Casa ta, la care visezi de mult timp si pe care ti-ai imaginat-o in fel si chip, nu va fi gata chiar peste noapte. Vor fi multe etape intermediare, cu atat mai mult cu cat ai nevoie, pentru a-ti vedea locuinta de vis gata, de bani, de timp, de energie, de echipe de meseriasi destoinici si seriosi. Si mai ai nevoie de ceva: de un stil de amenajare interioara care sa se potriveasca personalitatii tale.
Cu alte cuvinte, ar trebui sa te concentrezi asupra a doua intrebari in special:
Ce presupune amenajarea interioara a unei locuinte ?
? Ce alternative de amenajari interioare ai la dispozitie?
La finalul articolului vei avea o idee mai clară despre cum va arata viitoarea ta locuinta.
Ce presupune amenajarea interioara a unei case?
Termenul de amenajare interioara (sau design interior) se refera de fapt la toate lucrarile existente in interiorul unei constructii, fie ca este vorba de cele ascunse (tencuieli, gleturi, sape, izolatii), fie ca este vorba despre cele la vedere/vizibile (parchet, tapet, tamplarie, decor).
Comoda TV Nishan
De ce este importanta amenajarea interioara? In principal pentru ca interiorul locuintei este esential din perspectiva vietii cotidiene. Nu numai ca aici petreci multe ore in fiecare zi, dar vrei sa te simti si bine, impreuna cu familia sau prietenii apropiati. De aceea este important interiorul unei locuinte si de aceea investesti timp si resurse in amenajarea ei interioara.
Stilul de design interior al unei case presupune, in principal, organizarea spatiului pe care il ai la dispozitie. Ai nevoie de spatiu personal, dar in acelasi timp fiecare activitate are nevoie de un spatiu in care se poate desfasura. Abia atunci se poate vorbi de spatiul functional al locuintei tale.
Intr-o locuinta, spatiile pot fi deschise si inchise. Spatiile inchise sunt realizate cu pereti din caramida sau din sticla si sunt mai usor de gestionat decat spatiile deschise.
Pe de alta parte, spatiul locuintei se poate dovedi insuficient atunci cand familia se mareste, sau cand copilul sau copiii cresc. Aceasta nevoie de spatiu se poate rezolva in doua moduri:
fie prin reorganizarea interioara ;
; fie achiziționarea unei locuinte mai mari.
Alegerea stilului de amenajare
Atunci cand te gandesti la locuinta visurilor tale ai in vedere, in mod clar, un anumit stil de design interior. Aceasta alegere pare dificila, dar ea tine seama, in principal, de gusturile, preferintele si necesitatile tale.
O singura regula este importanta, stilul pe care il alegi pentru casa ta trebuie sa te faca sa te simti bine imediat dupa ce ii treci pragul. De asemenea, este foarte important ca stilul de design interior sa fie in concordanta cu personalitatea ta. In rest, poti sa te inspiri de oriunde si sa-ti folosesti imaginatia.
Alegerea culorilor
Culorile locuintei sunt foarte importante pentru crearea unei ambiante placute. Inainte de a decide cum sa combini culorile in amenajarea interioara a casei tale, ar trebui sa cunoști si impactul acestora asupra emotiilor.
Rosu – stimuleaza vitalitatea, energia, optimismul, incurajeaza sociabilitatea si stimuleaza apetitul.
– stimuleaza vitalitatea, energia, optimismul, incurajeaza sociabilitatea si stimuleaza apetitul. Verde – este culoarea care te duce cu gandul la natura. De aceea calmeaza, echilibreaza, ofera confort.
– este culoarea care te duce cu gandul la natura. De aceea calmeaza, echilibreaza, ofera confort. Albastru – este asociat cu ideea de liniste, calm, protectie. De asemenea, incurajeaza meditatia si comunicarea.
– este asociat cu ideea de liniste, calm, protectie. De asemenea, incurajeaza meditatia si comunicarea. Galben – este asociat cu vitalitatea si stimuleaza intelectul. Este o culoare prietenoasa, calda, luminoasa. Trebuie avut insa grija la nuanta, pentru ca un galben prea puternic este strident. Portocaliul de asemenea este asociat cu caldura si bucuria.
Masa Nishan
Cand spunem maro ne gandim la apartenenta (pamant), dar si la lucruri care ne plac (ciocolata). Culoarea da un sentiment de protectie, intimitate, dar folosit in exces sau intr-un mod nepotrivit poate intuneca spatiul nepermis de mult spatiul.
ne gandim la apartenenta (pamant), dar si la lucruri care ne plac (ciocolata). Culoarea da un sentiment de protectie, intimitate, dar folosit in exces sau intr-un mod nepotrivit poate intuneca spatiul nepermis de mult spatiul. Violet – este o culoare vesela, dar excesul poate obosi vederea. Folosit cu masura insa, violetul stimuleaza gandirea si creativitatea.
– este o culoare vesela, dar excesul poate obosi vederea. Folosit cu masura insa, violetul stimuleaza gandirea si creativitatea. Negru – este asociat cu tristetea. Pe de alta parte, negrul este elegant, sofisticat si imprima aceasta imagine si spatiului in care este folosit. Poate fi ponderat cu o nuanta de gri.
– este asociat cu tristetea. Pe de alta parte, negrul este elegant, sofisticat si imprima aceasta imagine si spatiului in care este folosit. Poate fi ponderat cu o nuanta de gri. Roz – este considerat o nuanta feminina, denota protectie, caldura, stare de bine, de liniste. În designul interior, rozul prea strident poate deranja.
– este considerat o nuanta feminina, denota protectie, caldura, stare de bine, de liniste. În designul interior, rozul prea strident poate deranja. Alb – semnifica sanatate, aerisire, igiena, curatenie. Este foarte potrivit pentru camerele mici, creeaza impresia unui spatiu mai generos.
Intreaba-te cum te simti tu inconjurat de anumite culori si ce emotii vrei sa starneasca locuinta ta. Gandeste-te nu numai la culorile peretilor si tavanelor, ci si la impactul tuturor nuantelor in designul interior al casei, fie ca este vorba de decoratiuni, mobila, covoare, ceramica.
Alegerile cromatice pentru amenajarea interioara a casei tale pot face camerele sa para mai mici sau mai spatioase, mai calde sau mai racoroase. Daca vrei sa creezi un spatiu mai mare, alege culori calde si deschise. Fii atent insa, deoarece prea multe culori pot da impresia unei camere prea incarcate sau dezordonate. Nu ar trebui sa folosesti mai mult de trei sau patru culori intr-o incapere.
Iata cateva idei legate de cum poti combina creativ culorile in fiecare incapere:
In hol poti opta pentru culori luminoase si calde precum portocaliu, galben, bej, alb. Se poate adauga si o nuanta de maro deschis.
poti opta pentru culori luminoase si calde precum portocaliu, galben, bej, alb. Se poate adauga si o nuanta de maro deschis. Livingul trebuie sa fie un spatiu primitor, vesel, unde vei primi multi oaspeti. Poti folosi aici nuante calde de rosu, galben, portocaliu, bej, maro ciocolatiu sau verde.
trebuie sa fie un spatiu primitor, vesel, unde vei primi multi oaspeti. Poti folosi aici nuante calde de rosu, galben, portocaliu, bej, maro ciocolatiu sau verde. Culorile dormitorului iti influenteaza starea de spirit. Sunt recomandate nuantele deschise de verde, albastru, violet, insa cele intunecate pot crea senzatia unei camere deprimante.
iti influenteaza starea de spirit. Sunt recomandate nuantele deschise de verde, albastru, violet, insa cele intunecate pot crea senzatia unei camere deprimante. In cazul biroului , se poate opta pentru o nuanta de verde, pentru ca este usor de asortat si de intretinut. Se mai poate folosi violetul, pentru ca stimuleaza gandirea si te ajuta sa te concentrezi.
, se poate opta pentru o nuanta de verde, pentru ca este usor de asortat si de intretinut. Se mai poate folosi violetul, pentru ca stimuleaza gandirea si te ajuta sa te concentrezi. Bucataria este centrul casei. Aici vei lua masa, vei petrece timp cu prietenii si familia. Poti opta in amenajarea bucatariei pentru culori ce stimuleaza apetitul: rosu, portocaliu, galben. De altfel, rosu este culoarea deseori folosita in restaurante, tocmai pentru ca intensifica apetitul si sociabilitatea.
este centrul casei. Aici vei lua masa, vei petrece timp cu prietenii si familia. Poti opta in amenajarea bucatariei pentru culori ce stimuleaza apetitul: rosu, portocaliu, galben. De altfel, rosu este culoarea deseori folosita in restaurante, tocmai pentru ca intensifica apetitul si sociabilitatea. Baia are nevoie de alb si culori calde, pentru ca aceste nuante sunt asociate cu prospetimea si curatenia. Se mai pot folosi tonuri albastre sau verzi (turcoaz), pentru ca inspira prospetime si curatenie.
are nevoie de alb si culori calde, pentru ca aceste nuante sunt asociate cu prospetimea si curatenia. Se mai pot folosi tonuri albastre sau verzi (turcoaz), pentru ca inspira prospetime si curatenie. Pentru sala de antrenament de acasa poti opta pentru rosu sau portocaliu, doua nuante care te energizeaza.
Definirea scopului fiecarei camere
Exista principii orientative de organizare a interiorului unei case, in functie de scopul acestuia.
Ca loc de relaxare, de reunire a familiei, de luat masa si chiar de lucru, livingul este cea mai importanta incapere din casa. Incaperea ar trebui sa fie orientata catre sud-vest, pentru a beneficia cat mai mult de lumina naturala.
Coltar extensibil dreapta Calm Grey
Dormitorul este spatiul in care te odihnesti. Ar trebui sa cuprinda, pe langa patul cu noptiere si un sifonier, o zona de relaxare. Se recomanda orientarea lui spre rasarit, tocmai pentru a beneficia de mai putina lumina decat restul locuintei.
Pat boxspring cu spatiu pentru depozitare Nantes Dark Grey 180x200 cm
Camera copilului este un spatiu mai aparte. Aici cel mic se odihneste, dar tot aici isi desfasoara o parte dintre activitatile cotidiene: se joaca, studiaza, se relaxeaza. Mobilierul trebuie sa cuprinda patul cu noptiera, zona de studiu cu birou, o biblioteca, zona de joaca/recreere.
Biroul poate fi un spatiu folosit de mai multi membri ai familiei. Trebuie sa existe aici un birou cu scaun, un fotoliu, chiar si o canapea, un dulap pentru pastrarea documentelor sau o biblioteca. Biroul poate fi amplasat in orice parte a casei.
Bucataria este locul in care membrii familiei pregatesc sau iau masa. Oricat de mic ar fi spatiul pe care il ai la dispozitie, bucataria trebuie sa cuprinda un frigider, chiuveta cu uscator, blat de lucru, aragaz, masa si scaune. Poate fi amplasata si in zone cu lumina putina.
Tigaie cu capac Faye Ecocook Red 24 cm
Baia este spatiul care asigura igiena membrilor familiei. Trebuie sa cuprinda lavoarul, un vas de toaleta si un dus. Daca spatiul este destul de generos, se poate adauga un bideu, iar dusul poate fi inlocuit cu o cada. Baia poate, de asemenea, sa fie amplasata in zone cu mai putina lumina.
Particularitatile de amenajare in functie de tipul casei
Casa ta de vis poate fi apartament, garsoniera, casa sau casa de vacanta. Fiecare optiune vine la pachet cu particularitati de amenajare interioara, in functie de tipul locuintei. Iata cateva particularitati pentru fiecare locuinta in parte:
Amenajari apartamente
Atunci cand este vorba despre amenajarea interioara a unui apartament ne gandim in primul rand la spatiul pe care il avem la dispozitie, incercand sa cream spatii confortabile, functionale si placute din punct de vedere estetic. In cazul unui apartament, ideea de amenajare interioara trebuie sa porneasca de la spatiu disponibil, fiindca daca nu se tine seama de el rezultatele nu pot fi dintre cele mai bune.
Apartament cu 2 camere
Amenajarea unui apartament cu 2 camere este mai usor de amenajat daca apartamentul este locuit de o singura persoana sau de un cuplu fara copii. Este simplu de organizat un dormitor si un living. Piesele de mobilier pot fi diverse si pot exista multe elemente de decor, in functie de dorintele persoanelor care locuiesc in apartament.
Apartamente cu 3 camere sau mai multe
In acest caz, dimensiunile apartamentului sunt mai generoase, motiv pentru care ofera mai multe posibilitati de amenajare. Si nu este vorba numai de stilul de design ales, ci si de piesele de mibilier pentru care se opteaza. Trebuie avut grija totusi ca nu cumva piesele de mobilier masiv sa nu incarce vizual spatiul.
Intr-un apartament cu 3 sau mai multe camere se poate imparti altfel spatiul comun: dormitorul parintilor, dormitorul copiilor, living (camera de oaspeti), la care se poate adauga, eventual, un birou/camera de lucru, unde copiii isi pot face lectiile sau parintii pot lucra de acasa.
Indiferent daca apartamentul are 2, 3 sau mai multe camere, exista o serie de trucuri in ceea ce priveste amenajarea interioara care te pot inspira:
Culoarea peretilor scoate in evidenta restul paletei cromatice folosite: vasele, tablourile, elementele de decor devin mult mai „vizibile” atunci cand peretii si mobilierul raman in culori neutre.
Culorile calde dau impresia de intimitate: pentru asta, tot ce ai de facut este sa folosesti culoarea peretilor si a mobilierului in aceeasi gama cromatica. Apartamentul tau va fi armonios amenajat.
Peretii accent pot face diferenta: peretii accent sunt peretii vopsiti sau decorati diferit fata de restul peretilor. Poti folosi peretii accent in orice camera, nu numai in sufragerie. Poti opta pentru un tapet deosebit, sau pentru un element care scoate acel perete in evidenta.
Fototapet Cercuri Si Linii 100x160 cm
Rafturi incastrate in pereti: pot fi o idee, mai ales daca spatiul apartamentului nu este foarte generos. Dar indiferent de spatiul avut la dispozitie, rafturile incastrate in pereti dau un aer modern intregii locuinte. Poate de aceea sunt si atat de des intalnite in amenajarile interioare, indiferent de stilul abordat.
Bucataria open-space: incepe sa castige in popularitate, dar ai grija sa nu afectezi structura de rezistenta a apartamentului. Bucataria open-space va fi probabil o tendinta in design si in anii care urmeaza.
Renunta la mobila compusa din piese masive: ocupa spatiu si da senzatia de spatiu aglomerat. Opteaza in schimb pentru un mobilier minimalist, care sa-ti asigure confortul pe care il doresti, dar sa fie si un spatiu functional care sa te ajute la depozitarea lucrurilor tale.
Mobila deschisa la culoare da impresia de spatiu: acesta este un truc pe care il poti folosi, mai ales atunci cand apartamentul tau nu este foarte mare.
Canapea cu 3 locuri Elysee Grey
Alege corpuri pana in tavan: pentru ca ofera mai mult spatiu de depozitare. Pe de alta parte, daca alegi corpuri de mobilier pana in tavan vei da impresia de camera inalta.
Mobila cu picioare: poate fi o idee daca vrei ca spatiul sa para mai aerisit, mai curat si mai mare. Pentru bucataria open space poti opta de exemplu pentru scaune subtiri si inalte.
Perdele si jaluzele lungi pana in pamant: poti sa apelezi la ele daca vrei sa dai impresia de ferestre pana in pamant. Nu numai ca jaluzelele si perdelele trebuie sa fie lungi, dar trebuie sa fie si in culori deschise, pentru a da impresia aceasta. Perdelele ar trebui sa fie transparente, fluide, sa permita cat mai multa lumina naturala.
Tapetul in dungi inalta: nici macar nu trebuie sa imbraci toti peretii in tapet in dungi, senzatia se poate crea si daca faci asta cu un singur perete.
Amenajare garsoniera
Amenajarea interioara a unei garsoniere este o provocare. O singura camera trebuie sa fie living, dormitor, camera de oaspeti, birou. Probabil ca cea mai buna idee in ceea ce priveste garsonierele este aceea de transformare a lor intr-un fel de studio, dupa modelul american, tocmai pentru a avea un spatiu functional. Indiferent de stilul de design pentru care vei opta se recomanda piese de mobilier multifunctional (canapea si masa extensibila, pat devenit biblioteca, rafturi incastrate in pereti).
Amenajare casa
In cazul caselor, nu spatiul ar putea fi problema, ci designul de interior abordat. Regula de baza ar fi aceea ca piesele de mobilier si elementele de decor ar trebui sa se imbine armonios, pentru a da impresia de tot unitar.
Stilul clasic: se caracterizeaza prin simetria pieselor de mobilier si a elementelor de decor, culorile calde fara note de stridenta, covoare si tapete cu imprimeuri discrete, asortate armonios cu restul incaperilor.
Stilul art-deco: cuvantul de ordine in acest stil de design interior este gratia. Se pune accent pe mobilier, care va fi din frasin, artar sau lemn de trandafir.
Stilul minimalist: ca regula generala, acest interior militeaza pentru utilizarea strictului necesar, atat in materie de mobilier cat si de decoratiuni interioare.
Stilul high-tech: este specific persoanelor tinere si foarte active, este un stil caracterizat prin materiale moderne: plastic, inox, polimeri. Mobilierul are forme neobisnuite, mai degraba extravagante.
Amenajare casa de vacanta
Stilul de design interior va fi in functie de tipul casei de vacanta. De pilda, in cazul spatiilor mici (cabane sau bungalouri), designul ales trebuie sa fie aerist. Casa de vacanta nu trebuie incarcata excesiv. Cabana de la munte poate fi decorata in stil rustic, sau in stil clasic sau chiar in stil scandinav. Bungaloul (specific zonei litorale) poate fi amenajat in stil clasic, modern, mediteranean. Intr-o casa din piatra, elementele de decor ar trebui sa fie la fel de naturale. Poti alege intre lemn, granit, marmura.
Idei de amenajare si design interior pentru o casa de vis
Amenajarea casei in functie de stilul ales
Amenajari interioare in stil eclectic
Stilul eclectic se potriveste persoanelor nonconformiste, care prefera amenajarile frumoase si sofisticate. Este un interior indraznet, colorat, original si tocmai de aceea exista pericolul de exagerare. In stilul eclectic, accentul este pus intotdeauna pe originalitate si creativitate.
Caracteristici ale stilului eclectic:
Mobilier tapitat;
Combinatii neobisnuite;
Culori indraznete, atat pentru decoratiuni, cat si pentru piese de mobilier;
Nuante deschise pentru pereti;
Tablouri de arta;
Ornamente retro (fotografii vechi, oglinzi cu forme neobisnuite, veioze, lampadare, lumanari parfumate);
Texturi: catifea, lina, piele, in, sticla, lut.
Amenajari interioare in stil scandinav
In stilul scandinav se foloseste foarte mult albul (aduce luminozitate si prospetime). Este un stil preferat de oamenii carora nu le plac culorile puternice si care prefera spatiile linistite, cu un aspect aerisit. Se mai folosesc si culori deschise precum roz prafuit, bej, baby blue, gri, nuante care denota un aer tineresc.
Canapea 2 locuri Clara Basel
Caracteristici ale stilului scandinav
Mobilier simplu si modern;
Se foloseste lemnul;
Nu se folosesc mai multe culori puternice intr-o camera;
Tesaturi: in, lana si bumbac;
Piesele de mobilier sunt practice, cu linii drepte, clasice;
Ferestre sunt mari, iar perdele transparente;
Decoratiuni: vaze, lumanari, carti.
Amenajari interioare in stil vintage
Stilul vintage este preferat de cei carora le plac obiectele de antichitate, sau cele cu o anumita semnificatie. Este un stil elegant, sofisticat. Stilul vintage nu presupune neaparat ca incaperile amenajate in acest stil trebuie sa aiba un aspect vechi, demodat, sau ca decorarea trebuie facuta cu obiecte vechi, stricate si fara valoare.
Caracteristicile stilului vintage
Mobila trebuie sa fie veche, dar reconditionata;
Se folosesc mese rotunde, scaune cu spatar inalt, comode si dulapuri din lemn masiv;
Nuantele cromatice sunt neutre sau pastel;
Covoarele sunt mari, cu imprimeuri abstracte;
Obiecte de iluminat sunt confectionate din bronz, cupru sau sticla;
Tesaturile predominante: in sau bumbac.
Amenajari interioare in stil retro
Stilul retro in amenajari interioare case simple este foarte asemanator cu cel vintage. Se foloseste tapet înflorat cu diferite modele inedite. Culorile folosite sunt puternice: galben mustar, roz, verde, albastru, portocaliu, rosu aprins. Piesele de mobilier sunt in diferite forme si marimi. De asemenea, se folosesc multe materiale atipice, precum cauciucul, plasticul si sticla.
Amenajari interioare in stil contemporan
Stilul contemporan foloseste doar elemente din prezent si nu orice fel de elemente, ci numai cele care sunt la moda si la mare cautare. Designul contemporan imbina mai multe stiluri, Art-Deco, minimalist, retro si traditional. Stilul este de fapt un amalgam de stiluri de amenajare, dar are avantajul ca din el rezulta un design unic, placut si mai ales confortabil. Atmosfera pe care o vei obtine daca vei folosi acest stil pentru casa ta va fi linistitoare, armonioasa.
Caracteristicile stilului contemporan
Este preferata pardoseala inchisa la culoare si peretii albi;
Ferestrele sunt mari si inalte;
Piesele de mobilier sunt simple, picioarele comodelor si dulapurilor sunt la vedere;
Tesaturile folosite cel mai mult sunt inul, bumbacul, canepa;
Covoare sunt de dimensiuni reduse, pufoase si rotunde;
Decoratiunile sunt putine, dar sunt asezate in asa fel incat sa atraga atentia asupra lor.
Amenajari interioare case moderne
Stilul modern se apropie foarte mult de cel contemporan, dar exista si aspecte diferite. Stilul modern pune pret pe obiectele simple, elegante si delicate.
Caracteristicile stilului modern
In cele mai multe cazuri, peretii sunt albi;
Mobilierul este in nuante de alb, negru sau bej;
Ferestrele sunt simple si mari;
In general, liniile sunt drepte, iar formele sofisticate;
Camere aerisite, cu putine decoratiuni;
Tablouri si decoratiuni nu foarte multe.
Amenajari interioare in stil rustic
Cel mai adesea, stilul rustic este stilul pe care il intalnim frecvent in cabanele de munte, dar la fel de bine poate fi folosit si in cazul altor case, fie ele de vacanta sau nu. Ca o particularitate, amenajarile interioare sunt realizate in mare masura din lemn (pardoseala, mobilier, decoratiuni). Lemnul poate fi imbinat cu metal, piatra si tesaturi. Un astfel de spatiu, de exemplu o casa de vacanta la munte, poate avea vinoteca, pereti din caramida, blana artificiala.
Caracteristicile stilului rustic
Mobila din lemn masiv;
Pardoseala din lemn;
Culori pastelate, neutre sau calde;
Tesaturi: catifea, blana artificiala, piele naturala.
Amenajari interioare in stil minimalist
Stilul minimalist este stilul preferat in general de persoane mai mult sau mai putin tinere dar active. Acest stil ofera un aer proaspat, vesel, are putine piese de mobilier, dar acestea sunt bine alese. Stilul minimalist este caracterizat de piese de mobilier si decoratiuni strict necesare, nimic nu este in plus in aceasta amenajare. Este un stil foarte potrivit apartamentelor de bloc, pentru ca da senzatia de spatiu si de locuinta aerisita. Se pune accent pe simplitate, nu se incarca locuinta inutil.
Canapea cu 2 locuri Freesia Beige
Caracteristicile stilului minimalist
Mobilier multifunctional.
Lumina naturala.
Culorile preferate: negru, alb si gri. In fiecare camera se adauga un element sau doua in culori puternice precum galben, rosu, verde, portocaliu.
Sunt preferate veiozele inalte si lampadarele, nu aplicele pe tavan.
Amenajari interioare in stil boem
Locuinta ta in stil boem ar deborda de creativitate si originalitate. Ar fi foarte primitoare si ar parea locuita de un artist inovator. Ar avea imprimeuri, decoratiuni jucause, lumanari parfumate, veioze dintre cele mai neobisnuite, paturi pufoase, perne decorative, boluri mari.
Caracteristicile stilului boem
Mobila cu aspect vechi.
Tapete cu imprimeuri vesele.
Draperii groase.
Covoare bine alese.
Oglinzi de dimensiuni mari.
Tablouri abstracte.
Amenajari interioare in stilul Art-Deco
Stilul Art Deco denotă opulenta si sofisticare. Abordat in amenajarea casei, stilul Art Deco ii confera acesteia un aer inedit si elegant. Este caracterizat de forme geometrice si de imprimeul de tip carouri, alb si negru.
Caracteristicile designului interior Art Deco
Piese de mobilier rezistente, de buna calitate;
Podeaua poate fi realizată cu gresie sub formă de carouri alb-negru. De asemenea, se poate folosi parchetul inchis la culoare;
Pentru iluminat se folosesc candelabre, sau suporturi de lumanari;
Tesaturi: catifea, satin, blana;
Culori: negru, maro, verde smarald, gri.
Amenajari interioare in stil clasic
Designul interior clasic este dominat de lemn, în special cel masiv, rezistent în timp. În acest tip de amenajare interioară nu se regăsesc materiale precum plastic, cauciuc sau nylon. Stilul clasic iese în evidență prin calitate, eleganță, aspectul stilat și foarte buna organizare. De cele mai multe ori, această amenajare a casei cuprinde biblioteci masive, tablouri de artă, șeminee și penduluri.
Canapea
Caracteristicile stilului clasic
Este realizat cu ajutorul unei simetrii perfecte;
Pardoseala este din lemn, piatră sau marmură;
Mobila are durabilitate si un aspect luxos;
Materialele preponderente sunt bumbacul, catifeaua și pânza.
Amenajari interioare in stil provensal
Stilul provensal/provence seamana cu stilul rustic, dar este mai rafinat. Atmosfera locuintei tale in stil provensal ar fi calda, primitoare, ospitaliera. Ar trebui ca in locuinta ta sa se gaseasca barne, pardoseala din lemn si mobila de calitate. De altfel, intreaga amenajare se bazeaza foarte mult pe lemn.
Caracteristicile stilului provensal
Mobila deschisa la culoare;
Pardoseala din lemn masiv;
Nuante cromatice pastelate;
Obiecte decorative cu imprimeuri.
Amenajari interioare in stil industrial
Stilul industrial pune accent pe elementele deosebite. Cu cat mai originale si mai creative cu atat mai bine. Stilul industrial este cel care lasa la vedere tevile pentru un plus de autenticitate.
Caracteristicile stilului industrial
Aspect brut, nefinisat;
Mobila din lemn masiv;
Grinzi, conducte si alte elemente de structura lasate la vedere;
Covoare mici, cusute manual, adesea cu modele traditionale;
Culori predominante: vișiniu, portocaliu, maro, caramiziu, galben.
Indiferent de stilurile designului interior si de caracteristicile acestora, pana la urma regula cea mai importanta pe care ar fi bine s-o respecti atunci cand incepi sa-ti amenajezi casa este aceea ca locuinta de vis este aceea in care tu te simti cel mai bine.