Stilul De Decor

10 stiluri de amenajari interioare: Tie care ti se potriveste?

May 25,2022 by Trepcea Maria

Intre personalitatea ta si decorul caminului tau exista o puternica legatura, care se traduce prin confort si senzatia unica de a fi „acasa”. De aceea, cand optezi pentru unul dintre numeroasele stiluri de amenajari interioare, trebuie sa ai in vedere stilul tau de viata si preferintele tale estetice.

Afla din randurile de mai jos ce stil decorativ se potriveste cu felul tau de a fi si cum il poti obtine cu ajutorul unor elemente cheie pe care le gasesti la Vivre:

Stilul traditional

Caracteristici:

Este unul dintre acele stiluri de amenajari interioare care isi pastreaza farmecul odata cu trecerea timpului. Elegant si matur, stilul traditional se bazeaza pe armonie, simetrie si ordine.

Mobilierul este confortabil, cu un design gratios, lipsit insa de ornamente excesive.

In paleta cromatica a acestui stil decorativ regasim culori neutre si culori calde, dar si nuante intunecate de lemn.

Stilul incorporeaza piese de mobilier si obiecte decorative din diverse perioade istorice sau cu aspect antichizat.

Ti se potriveste daca:

Iti plac obiectele cu semnificatii speciale, fie ca este vorba despre o piesa antica de mobilier sau de o opera de arta.

Esti un colectionar pasionat de lucruri frumoase, care sunt insotite de povesti.

Preferi decorurile sofisticate, in care abunda detaliile.

Elemente cheie:

Canapeaua Chesterfield, cu stuctura din lemn masiv, brate arcuite in exterior si tapiterie matlasata, este elementul cheie al decorului traditional. Opteaza pentru o canapea sau sofa intr-o culoare neutra sau o nuanta de maro (alb, negru, maro coniac, maro inchis).

Stilul modern

Caracteristici:

Este un stil de amenajare pragmatic, in care utilitatea obiectelor primeaza.

Mobilierul este simplu, in general cu linii drepte, fara ornamente, dar formele impresioneaza totusi prin originalitate.

Canapelele, fotoliile si comodele au un design suplu, cu picioarele expuse.

Mobilierul multifunctional este tipic decorurilor moderne.

Paleta cromatica include culori neutre si culori inspirate din natura (alb, negru, crem, gri, maro, verde).

Ti se potriveste daca:

Iti plac spatiile bine organizate si aerisite.

Ai un stil de viata activ, iar caminul tau trebuie sa-ti ofere maximum de confort si sa fie usor de intretinut.

Elemente cheie:

O piesa de mobilier care se regaseste frecvent in incaperile amenajate modern este scaunul cu design inedit si practic, in care liniile se curbeaza cu un scop: de exemplu, sezutul se arcuieste in jos, inlocuind picioarele.

Stilul contemporan

Caracteristici:

Deseori confundat cu stilul modern, stilul contemporan se refera la obiectele de mobilier si decor specifice perioadei actuale. Pentru ca se raporteaza intotdeauna la prezent, stilul contemporan din anii 2000 difera de cel pe care il regasim astazi in amenajarile interioare si, in plus, poate varia de la o tara la alta.

Mobilierul contemporan seamana intr-o oarecare masura cu cel modern, dar se distinge prin unghiurile proeminente si utilizarea ingenioasa a unor materiale precum PAL-ul, polipropilena, metalul sau sticla.

Configuratiile in spatiu deschis (livingul open space, care cuprinde bucataria si/sau holul sau chiar baia open space, inclusa in dormitor) sunt frecvent intalnite in amenajari.

Ti se potriveste daca:

Iti plac spatiile confortabile si incerci sa fii mereu in pas cu trendurile.

Preferi obiectele simple, rezistente, cu design unic si tehnologiile inovatoare care iti fac viata mai usoara.

Elemente cheie:

Orienteaza-te catre elemente de mobilier sau decor cu aspect simplu, in culori neutre, care inglobeaza tehnologii inovatoare (de exemplu, niste ghivece din polipropilena, dotate cu sistem de autoirigare).

Stilul minimalist

Caracteristici:

Minimalismul ca stil de amenajare interioara vizeaza simplificarea fiecarui element al decorului. Intr-un spatiu minimalist se regaseste doar strictul necesar, in schimb lumina naturala este prezenta in abundenta.

Paleta cromatica este neutra, mobilierul multifunctional si incapator, configuratia in plan deschis acolo unde este posibil, iar obiectele decorative lipsesc.

Ti se potriveste daca:

Si in viata personala preferi o abordare minimalista, punand accent mai mult pe dezvoltarea personala si pe semnificatia experientelor, nu pe acumularea obiectelor.

Elemente cheie:

Opteaza pentru obiecte de mobilier cu design simplu, care surprind prin functionalitate si printr-un contrast cromatic elegant. De exemplu, un birou minimalist negru din MDF lacuit, cu sertare intr-o nuanta deschisa de lemn, care incape cu usurinta in orice suprafata disponibila.

Stilul industrial

Caracteristici:

Elementele structurale precum caramida, grinzile sau tevile sunt expuse si integrate in decor.

Mobilierul are forme ergonomice, sunt preferate materialele naturale, nefinisate, iar paleta cromatica inglobeaza nuante de gri, ruginiu, maro, culori metalice si, bineinteles, mult alb si negru.

Ti se potriveste daca:

Preferi spatiile informale, cu accente masculine, nepretentioase si iti plac contrastele puternice, dar nu neaparat la nivel cromatic, ci senzorial (mobilier din lemn si fier, podea cu aspect de beton nefinisat si covoare din blana).

Elemente cheie:

Etajere si rafturi din lemn masiv si metal sau scaune de bar cu structura din fier si tapiterie din piele ecologica, in designul carora se remarca tevile ca elemente de design.

Stilul scandinav

Caracteristici:

Mobilier compact si functional, finisaje din lemn de culoare deschisa, tesaturi confortabile cu imprimeuri florale, animale sau geometrice.

Lumina naturala patrunde nestingherita intr-o camera amenajata in stil scandinav, iar paleta cromatica in care predomina nuantele deschise o reflecta foarte bine.

Ti se potriveste daca:

Vrei sa te simti cat mai aproape de natura, chiar daca locuiesti intr-un apartament din centrul orasului, incorporand in decor cat mai multe materiale naturale sau forme si culori care se regasesc in natura.

Iti place sa ai oaspeti, dar acorzi o mare importanta si intimitatii.

Elemente cheie:

O masa de dining din lemn de arbore de cauciuc (este foarte rezistent si are un aspect placut datorita nuantei naturale luminoase de galben pai) cu o forma ingusta care incurajeaza conversatia, perne decorative si lenjerii de pat cu imprimeuri in forma de frunze, flori sau forme geometrice.

Stilul shabby chic

Caracteristici:

Este unul dintre cele mai nepretentioase stiluri de amenajari interioare, fara ca acest lucru sa-l faca mai putin elegant, din contra.

Se adapteaza usor definitiei tale de frumusete si inglobeaza elemente specifice altor stiluri decorative (motive florale si texturi lemnoase rustice, pasteluri romantice, tesaturi vintage, ornamente eclectice).

Ti se potriveste daca:

Viata de familie este foarte importanta pentru tine si consideri ca cea mai importanta trasatura a unui decor perfect este aerul primitor.

Elemente cheie:

Fete de masa si accesorii pentru servirea mesei din bumbac, decorate cu ciucuri sau borduri din dantela, fotolii si taburete confortabile cu tapiterie in culori deschise, cu imprimeuri florale, console cu aspect antichizat din lemn sau metal alb.

Stilul rustic

Caracteristici:

Se aseamana intrucatva stilului scandinav, dar o amenajare rustica incorporeaza si mobilier din lemn masiv, cu forme voluminoase si ornamente simple, sculptate.

Tesaturile au un rol important in spatiile rustice, asigurand confortul si contribuind la crearea unui decor armonios.

Paleta cromatica este imprumutata din natura, bazata in principal pe culori calde, inchise, saturate, iar texturile nefinisate predomina.

Ti se potriveste daca:

Vrei sa locuiesti intr-un spatiu confortabil, practic si primitor, care incorporeaza numeroase elemente naturale (obiecte din lemn nefinisat, tesaturi precum bumbacul sau lana, imprimeuri florale).

Elemente cheie:

Bancheta cu aspect de lada de zestre sau bancheta simpla, cu picioare din lemn si tapiterie din piele de capra, perdele, draperii si alte tesaturi in carouri, covoare cu motive etnice, corpuri de iluminat din ratan.

Stilul eclectic

Caracteristici:

Incorporeaza elemente de design din stiluri diferite, armonizandu-le in asa fel incat sa spuna o poveste.

Fundalul neutru permite alaturari cromatice diverse, indraznete, si combinatii inedite de vechi si nou.

Aspectul placut al unui spatiu alcatuit din elemente disparate se datoreaza unei atente coordonari la nivelul proportiilor.

Ti se potriveste daca:

Iti place sa te inconjori cu diverse suveniruri din calatoriile tale.

Preferi decorurile fascinante, originale, prin care te poti exprima.

Elemente cheie:

Un covor multicolor pe care sa-l folosesti drept sursa pentru stabilirea schemei cromatice, in asa fel incat sa poti alatura mai multe culori, chiar si nuante intense, precum rosu sau verde citron, fara sa dai senzatia de haos.

Stilul glam

Caracteristici:

Acest stil decorativ inglobeaza texturi dintre cele mai sofisticate, accente metalice, suprafete care reflecta lumina, obiecte decorative cu forme inedite, mobilier din lemn exotic.

Ti se potriveste daca:

Îți place rafinamentul, adori să colecționezi ornamente extravagante și te simți confortabil într-un decor de o eleganta stralucitoare.

Elemente cheie:

Sezlong de living cu tapiterie din catifea, masute de cafea din sticla si metal auriu cu aspect antichizat, oglinzi cu rama in forma de raze.

Ai aflat care dintre stilurile de amenajari interioare ti se potriveste?


About author



Leave a Reply