Baia este încăperea în care îți începi și îți închei ziua. De aceea, proiectul de renovare al acestui spațiu este unul extrem de important, care trebuie realizat cu foarte mare atenție și meticulozitate. De la stabilirea unui buget, achiziționarea de obiecte sanitare, a mobilierului pentru baie, montarea faianței, a gresiei sau a pardoselii și a sistemului de ventilație până la alegerea accesoriilor, fiecare în parte reprezintă un aspect esențial care nu trebuie scăpat din vedere. Dar ce presupun, mai exact, pașii ce trebuie parcurși pentru renovarea băii? Îți vom explică pe larg în următoarele paragrafe.
Stabilirea bugetului
Gândește-te la tot ce ai dori să îmbunătățeșți, înlocuieșți și/sau să adaugi în baie. Folosește aceste elemente pentru a-ti face o idee asupra bugetului de care vei avea nevoie pentru proiectul de renovare.
Buget mic:
Văruit;
Recondiționarea mășții pentru lavoar;
Înlocuirea chiuvetei și a blatului;
Recondiționarea căzii sau a cabinei de dus;
Înlocuirea corpurilor de iluminat;
Recondiționarea ferestrelor.
Buget mediu:
Înlocuirea robinetelor, a chiuvetei, a dușului și a vasului de toaletă;
Înlocuirea căzii sau a cabinei de dus;
Schimbarea locului mobilierului și a obiectelor sanitare;
Înlocuirea țevilor și a cablurilor electrice;
Înlocuirea mășții pentru lavoar;
Construirea de pereți separatori;
Înlocuirea faianței sau a pardoselii.
Buget mare:
Înlocuirea mobilierului, a obiectelor sanitare, a accesoriilor și a corpurilor de iluminat;
Montarea sau zidirea unei uși;
Mutarea sau extinderea băii;
Înlocuirea instalațiilor de țevi și electrice;
Folosirea materialelor de cea mai înalta calitate, cele mai noi trenduri;
Montarea unei ferestre.
Alegerea podelei
Acest pas este extrem de important, deoarece apă este un element nelipsit din orice baie. Așadar, alegerea ta trebuie făcută foarte atent. Din fericire, ai numeroase opțiuni:
Plăci de gresie portelanata sau ceramice – de obicei, această este cea mai bună alegere pentru cei ce își renovează baia. Plăcile sunt rezistente la apă, au un preț bun și sunt disponibile într-o multitudine de mărimi și modele.
Vinil – o altă varianta rezistență la apă și ușor de montat. În plus, foile de vinil sunt și ele disponibile în diferite modele și culori.
Piatră naturală – un material puțîn mai costisitor, însă foarte durabil și aspectuos. Din cauza umidității din baie, trebuie să ai grijă să nu alegi o roca foarte poroasă. Piatră naturală este, totuși, destul de rece și alunecoasă.
Lemn compozit – rezistent împotriva umidității, cu un aspect natural. Nu este, însă, la fel de impermeabil precum gresia și vinilul.
Alegerea faianței
Și aici există nenumărate combinații de culori și modele, așa că alegerea potrivită din punct de vedere estetic se va face în funcție de gusturile personale și de stilul casei. Ne vom concentra, însă, pe câteva aspecte de baza.
Dacă vrei să dai impresia unei încăperi mai mari, optează pentru faianță în culori deschide.
Pentru băi spațioase se pot folosi și culori mai intense, cum ar fi turcoazul sau movul.
Referitor la dimensiune, cele mai potrivite plăci sunt cele de mărime medie, de 20x30cm sau 25×40 cm. Acestea sunt ușor de montat și vor acoperi excelent pereții din baie.
Alegerea vasului de toaletă
Chiar dacă pare o achiziție banală – și, în esență, este destul de simplu să cumperi un vas de toaletă – acest obiect sanitar nu trebuie ales în grabă. De fapt, este recomandat să ții cont de o serie de aspecte.
Modelul
Toaletele pot fi compuse dintr-una sau două piese. Cele mai multe toalete au două componente, ceea ce înseamnă că vasul este înșurubat în rezervor. În general, toaletele din două piese sunt mai puțîn costisitoare decât cele care au doar o componentă. Ambele funcționează în mod similar, deși o toaletă dintr-o singură piesă poate fi mai ușor de curățat. Dacă nu sunt incluse, asigurați-va că achizitonati toate accesoriile de instalare necesare.
Toaletele care se montează pe perete reprezintă o opțiune ce devine din ce în ce mai populară în locuințele moderne. Dacă acesta varianta îți surâde, trebuie să șții că asemenea unități cer anumite modificări ale sistemului de instalații sanitare.
Vasul de toaletă
Vasele de toaletă sunt disponibile în forme rotunde și alungite (ovale). Cele ovale sunt de obicei cu aproximativ 5 centimetri mai lungi decât cele rotunde și oferă un grad sporit de confort. Vasele rotunde sunt, în general, mai accesibile și se potrivesc de minune spațiilor mici. Cele ovale, în schimb, sunt o alegere bună pentru băile mai spațioase.
Rezervorul
Aproape toate toaletele au o capacitate similară a rezervorului. Atunci când alegi un rezervor, trebuie să iei în considerare sistemul de spălare (tehnologia de tragere a apei), poziționarea butonului de acționare și dimensiunea robinetului de spălare.
Robinetul de spălare, situat în centrul rezervorului, este acționat de buton și are rolul de a elibera apă reținută în rezervor. Cu cât este mai mare robinetul, cu atât va fi mai mare și debitul de apă. Butoanele de acționare sunt amplasate fie pe partea laterală, fie pe partea frontală sau superioară a rezervorului.
Mecanismele de spălare sunt și ele de mai multe feluri, funcționând în general pe baza de presiune sau de gravitație. Sistemul ce funcționează pe baza de gravitație este cel mai recomandat, deoarece este silențios, are un preț convenabil și este foarte ușor de întreținut. Cel ce funcționează pe baza de presiune este destul de zgomotos, costisitor, dificil de întreținut, însă destul de apreciat pentru abilitatea să de a împiedică înfundarea. Mai există și sistemul dual de tragere a apei care are rolul de a reduce consumul de apă fără a sacrifică eficientă. Acest mecanism are două opțiuni: tragerea parțială sau completă a apei.
Pisoar și bideu
Aceste dispozitive sanitare pot fi, de asemenea, alese pentru echiparea băii.
Pisoarul este o unitate montată pe perete. De cele mai multe ori, acestea se găsesc în băile publice sau toaletele clădirilor de birouri.
Bideul oferă o facilitate convenabilă pentru igienă personală. Un bideu este un element din ce în ce mai popular și care face parte din multe proiecte de renovare. Este, de obicei, amplasat lângă toaletă.
Alegerea chiuvetei
Pentru a alege chiuvetă potrivită potrivită, trebuie să fii atent la câteva aspecte importante. Principala diferența dintre chiuvetele din baie este modul și locul în care sunt montate. Cele mai populare opțiuni sunt:
Chiuvetă cu blat sau montată pe mobilier (vanity) – cea mai populară varianta. Această oferă posibiltatea organizării unui spațiu de depozitare. De asemenea, blatul sau piesă de mobilier pe care este montată chiuvetă este și el foarte practic.
Chiuvetă cu picior – este considerată demodată, însă există și modele care se pot folosi în băile moderne. Această poate fi o opțiune bună pentru spațiile mici.
Chiuvetă cu montaj pe perete – este, de obicei, o varianta potrivită clădirilor de birouri și spațiilor comerciale. Poate, totuși, fi folosită și în locuințe, având în vedere că este o alternativă convenabilă și crează un aspect plăcut în baie.
Chiuvetă cu montaj pe consola – este recomandată în special pentru pereții din gips-carton ce nu pot susține greutatea lavoarului.
Material
Există numeroase materiale din care sunt fabricate chiuvetele. Produsele din ceramică, porțelan și argilă refractară reprezintă opțiunile principale, dar sunt mai nou rivalizate de chiuvetele din sticlă, piatră naturală și metale precum fontă, oțelul inoxidabil, cuprul, nichelul și alamă.
Alegerea bateriilor de baie
Diferitele modele de baterii de baie îți permit să îți înfrumusețezi și personalizezi baia. Nu trebuie să uiți, însă, de caracteristicile practice ale acestor obiecte.
Nu toate tipurile de baterie funcționează cu fiecare chiuvetă, cadă etc. deci este important să te asiguri că produsul pe care îl alegi se va potrivi cu restul obiectelor sanitare. În funcție de comandă, principalele tipuri de baterii sunt cele cu monocomanda (prevăzute cu un singur robinet, cea mai practică opțiune) și dublă comandă (prevăzute cu două robinete). De asemenea, bateriile pot fi prinse într-un punct sau în două, pe verticală sau pe orizontală.
Cadă sau cabina de dus?
În primul rând, trebuie să ții cont de spațiul disponibil. Dacă baia ta are dimensiuni reduse, recomandarea generală este să te orientezi către o cabina de dus. Dacă totuși preferi o cadă, poți alege una de 140 sau 150 de cm. În cazul în care spațiul îți permite să alegi, îți venim în ajutor cu câteva avantaje și dezavantaje ale fiecărei opțiuni.
Cabina de dus
Avantaje
Ușor de curățat
Ocupă puțîn spațiu
Ajută la reducerea consumului de apă
Apă de la dus nu se împrăștie în toată încăperea
Dezavantaje
Mai greu de instalat decât o cadă
Pot apărea scurgeri și infiltrații dacă nu este montată corect
Cadă
Avantaje
Ușor de instalat
Practică, poți să faci atât baie, cât și dus
Dezavantaje
Ocupă mult spațiu
Facilitează scurgerile de apă
Alegerea mașinii de spălat rufe
Mașină de spălat rufe este, fără discuție, unul dintre cele mai importante electrocasnice din orice locuința. Deseori, această este așezată în baie. Primul sfat atunci când alegi mașînă de spălat este să ții cont de dimensiunile aparatul și de spațiul disponibil din baie. De obicei, poți să selectezi între mașini de spălat normale, slim, mici și compacte.
Mai departe, hotărăște-te dacă ai nevoie de un aparat cu încărcare frontală sau verticală. Desigur, capacitatea de spălare este și ea demnă de luat în seama, însă nu este un aspect esențial, precum cele menționate anterior.
Alte criterii la care trebuie să fii atent sunt programele mașinii de spălat rufe (cu cât mai multe, cu atât mai bine), viteză de centrifugare (pentru o stoarcere foarte bună, este necesar că viteză de centrifugare a aparatului să fie de cel puțîn 1000-1200 rpm), eficientă energetică, nivelul de zgomot, materialul cuvei și prezența sau absența unui uscător încorporat.
Alegerea sistemului de ventilație
Dacă baia ta nu este prevăzută cu un geam, instalarea unui sistem de ventilație este obligatorie. Acesta îmbunătățește nivelul de confort și îți ferește încăperea de umezeală, mirosuri neplăcute, suprafețe deteriorate și mucegai.
Alege un sistem de ventilație îndeajuns de puternic pentru a-ți aerisi baia. Citește cu atenție descrierea produselor pe care le iei în considerare, pentru a vedea dacă sunt potrivite spațiului pe care îl renovezi. Calculează volumul încăperii și înmulțește-l cu 10 pentru a obține capacitatea de ventilație necesară (mc/h).
Inspiră-te din sfaturile și ideile noastre când renovezi baia și vei obține un spațiu funcțional, confortabil, cu un design deosebit.
Surse foto: