Dorinta de a avea cat mai mult spatiu intr-un apartament de bloc ne duce rapid la ideea ca vom avea cativa metri in plus, daca daramam unul sau mai multi pereti.
De la inceput, trebuie spus ca lucrarea nu se poate face fara autorizatie de constructie si fara sfatul unui arhitect, care va da solutii concrete (acestea nu pot fi inlocuite prin articolul de fata).
Pe de alta parte, zidurile la care vrem sa renuntam nu vor fi ziduri de rezistenta sau cele care intra in alte calcule antiseismice. Este bine sa ne gandim la aceste lucruri chiar inainte de a cumpara un apartament la bloc, ca sa stim de la inceput ce putem face si ce nu. Aici, sfatul agentului imobiliar sau al vanzatorului conteaza mai putin, specialistul fiind singurul care ne poate spune daca se pot face astfel de interventii.
Sa incepem cu bucataria
Pentru a trece insa la proiectarea modificarilor, trebuie sa avem in vedere cateva elemente.
Moda perioadei este de a lega cumva bucataria de camera de zi sau de un dormitor pentru a face “bucatarie americana”. Daca mai renuntam si la zidurile dinspre holul de intrare, facem o bucatarie panamericana!
Autorizatia, inainte de toate
Intrucat structura de rezistenta a blocurilor poate fi din stalpi cu grinzi de beton armat si pereti despartitori, din pereti si plansee prefabricate (panouri mari) sau din structuri mixte cu diafragme de beton armat, posibilitatea de a renunta la unele ziduri interioare e valabila la blocurile construite pe structura din stalpi cu grinzi – si nici la acestea intotdeauna.
Exista, mai ales la blocurile construite inainte de 1980, structuri mixte de zidarie portanta si elemente portante din beton armat; de aceea, este nevoie , neaparat, de sfatul unui specialist, adica de autorizatia de constructie, care sa prezinte modificarile ce se vor aduce apartamentului.
Principala problema – instalatiile
Problemele apar atunci cand instalatiile de apa si gaze de la bucatarie se afla chiar pe peretele la care vrem sa renuntam. In acest caz:
Mutam aragazul si chiuveta pe celalalt perete sau il daramam partial, lasand una dintre instalatii pe perete (chiuveta, ca sa fie in apropierea scurgerii).
Practicam doar o deschidere in peretele cu pricina, instaland un parapet pe care sa se sprijine blatul de serviciu pana in partea cealalta, ca un ghiseu intre cele doua incaperi. Atunci putem aborda blatul de sub deschidere la inaltimea mesei sau a unei tejghele de bar. (Atentie! De obicei, deasupra mai e si o grinda, pe care punem un alt blat, cu lumini orientate in jos si, eventual niste flori).
Lasam peretele asa cum e si ne concentram pe cel cu usa dinspre hol, care, prin disparitia partiala (operam un parapet de 80 cm, cu flori sau cu blat functional in zona intrarii) sau totala, ne face sa "simtim" un spatiu mai mare cand intram in casa. (Dar in acest caz, hainele care stau in cuierul din apropierea intrarii vor mirosi vesnic a mancare…)
Alte necazuri vin de la ghenele de instalatii (la care nu putem renunta) si de la ghenele de aerisire si ventilare a bucatariilor sau camarilor.
ATENTIE! Desi pare un moft, riscand sa ramanem cu "stalpi" prin bucataria noastra "americana", sa nu demolam ghenele de ventilatie a bucatariilor vecinilor de dedesubtul si de deasupra noastra! Riscam sa le provocam incendii prin explozie, cauzate de proasta sau neinspirata functionare a instalatiilor lor de gaze, pe care nu avem cum sa le controlam!
Aerisirea, bat-o vina!
Cateodata, din cauza disparitiei peretilor, intre baia mica si "bucataria americana" nu ramane decat o usa, ceea ce poate genera disconfort la folosirea simultana a spatiilor. Ideal ar fi ca, intre bucatarie si baia mica, sa existe doua usi. In caz contrar, ar trebui folosita cu precadere baia mare, iar in cea mica, daca nu se foloseste dusul, se poate instala masina de spalat.
Grinzile – o alta problema
Chiar daca renuntam la ziduri, grinzile (unele adanci de 50-60 cm) care raman sub plafon tot delimiteza cumva spatiul pe fosta lor impartire (foto 4). Acolo unde se poate, e bine sa se confectioneze rafturi deschise pe ambele parti (foto 2), pentru obiecte usoare si cat mai transparente (flori, arta, amintiri de la bai), delimitand totusi anumite functiuni si lasand si spatiul sa "traiasca".
Problema grinzilor care raman nu este specifica doar bucatariilor largite prin daramarea unui perete, ci oricarei incaperi – bucatarie, camera de zi (foto 5) etc.
Nu recomandam modificarea peretilor exteriori, chiar daca balconul este inchis (foto 6). Regimul de protectie termica diferita poate da batai de cap vecinilor din cauza condensului format in jurul balcoanelor – daca nu chiar in propriile apartamente!
Sa nu uitam de pardoseli!
Este posibil ca prin renuntarea la peretele dintre bucatarie si restul casei sa sesizam diferenta de inaltime a pardoselilor dintre incaperi.
Cand diferentele sunt mici (in bucatarie, gresie, iar in restul incaperilor parchet), atunci, in locul de imbinare a pardoselilor vom pune o bagheta din alt material, care sa faca trecerea intre tipurile de finisaje folosite.
Daca diferenta este destul de mare, se poate face o treapta mica, care sa coboare de la bucatarie catre restul spatiului.
Arh. Ghighi Bejan, MB Studio, Foto Petrica Pavel si Alexandru Ioan.