Dormitorul este cea mai importanta incapere din locuinta ta. Este locul in care te relaxezi, te odihnesti si iti reincarci bateriile zilnic. Iar cand acesta nu este pe atat de mare pe cat ti-ai fi dorit, orice proiect de amenajare se transforma intr-o provocare. Vrei sa ai suficient spatiu pentru toate piesele esentiale de mobilier, ai un anumit tip de design preferat pe care vrei sa il pui in practica dar, in acelasi timp, nu vrei ca la final incaperea sa para mica si aglomerata. Exista insa si mici trucuri de design, care te ajuta sa iti amenajezi un dormitor functional si estetic.
Cum alegem culoarea peretilor intr-un dormitor mic, de apartament
Zugravirea dormitorului este unul dintre cei mai importanti pasi in amenajare, intrucat nuanta pe care o alegi poate schimba in mod dramatic aspectul acestei incaperi. Regula clasica de care tin cont deignerii pentru a face o camera sa para mai spatioasa este aceea de a zugravi peretii in culori cat mai deschise, care sa dea un aspect aerisit incaperii.
Albul este cea mai utilizata culoare in amenajarea dormitoarelor mici, iar avantajul sau este ca se potriveste oricarui stil de design, insa, daca vrei sa incorporezi si putina culoare, exista solutii astfel incat rezultatul final sa fie unul de exceptie. Astfel, poti crea un perete „statement”, daca il zugravesti intr-o nuanta mai inchisa, care sa contrasteze puternic cu restul culorilor din incapere. Culoarea va oferi profunzime camerei si, in functie de intensitatea nuantei alese, poti crea un decor indraznet, cu un aer dramatic.
Tine cont insa ca unele culori puternice, precum rosu sau portocaliu, iti dau o stare de energie doar atunci cand le utilizezi cu moderatie in amenajare. In caz contrar, ele devin agasante si obositoare, mai ales intr-o incapere destinata odihnei. Bleumarin sau gri petrol sunt unele dintre cele mai bune culori pentru a-ti crea un perete „statement” in dormitor.
Daca vrei sa tapetezi peretii, sfatul nostru este sa alegi un imprimeu care sa confere latime incaperii si sa o lungeasca optic. Dungile orizontale pot crea aceasta iluzie, insa ai grija sa nu incarci peretii de sus pana jos cu un astfel de tapet, intrucat efectul va fi unul obositor pentru ochi si minte.
Ce mobilier este potrivit pentru un dormitor mic?
Cand alegi mobilierul pentru dormitorul tau, trebuie sa tii cont de faptul ca nu vei putea integra la fel de multe piese de mobilier ca intr-o incapere spatioasa. Alege doar acele piese necesare si, in functie de spatiul care iti mai ramane la dispozitie, te poti orienta spre cele optionale. Iata ce nu ar trebui sa iti lipseasca din dormitor, astfel incat sa ai tot confortul de care ai nevoie, insa fara a sacrifica spatiul:
Patul
Ne petrecem o treime din viata dormind, asa ca patul este, fara indoiala, cel mai important element al dormitorului. Una dintre cele mai bune solutii de amenajare pentru un dormior mic este sa construiesti intreg designul in jurul sau. Daca vrei ca incaperea sa arate cat mai echilibrat, poti alege un pat de o persoana sau o canapea extensibila ori un pat tapitat, dar de dimensiuni mai mici. Cei care nu vor sa renunte la patul king-size vor fi nevoiti sa faca un compromis cand vine vorba despre celelalte piese de mobilier. Cel mai bine este sa iti faci patul pe comanda, astfel incat acesta sa se potriveasca perfect in locul in care vrei sa il amplasezi. Orienteaza-te spre un model cat mai functional, cu spatii de depozitare, in care sa poti pastra paturile, plapuma sau lenjeriile de pat.
Dressingul
Dulapurile din dormitor sunt cele in care iti pastrezi intreaga garderoba, asa ca dressingul trebuie sa fie suficient de spatios, sa fie inteligent compartimentat si sa te ajute sa faci incaperea sa para mult mai mare. Un dressing intr-o nuanta apropiata de cea a zugravelii va face ca acesta sa se confunde cu peretele si sa nu fragmenteze dormitorul intr-un mod inestetic. De asemenea, un dressing cu oglinzi dubleaza optic spatiul, il lumineaza si te ajuta sa creezi un design corect pentru dormitorul tau.
Cand alegi dulapurile, fii atent si la modul de deschidere a usilor. Un sistem de deschidere in plan paralel iti da libertatea de a amplasa dressingul chiar in apropierea patului, fara sa iti faci griji ca nu il vei putea deschide complet.
Noptierele
In multe dormitoare de dimensiuni reduse, patul si dressingul ocupa cel mai mult spatiu, asa ca amplasarea unor noptiere se poate dovedi o incercare imposibila. Poti insa sa compensezi aceasta lipsa prin montarea unor rafturi suspendate sau a unor polite de perete, care sunt mai compacte si te ajuta sa economisesti spatiu. Daca alegi o noptiera clasica, ai grija ca aceasta sa se afle cat mai aproape de priza, astfel incat sa iti poti pune gadgeturile la incarcat sau sa poti lucra de la laptop din pat.
Cum alegem textilele intr-un dormitor mic?
Alegerea materialelor pe care le folosesti in amenajarea dormitorului poate compensa lipsa de spatiu prin confort si poate oferi culoarea care lipseste intr-un dormitor mic. De aceea, te poti orienta spre textile usoare, vaporoase, care sa confere si un plus de eleganta incaperii, dar si paturi din lana si perne colorate, care sa sparga monotonia decorului.
Perdelele si draperiile
Perdelele si draperiile au o functie dubla in designul dormitorului tau. In primul rand, ele trebuie sa blocheze lumina, atunci cand vrei sa te odihnesti. Pe de alta parte, ele trebuie sa puna in valoare lumina naturala pentru a face spatiul sa para mai aerisit si mai mare. Insa cel mai important este ca acestea sa se integreze perfect in designul camerei si sa nu para desprinse din decor.
Poti alege niste draperii usoare, din panza, in sau voal, in culori deschise, care sa permita luminii sa patrunda in incapere, apoi niste perdele mai grele, inchise la culoare, din materiale mai solide. Modelele cu dungi verticale subtile alungesc incaperea si o fac sa para mai inalta, asa ca poti opta pentru un astfel de model, daca ti se pare ca dormitorul tau a capatat un aer usor claustrofobic dupa mobilare.
Lenjeria si cuvertura de pat
Lenjeriile si cuverturile pe care le alegi pentru patul tau pot aduce un plus de culoare si confort in dormitor. O incapere decorata in culori deschise va prinde viata cu o cuvertura violet si o lenjerie roz sau bej, de exemplu. Secretul este sa alegi culori complementare, astfel incat sa pastrezi, totusi, un design unitar. Ideal este sa folosesti cel mult trei culori in amenajarea dormitorului mic, iar acestea sa fie cat mai apropiate ca spectru. Nuantele de accent trebuie sa fie regasite doar in mica proportie: cateva perne colorate, o decoratiune pe noptiera sau un tablou deasupra patului sunt metodele prin care poti introduce nuantele mai intense in decorul dormitorului tau, fara sa pierzi spatiu.
Covorul
Pentru ca mobilierul ocupa majoritatea spatiului din dormitor, este inutil sa iei un covor de mari dimensiuni pentru amenajarea acestei incaperi. Poti alege un covor putin mai lat decat patul, pe care sa il plasezi in fata acestuia, pentru a incadra estetic locul de odihna. Covorul trebuie sa fie in armonie si cu nuanta podelei, insa nu face greseala de a alege un covor care sa se confunde cu pardoseala. Evita modelele cu forme geometrice sau cu imprimeuri tipatoare, care atrag foarte mult atentia, deoarece restul designului va pali, iar incaperea va parea la fel de mica precum covorul ales.
Cum alegem corpurile de iluminat intr-un dormitor mic?
Dormitoarele mici nu au nevoie de surse multe de lumina, care sa le faca sa para incarcate si haotice. In schimb, o lustra de dimensiuni medii, cu lumina galbena, calda, va pune cel mai bine in valoare un spatiu mic de odihna. Incaperea va fi luminata in mod egal, va capata simetrie si iti va da o stare de relaxare atunci cand te bagi in pat. In functie de stilul pe care l-ai ales pentru design, poti opta si pentru un candelabru elegant sau un lampadar cu abajur din hartie de orez, care va emite o lumina placuta si va crea o atmosfera intima in dormitor. Daca lumina ti se pare insuficienta, o solutie este sa iti pui pe unul dintre rafturi sau pe noptiera o veioza, astfel incat sa poti citi la lumina ei fara sa iti pui in pericol vederea.
Trucuri pentru a castiga spatiu
Pentru ca un dormitor mic de apartament sa para cat mai spatios, iata care sunt cele mai ingenioase trucuri de pus in aplicare:
Alege un mobilier cu spatii ascunse de depozitare.
Inlocuieste noptierele voluminoase cu rafturi suspendate, compacte si usoare
Foloseste-te de oglinzi pentru a mari optic spatiul si a-i imprima dinamism.
Alege draperii cu un sistem simplu de deschidere, astfel incat sa poti pune in valoare lumina naturala, in zilele insorite.
Pastreaza ordinea. O incapere dezordonata pare mica, aglomerata si inghesuita.
Nu cadea in capcana decorului „all-white”. Poti introduce si culori in designul tau, cat timp mentii proportiile echilibrate si nu exagerezi cu nuantele puternice.
Pastreaza o schema corenta a culorilor. Ideal este sa folosesti doua nuante de baza, iar a treia sa fie o culoare de accent.
Alege patul in care te simti cel mai bine si construieste designul in jurul lui. Scopul principal al dormitorului este sa te ajute sa te odihnesti cat mai bine, asa ca nu are rost sa investesti intr-un pat mic, daca nu te simti perfect confortabil in el.
Fa-ti mobilierul pe comanda. Este o solutie mult mai practica si te poate ajuta sa valorifici fiecare metru patrat al dormitorului tau.
Daca tii cont de aceste sfaturi, un dormitor mic se va transforma intr-un refugiu ideal pentru odihna si relaxare, iar estetica si functionalitatea acestei incaperi nu se vor pierde nicio clipa.
Sursa foto: Unsplash/Pinterest