În zilele noastre, nu mai este deloc surprinzător faptul că vânzările s-au mutat în sfera digitalului. Totuși, există încă și magazine fizice, iar acestea trebuie să fie amenajate astfel încât să atragă atenția clienților. Cu îndreptarea atenției spre tot ce ține de digital, este tot mai dificil să captezi atenția potențialilor clienți în afara mediului online. De aceea, este necesar să te asiguri că realizezi o amenajare magazin care să îți asigure succesul.
Ca retailer offline, ai nevoie de o amenajare magazin care să le ofere clienților tăi o experiență captivantă de shopping, inedită. Pentru aceasta, amenajarea de magazin trebuie să aibă în vedere realizarea unor vitrine care întorc privirile trecătorilor. Tot din amenajarea de magazin de succes face parte și mobilierul personalizat.
Cu siguranță știi expresia conform căreia prima impresie contează. Ei bine, când vine vorba despre industria de retail, această expresie se potrivește de minune. Deși poate nu pare atât de complicat, amenajarea unui magazin reprezintă un proiect complex, care se bazează pe filosofia brandului combinată cu unele reguli stricte de amenajare magazin. Pentru a te ajuta să îți crești numărul de vizitatori și vânzările și pentru a avea succes cu magazinul tău, îți vom prezenta zece idei de amenajare magazin.
1. Amenajarea de magazin trebuie să creeze o experiență unică
Amenajarea de magazin se referă la amenajarea interioară a unui magazin, adică la designul interiorului, arhitectura și arta care se îmbină pentru a oferi clienților un spațiu plăcut pentru cumpărături. O amenajare magazin corectă include elemente legate de ergonomie, decorațiuni interioare și exterioare, design, temă și amplasare, design industrial și reclamă. Prin amenajare magazin se înțelege și întreaga experiență pe care un magazin o oferă clienților – din momentul intrării și până la ieșirea din magazin.
Te întrebi, poate, ce îi determină pe trecători să treacă pragul unui magazin. Este vorba despre brand? Loialitatea față de un anumit brand? Exteriorul magazinului sau o vitrină care atrage privirile? Sau poate doar ofertele promoționale și reducerile de preț? Desigur, nu există un răspuns corect, întrucât decizia de a intra într-un magazin depinde de la o persoană la alta. Chiar și așa, designul interior, amenajarea unui magazin joacă un rol important în creșterea vânzărilor, în încurajarea vizitatorilor de a cumpăra produsele tale.
Întrucât în zilele noastre există numeroase modele, structuri, tipare și dinamici, este dificil să consideri că o amenajare magazin trebuie să aibă o anumită structură și schemă. Aici, ține foarte mult și de tipul magazinului. De exemplu, o amenajare magazin haine va diferi de amenajarea interioară a unui magazin de mobilă sau unul alimentar.
Fiecare tip de magazin are propria sa cultură, prin care sunt reflectate valorile principale și obiectivele strategice. Întrucât nu este deloc ușor să obții o cultură puternică, trebuie să investești timp, energie și devotament. În primul rând, este esențial să definești grupul țintă de clienți și să le înțelegi tiparul de cumpărături înainte de a realiza orice amenajare magazin.
Conform specialiștilor, durează opt secunde să treci prin dreptul unei vitrine standard. Așadar, o vitrină irezistibilă este primul aspect în amenajarea de magazin de succes. Practic, într-o amenajare magazin corectă trebuie să creezi o vitrină care tentează trecătorii. Cu cât creezi o vitrină mai deosebită, unică, originală, cu atât vor fi mai curioși trecătorii să descopere și interiorul magazinului.
Într-o amenajare magazin de succes, vitrina reprezintă un element esențial, ea fiind punctul în care cererea se întâlnește cu oferta. Astfel, vitrina este factorul determinant în abordarea clientului. O vitrină are capacitatea de a atrage clienții sau, dimpotrivă, de a-i îndepărta. Când vorbim de amenajare magazin, ne gândim în primul rând la designul vitrinei. În acest sens, trebuie să îți lași creativitatea liberă, pentru a crea o vitrină atractivă pentru trecători.
Tot ca parte a procesului de amenajări magazine face parte și alegerea mobilierului comercial. Este recomandat să optezi pentru un design minimalist, simplu și elegant. De asemenea, alege mobilier în culori neutre. Iar dacă vinzi produse de dimensiuni mici, este recomandat să le amplasezi pe un piedestal, pentru a sugera ideea de elevare.
2. Layout magazin
Pentru o amenajare magazin eficientă, este esențial să creezi un layout care să fie favorabil magazinului. Conform unor studii, este esențială direcția și traseul pe care îl pregătești pentru clienții tăi.
Zona de decompresie se referă la zona imediat după intrarea în magazin. Aceasta este
zona în care clienții se adaptează noului spațiu în care au intrat. De aceea, este cea mai importantă zonă de care să ții cont în cadrul proiectului de amenajare magazin. Practic, zona de decompresie reprezintă faza în care are loc prima impresie. În zona de decompresie, clientul este în modul de tranziție, adică este momentul în care ia cunoștință de mediul actual în care se găsește și decide dacă să intre în magazin sau nu.
Pentru a beneficia de zona de decompresie, este esențial să ții cont de câteva detalii de amenajare magazin. De exemplu, aici este locul potrivit pentru a folosi un sistem inovator de iluminare și elemente care scot în evidență cele mai bune produse. De asemenea, pentru amenajarea de magazin a zonei de decompresie, poți utiliza modele creative de podea, materiale și elemente care contrastează cu mediul exterior. Schimbarea avertizează clienții în legătură cu modificarea mediului și îi ajută să acorde atenție primelor produse pe care le vor vedea.
Pentru o corectă amenajare magazin, este important să ții cont de așa-numita „Regulă de dreapta”. Conform studiilor, 90% dintre clienți aleg, în mod inconștient, să meargă spre dreapta atunci când dau de o intersecție în amenajarea de magazin. De aceea, identificarea corectă a drumului și crearea unei călătorii impresionante a clienților reprezintă două dintre cele mai importante aspecte în amenajarea de magazin.
Trebuie să ții întotdeauna cont de traseul pe care dorești să îl urmeze clienții în magazinul tău. Aceasta este etapa de amenajare magazin în care tu controlezi evenimentele pentru a-i ajuta pe clienți să se îndrăgostească de produsele tale. Clienții evaluează mărfurile și punctul de vânzare atunci când merg prin magazin și poți utiliza diverse tehnici de creare a traseului pentru a-i determina să aleagă produsele tale. Iată câteva idei de tehnici amenajare magazin în privința traseului, pe care le poți utiliza pentru a îmbunătăți experiența clienților tăi în magazin:
Creează mici colțuri de așteptare și alcovuri.
Oglinzile sunt o modalitate foarte bună de a crește interesul clientului pentru produsele tale. În mod ocazional, clienții vor lua diverse produse, pe care vor dori să le încerce. Acest lucru este în special valabil pentru amenajări interioare magazine haine.
Iluminarea bine accentuată care pune în evidență marfa este întotdeauna o opțiune eficientă.
Diverse detalii de design interactiv care atrag atenția sunt și ele o idee bună de amenajare magazin pentru a le oferi clienților o experiență memorabilă.
Este esențial să ai o strategie incredibilă pentru poziționarea produselor, întrucât nu îți permiți să faci greșeli în procesul de amenajare magazin. Încearcă să ademenești clienții care vizitează magazinul pentru prima dată și potențialii clienți să intre în magazin. Dacă reușești asta, există o posibilitate ca ei să găsească ceva potrivit pentru ei sau pentru a cumpăra pentru altcineva. Pentru a crea propriile tale trasee prin magazin, poți utiliza efecte luminoase puternice și eficiente și oferte promoționale sau reduceri de preț.
O altă strategie eficientă de amenajare magazin are ca efect așa-numita încetinire a clienților. În acest sens, este recomandat să amplasezi strategic produsul potrivit la nivelul ocular corespunzător, pentru a-i ajuta pe clienți să cumpere produsele, chiar dacă nu au intrat în magazin cu scopul de a cumpăra ceva. Tot ceea ce este parte din amenajarea de magazin trebuie să fie amplasat corespunzător pentru a atrage clienții și a crește volumul vânzărilor. Totuși, a încetini clienții nu se referă la amplasarea unor obstacole în calea lor. Dimpotrivă, înseamnă să creezi o amenajare magazin cu diverse elemente de distragere a atenției, precum reduceri de preț sau oferte promoționale.
3. Optează pentru o amenajare magazin simplă, fără aglomerație
Amenajarea de magazin trebuie să țină cont de câteva trucuri, pentru a crea un spațiu cât mai plăcut și confortabil pentru clienți. În primul rând, dincolo de aspectele vizuale menționate la punctul anterior, este esențial să te asiguri că realizezi o amenajare magazin simplă, care nu aglomerează spațiul de care dispui.
Nu știi cum să realizezi o amenajare magazin fără să aglomerezi spațiul? În primul rând, evită să utilizezi afișaje voluminoase care ocupă prea mult spațiu în magazinul tău. În schimb, poți utiliza diverse recipiente pentru a crea o amenajare magazin interesantă, fără a crea aglomerație prea mare în spațiul de care dispui.
Un alt truc pe care îl poți utiliza la amenajarea de magazin pentru a crea impresia de spațiu este să folosești oglinzi. Atunci când sunt utilizate corespunzător, oglinzile pot transforma un spațiu oarecum limitat într-un spațiu care pare mai larg și mai aerisit. O idee bună pentru o astfel de soluție la amenajare magazin este să amplasezi o oglindă mare în dreptul vitrinei, într-un unghi potrivit, care să reflecte mediul exterior. De asemenea, poți utiliza oglinzi pentru a acoperi spațiul de raft și astfel încât clienții să le poată folosi pentru a proba diverse accesorii. Desigur, acest truc de amenajare magazin se potrivește în special în cazul unei idei amenajare magazin haine.
Tot pentru a face ca spațiul să pară mai larg, poți utiliza afișaje din sticlă. În cazul magazinelor care preferă un o amenajare magazin minimalistă, utilizarea separatoarelor și rafturilor de sticlă pot accentua aspectul general al magazinului. Acestea contribuie la crearea unei ambianțe îngrijite, neaglomerate, care determină spațiul să pară mai larg decât este în realitate.
4. Iluminarea potrivită
Un alt pas important într-o amenajare magazin de succes o reprezintă iluminarea. Aceasta este esențială, însă trebuie să existe fără a deranja clientul. Nu există un tipar pe care trebuie să îl urmezi în alegerea iluminatului pentru magazinul tău. În general, alegerea iluminatului ține în special de tipul de produse pe care îl vinzi, dar și de publicul țintă. De exemplu, în cazul în care dorești să sugerezi accesibilitatea produselor, este recomandat să optezi pentru o lumină puternică, deschisă. În schimb, dacă magazinul este exclusivist și nu au acces multe persoane la el, este recomandat să optezi pentru o lumină galbenă, cu accente și umbre. În plus, dacă ai nevoie să pui produsul mai bine în valoare, este recomandat să soliciți ca mobilierul comercial să aibă surse de lumină încorporate.
Când vine vorba de iluminare în cadrul proiectului de amenajare magazin, chiar și simpla înlocuire a becurilor face o diferență enormă în magazinul tău. Dacă ai un magazin vechi, este în special recomandat să îmbunătățești sistemul de iluminat. Astfel, amenajarea de magazin va fi automat îmbunătățită, fără să necesite o investiție prea mare. De asemenea, încearcă să utilizezi diverse elemente pentru a crea accente interesante și puneri în evidență care vor atrage atenția asupra magazinului tău.
5. Amplasarea mobilierului
Alegerea mobilierului comercial este încă un pas important în proiectul de amenajare magazin. Mobilierul ales trebuie să ajute ca produsele sau serviciile pe care le vinzi să se facă remarcate.
În general, există patru stiluri de amplasare a mobilierului comercial. Totuși, cele patru stiluri pot suferi modificări, în funcție de tipul de produse comercializate, de obiectivele amenajării și de zonele de atracție din magazin. Iată care sunt cele patru tipuri de amenajare a mobilierului într-un proiect de amenajare magazin:
Amenajarea dreaptă în grilă. Acest tip de amenajare îi oferă clientului libertatea de a-și alege traseul. În cadrul acestei amenajări, raioanele sunt delimitate cu precizie. Acest tip permite o bună comparare a produselor între ele.
Amenajarea cu circulație aspirată. Acest tip de amenajare impune un sens relativ obligatoriu pentru clienți. Totodată, permite o vizualizare ușoară a mai multor produse în același timp și este potrivită pentru prezentarea de produse care sunt cumpărate din impuls.
Amenajarea oblică. Acest tip este o îmbinare a amenajării în grilă și a celei cu circulație aspirată. Această amenajare impune un anumit sens de circulație, fără a permite, însă, compararea produselor. De aceea, această amenajare reprezintă un inconvenient pentru raioanele mari.
Amenajarea liberă. Aceasta folosește mobilier de prezentare specific fiecărui raion și îi oferă magazinului un anumit grad de diversitate. Clientul trece dintr-un raion în altul, iar de fiecare dată când schimbă raionul, se găsește într-o ambianță diferită, care este adaptată corespunzător pentru produsele prezentate. Astfel, clientul nu are impresia că ar fi într-un singur magazin.
Principiul de bază după care trebuie să te urmezi în orice amenajare magazin este „form follows function”. Trendurile arhitecturale au suferit modificări drastice la un moment dat. Astfel, mulți designeri, când vine vorba de amenajare magazin, pun accentul prea mult pe decorarea exteriorului, a fațadei clădirii, fără a corela această decorare cu spațiul interior al magazinului. Astfel, oamenii devin mai concentrați asupra aspectului exterior al structurii, iar aspectul funcțional este ignorat.
Însă tot mai mult începe să se pună iar accent pe conceptul „form follows function”. Acest principiu nu spune să nu decorezi structura sau să nu încerci să o faci să fie atrăgătoare din punct de vedere estetic. În schimb, în cadrul proiectului de amenajare magazin se pune accent mai mult pe utilizarea redusă a materialelor intensive pentru a face un mediu durabil și a evita o amenajare magazin haotică.
Esteticul și funcționalitatea merg mână în mână. Oamenii sunt dispuși să cheltuiască, să cumpere materiale de pe plan local sau să le importe pentru a încadra bine funcționalitatea, astfel încât să obțină un interior elegant, cu elemente bogate în simbolistica brandului. Acesta este un pas important în orice amenajare magazin.
În cazul unor amenajări magazine, estetica are scopul de a oferi un fundal pentru marfa expusă. Accentul cade pe marfă, urmând confortul clienților și aspectele funcționale. În amenajarea de magazin, aspectele funcționale integrate sunt casa de marcat, cabinele de schimb, zona de depozitare și computerele. Acestea trebuie să fie cât mai discrete și modeste posibil. Adevărata provocare în această etapă de amenajare magazin constă în a integra toate aceste funcționalități în spațiul de vânzare, fără a-l aglomera.
Amenajarea de magazin trebuie să urmeze un design potrivit cu tema magazinului. Consumatorii preferă spațiile care sunt realizate cu un design creativ, care sunt atractive și impresionante. Aceste spații atrag mai mulți clienți, trafic și recenzii pozitive, iar asta face ca întreaga strategie de amenajare magazin să fie una de succes.
6. Brandingul tău joacă un rol important pentru consumator
Trebuie să construiești o identitate a brandului tău, pentru a atrage clienții. O modalitate prin care poți integra identitatea brandului în magazinul tău este prin intermediul „peretelui puternic”. Acest perete este primul pe care clienții îl întâlnesc în drumul lor prin magazin și este o parte importantă a întregului proiect de amenajare magazin. Poți utiliza acest perete nu numai pentru a afișa cea mai bună marfă, ci și pentru a integra identitatea brandului în magazinul tău. De exemplu, poți afișa logo-ul tău pe acest perete, pentru a crea o impresie cu adevărat memorabilă clienților tăi.
7. Muzica dictează ritmul vânzării
Muzica este, de asemenea, o etapă importantă în cadrul proiectului de amenajare magazin. Aceasta influențează la nivel inconștient comportamentul consumatorilor. De exemplu, muzica lentă încetinește mersul clienților, determinându-i să stea mai mult timp în magazin. De cealaltă parte, muzica rapidă, energică, îi determină pe clienți să aibă un ritm mai accelerat. Muzica clasică îi poate determina pe clienți să scoată mai mulți bani din buzunar.
8. Mirosul magazinului adaugă o altă dimensiune acestuia
Alături de estetica magazinului, în cadrul procesului de amenajare magazin trebuie să ai în vedere și crearea unor experiențe olfactive pentru clienții tăi. Mirosul specific magazinului tău va rămâne întipărit în mintea consumatorilor și le va facilita asocierea mirosului cu brandul tău. De exemplu, o patiserie este asociată cu mirosul divin al produselor proaspăt scoase din cuptor. În schimb, pentru un magazin cu articole pentru munte, poți opta pentru un miros de munte.
9. Folosește intrarea și ferestrele magazinului pentru a atrage clienții
Intrarea magazinului și ferestrele joacă un rol deosebit de important în amenajarea de magazin. Amenajate corespunzător, ele vor atrage clienții, îi vor invita să intre în magazin. Pentru aceasta, trebuie să te folosești de creativitate, pentru a utiliza semnalistica necesară și elementele care atrag privirea. De exemplu, poți amplasa manechine premium chiar la intrarea în magazin sau în ferestre, pentru a le oferi trecătorilor o imagine a ceea ce reprezintă magazinul tău. O fațadă amenajată atractiv invită trecătorii să intre în magazin și îi încurajează să efectueze cumpărături din impuls, de curiozitate.
10.Ultimele trenduri de inspirație
Alături de celelalte idei pentru o amenajare magazin de succes, poate ai vrea să ții cont și de ultimele trenduri în materie de amenajare magazin. Iată, așadar, câteva detalii de care să ții cont în amenajarea de magazin, pentru a-i asigura succesul.
Design unic. Consumatorii din zilele noastre sunt atrași de experiențele unice, originale, în detrimentul celor familiare, oferite de magazinele care par să arate toate la fel. Există diverse metode prin care te poți folosi de amenajarea de magazin pentru a te diferenția de competitori.
Materiale și stiluri de design combinate. Poți crea design-uri unice prin mixarea diverselor materiale, stiluri de design, mobilier comercial. Cum poți face asta, astfel încât rezultatul să fie unul pozitiv? Iată cum: Combină elemente vechi cu elemente noi. Combină materiale care nu sunt găsite împreună, în general. Amestecă stilurile. De exemplu, poți realiza o amenajare magazin care constă în elemente industriale precum cărămidă sau neon, cu accente premium, precum marmură sau lemn.
Printre principalele materiale care sunt în trend în ceea ce privește proiectele de amenajare magazin sunt: Cuprul înlocuiește tradiționalul aur și argint. Materialele nefinisate continuă să fie în fruntea listei, inclusiv cartonul, cutiile vechi din lemn și tablă. Oțelul inoxidabil este detronat de linii curate și materiale autentice, cum ar fi piatra netedă, cărămida manuală și metalul. Fii cu ochii pe plastic. Imprimarea 3D poate crea modele personalizate care vor deveni ușor de proiectat și de creat și atrăgătoare pentru consumatori și comercianții cu amănuntul.
Consumatorii apreciază brandurile și magazinele care încorporează grija pentru sustenabilitate, autenticitatea materialelor și mediul în amenajarea de magazin. Poți ține clienții mai mult timp în magazinul tău, dacă folosești plante vii pentru a crea texturi, a defini spații și a aduce mediul exterior în interior.
Printre principalele stiluri care sunt în trend sunt incluse: Utilizarea tehnicii artistice de pictură pentru a crea modele de marmură pe pereți, pardoseală și suprafețe de raft. Utilizarea culorilor monocromatice, a grinzilor de oțel expuse, ferestrelor mari și pardoselilor din beton pentru a oferi un sentiment de profunzime și un fundal care scoate produsele în evidență. Crearea unui sentiment primitor și a unui design eclectic prin amestecarea lemnului accidentat, cărămizii, pietrei reale sau artificiale, învelitoare catifelate sau covoare groase. Folosind finisajelor de tablă școlară, precum cele văzute la restaurante pentru a oferi o experiență primitoare, creativă și interactivă pentru consumatori. Tapetul ar putea reveni în modă. Noile modele texturate și țesăturile etnice se manifestă în mediile comerciale.
Ai nevoie de un expert pentru amenajări de magazin? Graphtec te ajută!
Graphtec este un producător de mobilier comercial la comandă de 20 de ani pe piața din România si din afară. Puteți vedea amenajări de la firme de renume realizate pe pagina de proiecte.
Oferim servicii All-In-One: Consultanță, Design, Proiectare, Producție și Instalare.
De ce să alegi Graphtec? Pentru că suntem un expert!
Ne poți urmări pe facebook de aici.