Stilul De Decor

Cele mai populare 19 stiluri de design (I)

May 22,2022 by Trepcea Maria

Acum, că sunteți ceva mai familiarizați cu numeroasele caracteristici ale diferitelor stiluri de design interior (asta poate și datorită nouă), ați fost vreodată curioși să aflați care sunt oare cele mai populare teme de amenajări interioare? Voi înșivă ce preferați? Niște linii simple și curate ale spațiului sau mai degrabă să trăiți într-o casă plină până la refuz de tapete cu model floral? În aceste două cazuri puteți să vă declarați modern, contemporan sau shabby-chic. Vibrați la vederea unor piese de mobilier sculptate și vă aflați în căutarea simetriei perfecte în tot ceea ce vă înconjoară? Atunci, s-ar putea să fiți de tip tradițional. Pe măsură ce răsfoiți o revistă de amenajări interioare sau consultați site-uri de specialitate vă atașați de mai multe stiluri de design? S-ar putea să fiți eclectic!

Dar există întotdeauna loc pentru mai mult și mai bine, iar amestecarea stilurilor este una dintre cele mai puternice și mai înflăcărate tendințe în amenajări. Asta pentru că avem o dispoziție firească să evoluăm și să câștigăm noi cunoștințe. Asta fac și locuințele moderne, evoluează. În realitate, decoratorii amestecă elemente diferite din mai multe stiluri de decorare, deci este esențial să identificăm aspectele de bază ale fiecăruia. Doar din câteva rânduri și putem deja să ne dăm seama că unele dintre cele mai îndrăgite stiluri sunt, până acum, modern, contemporan, shabby-chic, tradițional și eclectic. Dar lista este mult mai lungă.

1. Stilul Modern

Modern este un termen larg de design, care se referă în mod obișnuit la o casă cu linii curate, clare, o paletă de culori simplă și utilizarea de materiale care pot include metal, sticlă și oțel. Designul modern folosește un aspect simplu în fiecare element, inclusiv în ceea ce privește mobilierul. Un cuvânt care este frecvent utilizat pentru a descrie stilul modern este elegant. Dacă înclinați spre acest stil trebuie să știți că modernul este sinonim cu ordinea, curățenia și lipsa accesoriilor și decorațiunilor excesive .

Casele moderne au acoperișuri înclinate, verande largi cu stâlpi pătrați distincți, iar interioarele includ lemn personalizat, elemente încastrate și grinzi expuse. Materiale naturale, lemnul și detalii lucrate manual sunt semnele distinctive ale acestor locuințe. Numeroase ferestre dătă toare de lumină naturală, un șemineu primitor și ușile largi sunt alte câteva dintre elementele de design modern utilizate în mod obișnuit. Designul modern poate fi urban, minimalist cu mobilă mare, simplă și asimetrică, însă foarte elegantă sau cu unele desene geometrice și obiecte de epocă cu aspect tradițional. În general, este adaptat cu succes și în spațiile mici, întrucât amplifică iluzia de spațiu. Culorile stilului modern sunt cele naturale și neutre.

Acest stil este o formă de extremă precizie în care nu este acceptat niciun exces și în care nu există fundaluri grele. Accentul se pune pe simplitate, culorile pot fi plictisitoare sau luminoase, dar în niciun caz stridente. Piese sunt de forme geometrice – pătrate, dreptunghiulare, rotunde – iar suprafețele sunt curate, fără decoruri și fără detalii. Stilul minimalist modern, după cum îi ilustrează și numele, se mândrește cu forme extrem de simplificate.

Conceptul minimalist este unul foarte popular în Australia. Aveți nevoie doar de câteva noțiuni de design modern pe care le simplificați și mai mult până obțineți un design minimalist. Paleta de culori este una neutră și aerisită; mobilierul este simplu, funcțional și raționalizat, nimic nefiind prea mare sau flamboaiant, nici în accesorii nici în decor. Minimalismul este definit în cele din urmă printr – un sentiment de funcționalitate și linii ultra-curate.

3. Stilul Contemporan

Acesta oferă mult mai multă căldură decât un interior ultra-modern, care uneori poate fi înțeles ca distant și inert. Un design estetic contemporan este despre cu totul alte opțiuni. O combinație de stiluri moderne și tradiționale, spațiile contemporane sunt confortabile și elegante. Cu toate acestea, contemporan reprezintă o categorie foarte largă de stiluri, unii considerând chiar că, spre deosebire de ”omologii” săi, nici măcar nu ar fi un stil de design determinat sau definitiv. Mai degrabă, termenul este folosit pentru a desemna, în funcție de context, tendințele de design ale unui anumit moment.

Astfel, popularitatea sa în creștere face ca adesea designul modern să fie confundat cu cel contemporan. Se distinge totuși de cel modern prin finisajele selectate și gama de culori utilizate. Culorile sunt tonuri luminoase, calde, echilibrate și pastelate. Finisajele calde, ca lemn-furnir, ușile din lemn masiv, cu aspect lustruit și panouri tapițate cu piele sunt caracteristice acestui stil. Materialele textile, precum catifeaua, plușul, pielea (folosită la capitonarea diferitelor elemente) modelează practic ambianța acestui stil.

Este un stil îndrăzneț, inclusiv cu pete de culoare luminoase, este neted, curat, și cu forme geometrice, utilizând în mod frecvent liniile curbe. Contemporanul este diferit de modern ​​deoarece descrie un design bazat pe aici și acum. Diferența principală dintre cele două tendințe este faptul că cea contemporană oferă o interpretare strictă a designului apărut în secolul al XX-lea. Contemporanul pe de altă parte, este mai fluid și poate reprezenta un sentiment cu mai puțină aderență la un anumit stil. De exemplu, în stilul contemporan putem include linii curbe, în timp ce în designul modern, nu.

4. Stilul Clasic (Tradițional)

Este un stil rafinat, dezvoltat, bogat în detalii și ornamentații, care se găsesc atât în ​​structura pieselor de mobilier, corpurilor de iluminat, cât și în setări și aspecte. Mobilierul este de tip „muzeu”, sculptat sau cu detalii încrustate, decorat cu elemente florale, diverse laitmotive sau scene desprinse din legende. Clasicul este reprezentat prin lemn de culoare închisă, ordine, simetrie și echilibru, aspect armonios și coordonat, puncte focale (cum ar fi șeminee), culori și materiale naturale, țesături elegante. Nu există reguli când vine vorba de decorarea clasică! Simțiți-vă liberi să amestecați și să potriviți diferite stiluri de design pentru a crea un aspect eclectic, dar care să vă reflecte stilul personal.

Acesta este un aspect care ne poartă înapoi în timp până la era industrială, punând accentul pe utilizarea liberală a oțelului expus cu elemente din lemn, frecvent completate de pereți din cărămidă expusă. Varianta modernă include în mod obișnuit accente de tonuri de cupru. În general, un decor industrial este adesea rustic și matur. Un punct notabil în această privință este că decorul industrial variază de la rustic la modern, de la liniile curate la cele robsute, de epocă, cu ornamentații elaborate.

În funcție de gusturile dumneavoastră, puteți opta pentru un look chic și luminos sau pentru unul mai întunecat, mai antic. Stilul industrial, așa cum sugerează și numele, se inspiră dintr – un depozit sau un pod urban. Există un sentiment de crudități neterminate în multe dintre elemente, și nu este nimic neobișnuit în a vedea cărămidă aparentă, tubulaturi și lemn. Gândiți-vă la tavanele înalte, din lemn vechi și corpurile de iluminat din metal, cu mobilier funcțional, la una sau două piese de artă abstractă sau fotografie pentru a adăuga un strop de culoare la o schemă de culori de altfel neutre, derivată din materialele ca lemn și metal.

6. Stilul Retro

Este stilul anilor ’50, ’60 sau ’70. Asemeni pieselor muzicale care aveau o abordare ludică, structura acestei teme este una amuzantă, atât datorită formei cât și jocului de culori și imprimeuri pe care le găsim în fiecare piesă. Caracterizat de specialişti ca fiind un univers în care pasionaţii vremurilor de demult pot da frâu liber imaginaţiei, ambientul retro se obţine, contrar aşteptărilor, cu o uşurinţă şi lejeritate care nu se pretează altor stiluri, ascunzând comori redescoperite care captează prin patina timpului.

Atuul stilului retro îl reprezintă flexibilitatea de exprimare a personalităţii exuberante, deci nu vă temeţi să faceţi uz de oricât din orice – culoare, decoraţiuni, mobilier. Cuprinde, de fapt, mai multe decenii de stiluri, iar termenul în sine este folosit pentru a descrie aproape orice temă de decorare interioară care este influenţată de tendinţele şi stilurile din trecut. Și în timp ce această definiție înseamnă că aproape orice epocă ar putea fi considerată „retro”, termenul este mai frecvent folosit pentru a descrie decorul anilor 1950, ’60 și chiar ’70.

Citește și Stil şi stiluri în design interior (III)

Decorarea în stil retro presupune distracție, accesorii pline de viață, culori luminoase, desene sălbatice și un sentiment general de „fler”, încăperile fiind mai degrabă pline de energie decât organizate, cu un anumit simţ al umorului. Nu e nimic stabilit sau casual în acest stil de abordare, dimpotrivă, este puternic, aglomerat și cu siguranţă cel mai „funky”. Nu există un model standard pentru stilul retro, întrucât sunt foarte multe metode de a încorpora această temă într-o locuinţă, însă toata lumea îi recunoaşte unicitatea, încă de la prima vedere.

Frumuseţea acestui stil se regăseşte în numeroasele variante de adaptare, întrucât stilul retro nu cunoaşte o paletă de culori predefinită şi nici un set de motive impuse. Marele avantaj al acestui stil este uşurinţa cu care poate fi aplicat chiar şi într-un decor deja existent, prin inserarea unor obiecte cu plăcuta emanaţie vintage. Este un stil îndrăzneţ, obraznic și ciudat, perfect pentru cei cărora le place să treacă peste limite.

7. Stilul Vintage

Designul vintage de interior este despre crearea unui sentiment de farmec şi istorie prin piese eclectice vechi. Prin adăugarea de antichități, de piese de colecție şi vechituri puteți crea o atmosferă de epocă. Vintage este despre îmbrățișarea lucrurilor din trecut, bucurându-se de ele prin reparare, restaurare sau refinisare. Locuri excelente pentru aprovizionarea descoperiri de epocă sunt piețele de vechituri, magazinele de antichităţi, site-urile de vânzări, atelierele de restaurări. Stil de design similar: Shabby Chic.

8. Stilul Shabby Chic

Pereţii de culoare albă, podelele şi tavanele accentuate, accesoriile vintage şi mobila desperecheată sunt punctele forte ale acestui stil. Acest design feminin este accentuat de accesorii în culori pastelate şi modele florale. Totodată, stilul shabby chic este confortabil, relaxant dar şi elegant. Folosit iniţial în Marea Britanie, acest stil, eclectic după unii şi romantic după alţii, s-a extins în mai multe ţări, devenind popular datorită accesibilităţii şi costurilor reduse. Culorile deschise pastelate (alb, roz cald, verde sau gri şters), ţesăturile şi mobilierul vechi, accesoriile vintage şi materialele învechite sunt elementele componente ale acestui stil.

Definitoriu pentru acest stil este faptul că păstrează aparenţa unui timp din trecut. Shabby Chic poate fi definit, la modul simplist, ca fiind stilul mai degrabă şic decât la modă. Decorul shabby chic pune accentul pe elemente de epocă pentru a recrea aspectul unei piețe de vechituri. Mobilierul se caracterizează prin compoziția de lemn acoperit cu vopsea albă și șlefuit, pentru a arăta semne de uzură. Accentele decorative pentru decor shabby chic ar trebui să fie moi și opulente, de multe ori cu un simț afectat, în scopul de a aduce designul interior per ansamblu la un standard contemporan. Cu toate culorile shabby chic ortodox de pur, precum alb, ecru și pastel, nu vă frică să aplicați și unele culori vibrante.

Decorul boem surprinde spiritul lipsit de griji și aventuros al stilului de viață avangardist. Acesta dispune de aplicarea creatoare a modelelor bogate și culorilor vibrante, în special cele cu tonuri de culoare roșie sau violet. Cheia este de a prezenta cu băgare de seamă un aspect intenționat ”dezordonat”. Accentul se pune pe textile (perne, covoare și tapiserie) pentru o ambianță caldă. Atunci când cumpărați mobilierul, uitați-vă după piese care posedă vibrații etnice sau nomade. Desenele de inspirație marocană, sud-vestică sau tribală sunt în prezent în trend.

Stilul Boho Chic se caracterizează în primul rând printr-o combinaţie de elemente romantice boeme şi o explozie de culoare. Acest decor vesel şi, am spune noi, exclusiv feminin, este unul de impact, deci şi destul de încărcat, de aceea este foarte important să alegeţi cu mare grijă elementele, pentru ca ambientul general să arate cât de cât aerisit. Cel mai bine ar fi să decoraţi în stil boho chic doar o parte a camerei, iar restul să îl lăsaţi simplu şi ordonat. Crearea unui spaţiu în stil boho chic înseamnă crearea unui atmosfere absolut diferite şi personalizate. Dacă sunteți în căutarea unui spaţiu mai calm, concepeţi un interior boem alb – este mai ușor și arată foarte rafinat. Lemnul, blana, diferitele tipuri de texturi, pielea – bucurați-vă de întreaga varietate de materiale pe care le puteţi utiliza.

Citește și Stil şi stiluri în design interior (I)

Stilul boem înseamnă culori luminoase, modele aiurite și o atmosferă artistică. O ambianţă boho chic este în mare parte creată cu ajutorul materialelor: accesorii, cuverturi de pat, tapiserii de mobilier, covoare, perne și perdele. Baldachinele, hamacele, coliviile (da, da, aţi citit bine) şi lucrările de artă uimitoare sunt binevenite. Puteţi amesteca boho chic cu orice alt stil, mai ales cu cel romantic, baroc, de epocă sau vintage, rustic, elegant şi contemporan. Astăzi, acest tip de stil este unul foarte popular, dar în acelaşi timp neobișnuit. Designul interior boem este plin de culori vii și piese de epocă, este un spaţiu primitor și confortabil, care reflectă iubirea pentru elementele exotice, printurile de diferite provenienţe, explozia de culori şi texturile neobișnuite. Acesta reflectă un stil de viață lipsit de griji, cu reguli puține, poate doar aceea de a vă urma pofta inimii.

Casele Boeme pot include mobilier și corpuri de iluminat de epocă, textile și carpete, colecții de articole achiziționate din surse variate, inclusiv din piețele de vechituri sau în timpul călătoriilor. Nu sunt mai puțin frecvente pernele de podea și spațiile de ședere confortabile. Acest stil eclectic poate încorpora un candelabru ultra-glam asociat cu un covor mai purtat și un scaun de la mijlocul secolului. În cadrul stilului boem, există o atitudine de laissez-faire, unde nimic nu se potrivește cu nimic, dar… atâta timp cât vouă vă place, e în regulă.

Citeşte continuarea


About author



Leave a Reply