Percepută de mulți ca fiind cea mai importantă încăpere a casei, bucătăria trebuie să îndeplinească mai multe criterii: să fie funcțională, atent organizată, dar să aibă și un design primitor, să fie confortabilă. În 2015, sunt în tendințe trei stiluri de amenajare a bucătăriei: rustic, vintage și clasic. Însă cum știi care este cel mai potrivit?
De cele mai multe ori, bucătăria este cea care reunește toți membrii familiei în aceeași încăpere. Cu un important rol în fiecare cămin, bucătăria trebuie să fie funcțională și cu un design plăcut, dar să și reflecte personalitatea proprietarului, la fel ca și restul locuinței. În reviste, toate stilurile de amenajare par atractive, însă specialiștii ne recomandă să alegem accesoriile decorative care ni se potrivesc, nu pe cele „la modă”.
„Indiferent de stilul ales, cel mai important aspect este integrarea în decor a personalității proprietarilor. Detaliile fac diferența, iar dacă punem suflet atunci când decorăm bucătăria vom obține un spațiu intim, cald, în care ne vom bucura să petrecem timp”, subliniază Marius Șerbănescu, Director de Achiziții al Chic Ville.
Stilurile rustic, vintage și clasic au fost declarate încă de la începutul anului reprezentantive pentru amenajările din 2015, însă, pentru a reda complet specificul acestor stiluri în zona bucătăriei, alegerea corectă a micilor decorațiuni este esențială, sfătuiesc specialiștii.
Stilul clasic
Aflat permanent în tendințe, stilul clasic rămâne unul dintre cele mai căutate de către români, spun specialiștii. Caracterizată de culori calde și liniștite (castaniu, cafea cu lapte, culoarea untului, etc.) bucătăria clasică poate fi accesorizată atât cu elemente decorative împrumutate din alte încăperi, cât și cu unele specifice unei bucătării.
„Bucătăria clasică este caracterizată de materiale precum lemn masiv, marmură, quartz sau piatră naturală. Deși este vorba despre materiale tradiționale, stilul clasic a fost reinterpretat de nenumărate ori și adaptat vremurilor actuale. În general, aspectul modern este dat de electrocasnice, de accesorii și de blatul de lucru. Cei mai mulți clienți aleg bucătăriile clasice – acestea nici nu se evidențiază în vreun mod spectaculos, dar nici nu se demodează”, arată arhitectul Camelia Petrache.
Stilul rustic
Culori temperate, naturale - stilul rustic este caracterizat de căldură și intimitate. Lemnul este cel mai recomandat material pentru mobilier, ce poate fi inspirat din piesele tradiționale românești, mediteraneene, nordice, britanice, etc. Corpurile suspendate au geamuri și diverse lucrături, iar electrocasnicele trebuie să fie atent mascate, întrucât se încadrează cu greu în întregul peisaj.
„De asemenea, prin combinarea corectă a decorațiunilor, se poate face o trecere subtilă la un stil rustic-industrial, adăugând accente din lemn vechi, fier forjat, obiecte antichizate și din email, combinate cu nuanțe mai tari care să se regăsească în textile sau obiecte de design. Pentru un aspect neconvențional, bucătăria rustică poate fi accesorizată cu elemente metalice din inox sau tablă zincată, ori cu șuruburi industriale prinse în perete care să înlocuiască vechiul cuier”, arată reprezentanții Chic Ville.
Stilul vintage
Caracterizat prin mobilier în culori deschise, ușor antichizat, stilul vintage este inspirat din moda specifică perioadei 1920-1950. Culorile pastelate sunt cele mai potrivite pentru acest stil, preferat, în general, de către doamne și domnișoare. Totodată, trebuie făcută cu atenție includerea electrocasnicelor într-o astfel de bucătărie - oferta de aparatură cu aspect vintage nu este foarte bogată, însă s-a mai diversificat în ultimii ani.
„Cei ce își doresc o vară permanentă în bucătăriile lor, pot opta pentru stilul vintage. Completarea corectă a acestui ambient se va face, în primul rând, prin textile în culori deschise, brodate cu motive florale sau cu mici accente dantelate. De asemenea, pentru un aer romantic și relaxant, pe masa din bucătărie se pot așeza buchete de flori proaspete”, recomandă reprezentanții Chic Ville.
CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE: