Livingul este o parte importantă a casei și în același timp este cel care implică un grad mai mare de interes în alegerea mobilierului potrivit. Sufrageria trebuie mobilată corespunzător, deoarece simbolizează locul cel mai frecventat din locuință fiecăruia și încăperea pe care ne-o dorim amenajată cât mai confortabil și plăcut.
Cum planifici amenajarea livingului?
Dacă te-ai decis să investești în amenajarea generală a livingului, nu este încă cazul sa pornești sa cauți mobila ideală pentru sufrageria ta. Ai nevoie de niște măsurători, dar și cel mai important un ochi format pentru a-ți da seama ce piese de mobilier s-ar potrivi în livingul tău.
Amenajarea livingului în funcție de scop
Livingul poate avea mai multe scopuri. Trebuie sa ne hotărâm prima dată care este scopul pentru care o sa fie mobilat. De exemplu, poate am vrea mai mult sa fie un birou în care ne petrecem timpul cand lucram sau poate o camera de oaspeți mai generoasă.
Amenajarea unui living ca spațiu de luat masa/dining room
Nu toată lumea are o bucătărie spațioasă incat sa aibă loc de masă festivă pentru mai multe persoane. Prin urmare rezolvarea cel mai des întâlnită este transformarea sufrageriei în zonă de luat masa. De asemenea, putem chiar sa ne ajutam de o masă extensibilă sau chiar prin amplasarea unei mese de dining dacă ne permite spațiul.
Amenajarea unui living dormitor/camera de oaspeți
Sufrageria va fi mereu prima variantă cand ai oaspeți care vor ramane peste noapte. În locuințe mici nimeni nu păstrează o camera mobilată pentru rudele sau prietenii care vor rămâne peste noapte la tine. Ar trebui sa ai în living măcar o canapea extensibilă dacă ai musafiri.
Amenajarea unui living birou
Pe langa rolurile pe care le are, livingul este și spațiul în care vei instala un birou cu un laptop cu o imprimanta sau alte echipamente specifice. Nu îți poți instala locul de munca în dormitorul matrimonial. Este foarte important sa găsești locul potrivit unde te vei simți bine unde vei avea liniștea de care ai nevoie, iar livingul este prima opțiune.
Idei de amenajare a livingului în funcție de dimensiuni
Primul și cel mai important punct de vedere este cel care îți reduce sau îți deschide opțiunile de amenajare a livingului pentru spațiul pe care îl ai la dispoziție. În funcție de dimensiune, livingurile pot fi clasate în doua mari categorii: livinguri mici și livinguri mari.
Amenajarea unui living mic
O sufragerie de dimensiuni reduse îți va limita opțiunile și va afecta și numărul corpurilor de mobilă pe care le vei putea amplasa, fiind living majoritatea petrecerilor sau festivităților se petrec în aceasta încăpere cu o multitudine de oameni, fiind o încăpere mică ar micșora numărul de persoane. Mobila aleasă trebuie să îndeplinească funcții multiple de susținere și depozitare pentru a putea profita la maximum de spațiul existent.
Amenajarea unui living de dimensiuni mari
Într-un living cu dimensiuni mari poți avea posibilitatea de a introduce mai mult piese de mobilier care ajută la confort și la spațiul de relaxare. Cel mai important lucru este sa nu aglomerezi doar o porțiune a încăperii, ci sa incerci sa creezi un echilibru. Un sfat pe care este necesar sa îl ai în vedere ar fi evitarea supraaglomerarii spațiului, pentru ca disponibilitatea dimensiunii va fi anulată, iar camera de zi va părea mult mai mică decât este de fapt.
Reguli de amenajare a livingului avand in vedere tipul locuinței
În mare, regulile de amenajare,dar și piesele de mobilier sunt aceleași, atât în cazul unei sufragerii într-un apartament, cât și în cazul unei sufragerii într-o casa la curte. Însă sunt câteva caracteristici pe care ar fi bine să le cunoști și care te pot ajuta la funcționalitatea camerei de zi, ținând cont de locuință.
Idei de amenajare a livingului la casa
Sufrageriile la casă sunt în general mai spațioase și mult mai aerisite decat cele la bloc. Acestea pot fi separate sau unite cu altă încăpere,conform planului arhitectural. O variantă ar fi sa așezi o masa cu scaune, practic sa creezi un dining room, între sufragerie și bucătărie.
Recomandări privind amenajarea livingului la bloc, în apartament
O variantă apreciată de mai multe persoane care locuiesc în apartamente este de a cumpăra mobilier multifuncțional, care poate să aibă mai multe roluri. De exemplu o canapea extensibilă ar putea deveni foarte ușor un pat și ar putea deveni un dormitor pentru oaspeți.
Amenajarea livingului la mansarda
Puteți folosi mansarda si pentru o zonă de relaxare cum ar fi livingul. Elementul principal al camerei ar putea fi o canapea sau o masă. Trebuie sa luați în calcul tavanul care are o înclinație mai pronunțată. Dacă mergeți pe varianta cu canapele ar trebui sa aveți grijă la inclinatia acestuia sa nu fie prea mare, astfel creați riscul de lovire când vă ridicați în picioare.
Amenajarea livingului la demisol
Ar trebui sa se pună accentul foarte mult pe mobila living practică, adică un colțar generos sau un set de canapele care ar fi perfecte de stat cu familia sau prietenii sa vizionati un film. Ați putea sa achizitionati chiar și un șemineu care ar mergea ideal în încăpere.
Amenajarea livingului în funcție de forma
Forma este un alt aspect la care trebuie sa te gândești înainte de a achiziționa mobilierul sau materialele pentru finisaje. Toate încăperile au, în general, forme pătrate sau dreptunghiulare, indiferent ca se află la casa sau la bloc.
Idei pentru amenajarea unui living dreptunghiular
Forma dreptunghiulară este cea mai des întâlnită chiar dacă la început poate părea greu sa o amenajezi. Poți folosi nuanțe contrastante pentru a oferi imaginea de spațiu armonios. Mobilierul ar fi de preferat să aibă o forma cat mai alungită, ar fi ideală și o bibliotecă îngustă, cu corpuri suspendate care o să te ajute sa optimizezi spațiul util.
Idei de amenajare a unui living lung și îngust
Un living lung și îngust este mai greu de amenajat decât o camera patrata. Finisajele, culorile, piesele de mobilier, toate elementele ce vor ajuta la amenajare au nevoie sa fie adaptate spațiului, de aici și nevoia de îndrumare într-un astfel de living.
Amenajarea livingului pătrat
Cel mai eficient este un living pătrat cu o amenajare simetrică. O astfel de imagine poate fi obtinuta simplu, prin poziționarea centrala a canapelei și a masutei de cafea, orientate către semineu sau către biblioteca si televizor, asezate, si ele, pe mijlocul unui perete al camerei.
Cum sa amenajezi livingul în funcție de compartimentare
Amenajarea în funcție de compartimentare este cea mai importantă pentru că de aici va rezulta unul dintre cele doua tipuri de livinguri: living decomandat sau cel semidecomandat.
Livingul într-un spațiu decomandat
Livingul într-un spațiu decomandat este o varianta buna deoarece ai putea să ai și intimitatea și să petreci timp uneori tu cu tine singur fără sa te deranjeze cineva.
Idei pentru living într-un spațiu semidecomandat
Living într-un spațiu semidecomandat te poate ajuta foarte mult dacă ai copii și ai nevoie să-i supraveghezi sa vezi ce fac cum sunt. Poți și să economisesti banii de exemplu dacă ai în living aer conditionat nu ar mai fi nevoie sa iei si pe hol sau în camera copiilor, astfel ai economisi niște bani și facturile ar veni mai puțin. Un mare dezavantaj ar fi faptul sa nu ar exista intimitate în încăpere.
Amenajarea livingului tip open-space
În momentul de fata acest tip de living este cel preferat cu dorinta de a rentabiliza un spațiu, de al face mai util, dar și mai primitor.
Amenajarea livingului cu balcon
Mai mereu se amenajează living cu balcon cand vrei să creezi un spațiu mai intim, în care sa domine confortul și bunăstarea. Un dezavantaj ar fi dacă stai la bloc și ai balcon in living probabil o sa producă mult zgomot mașinile de dimineață sau oricand trec în apropierea geamului tău.
Idei de stiluri pentru amenajarea livingului
În funcție de preferințe, livingul poate fi decorat fie modern, minimalist, industrial, clasic sau retro, cu accente vintage. Aceste stiluri sunt potrivite pentru orice tip de living, fie el mic sau mai mare.
Modele de amenajare a unui living modern
În ultima perioadă amenajările moderne sunt extrem de apreciate, datorită simplitații acestui stil.Se pune mare accent pe confort mjoritatea elementelor decorative sunt pe gustul tuturor. Poți face decorul mai interesant prin introducerea unor culori mai îndrăznețe și a unor tablouri deosebite.
Amenajarea unui living în stil contemporan
Piesele de mobilier în stilul contemporan au un design simplu, fară ornamente.Tapiteria fiind din fibre naturale, are nuanțe neutre (bej, alb,negru), însă aspectul lor este departe de a fi banal.
Amenajarea unui living clasic
Amenajarea unui living clasic reprezintă modalitatea cea mai simplă de amenajare a unei case. Ar trebui să ținem cont de două importante principii: eleganță și funcționalitate. Cele mai dese idei de amenajare în acest stil sunt cele care combină confortul cu un design unic.
Amenajarea livingului în stil minimalist/simplu
În ceea ce privește amenajările interioare, primul la forma unui decor mai elegant sunt ornamentele.Decorațiuni ce arată precum adevăratele opere de arta, mobilier jos, cu laturi drepte si culori indraznete sunt doar câtev lucruri care nu trebuie sa lipsească dintr-un decor minimalist.
Cum amenajezi un living în stil feng shui
Feng shui este o stiinta veche, numele acesteia întărește relația omului cu natura și subliniază faptul că uneori suntem și influentati de natura. Canapeaua sau fotoliile trebuie pozitionate vis-a-vis de usa și puțin departe de perete. Este recomandat ca acestea sa fie pozitionate în forma de cerc pentru a crea un spațiu cald și plin de energii pozitive.
Idei pentru un living vintage
Stilul vintage tradițional are mobila de obicei aranjată astfel încât să invite la conversație, iar formele curbate sunt des folosite. Dar poți opta și pentru niște piese de mobilier ce par imperfecte și aranjament aparent haotic. Se caracterizează prin utilizarea mobilierului cu finisaj alb, a broderiilor, a motivelor florale pictate pe piesele de mobilă si oglinzile cu rame aurii sau argintii.
Amenajarea unui living în stil retro
Trebuie sa fim atenți când vine vorba de amenajarea unui living în stil retro pentru ca este greu de amenajat totul. În special mobilierul trebuie sa fie asemănător cu cel din perioada anilor ‘50 – ’70. Încăperea trebuie sa fie încărcată de ornamente, imprimeuri originale și culori tari.
Amenajarea unui living rustic
Decorul rustic este cel mai frecventat în zonele muntoase, fiind un stil care se potrivește foarte bine unor cabane.Are influențe din natura și elementele textile specifice confectionate din lână, bumbac sau in.Toata casa având un aer vintage cu nuanțe brun-roșcate.
Amenajarea unui living de lux
Pentru amenajarea unui living de lux ar trebui sa avem în vedere un mobilier de calitate care sa fie elementul principal. Am putea opta pentru niște fotolii maro din piele de calitate, dar în principiu structura pieselor de mobilier sa fie realizata din lemn, astfel posibila apropiere de natura, prin materiale de înaltă calitate.
Amenajare living în stil scandinav
Stilul scandinav provine din țările nordice unde totul este organizat foarte bine. În amenajările de acest tip avem nevoie de piese de mobilier joase care sa nu iasa în prim-plan.Majoritatea mobilierului trebuie sa fie de culoare albă iar decorațiunile să reprezinte accentele colorate.
Recomandări utile privind alegerea culorilor in living
Culorile sunt foarte importante, în majoritatea timpului ne influențează buna-dispozitie si inspirația pentru ziua ce va urma. Putem avea un interior de mici dimensiuni dar cu ajutorul culorilor deschise și cu anumite decorațiuni putem da senzația de spațiu. Culorile calde sunt cele mai preferabile deoarece îți oferă senzația de căldură și de atmosfera primitoare.
Modele living și sfaturi de amenajare
Un prim sfat cand vine vorba de amenajare ar fi să țineți cont de criterii cum ar fi: dimensiunea livingului, forma, compartimentare și stilul dar în același timp să îl faceți pe placul dumneavoastră și cum vă simțiți dumneavostra mai comod.
Amenajarea unui living cu parchet
Parchetul este un material care nu iti da prea multe bătăi de cap, acesta se potrivește cu orice, este ușor de întreținut și se curăță foarte ușor.
Amenajarea livingului cu gresie
Alegerea gresiei in living este o varianta buna deoarece se curata usor nu trebuie sa oferim mult timp pentru întreținerea acesteia. Cu ajutorul gresiei poți obține și un altfel de decor si poți aduce și o pată estetică în armonie cu restul camerei.
Cum sa amenajezi un living cu tapet
Tapetul este un accesoriu deosebit care în ultimu timp este ales tot mai mult pentru amenajările interioare. Poate fi folosit cu multă ingeniozitate și poate fi combinat ușor cu alte elemente de design. Rezultatele sunt deosebite, lucru deloc surprinzător dacă privim varietatea de modele
Idei de living cu semineu/soba
Pentru a alege un șemineu potrivit trebuie să ai în vedere suprafața ce trebuie încălzită, înălțimea camerei și tipul de încălzire. Ai putea opta pentru semineu electric alb deoarece albul se potrivește peste tot în orice decor și în orice stil.
Amenajare living cu scara interioara
Scara interioară trebuie sa țină cont de stilul livingului. În fiecare locuință exista cateva spații simple fără pic de culoare , iar una dintre aceste zone ar putea să o transformăm într-o scara interioară. Ar putea deveni ușor și un loc de depozitare sau un birou sau dacă ai mai multă imaginație un loc de joacă pentru copii.
Cum alegi mobila pentru living
Mobila pentru living poate fi aleasă după următoarele criterii care au fost precizate în detaliu mai sus. De exemplu putem să ne orientăm în funcție de dimensiuni, în funcție de tipul locuinței, forma livingului și chiar în funcție de compartimentare și stil.
De ce sa alegi ESHO pentru amenajarea livingului?
Alegerea unei amenajări a livingului este foarte importantă. Trebuie să se țină cont de spațiu, alegerea unei arhitecturi și mai ales prețul decent și mulțumitor. Toate acestea le găsești pe ESHO. Se oferă răspunsuri pentru fiecare întrebare, se oferă convingeri pentru fiecare incertitudine.