Stilul De Decor

Amenajari interioare in 130 poze a locuintelor mici

October 05,2023 by Trepcea Maria

De obicei locuintele cu perimetrul de mici dimensiuni, fac ca amenajarea lor sa fie mai complicata, tocmai datorita spatiului insuficient de depozitare. In decorarea interioara, trebuie sa tii cont si de specificul acesteia: comandata sau semi-decomandata. Astfel, ori iti faci un plan de care sa te tii, ori apelezi la un designer de interior pentru a te bucura de cat mai mult spatiu, si de o amenajare de succes.

De aceea va venim in ajutor cu 10 reguli generale si esentiale in ceea ce priveste “proiectul amenajari interioare“, a locuintelor cu spatii mici.

Iata cele 10 reguli generale, pentru amenajari interioare, a spatiilor mici de locuit:

Regula 1. Culorile potrivite in amenajari interioare pentru locuintele mici

Specialistii in design interior iti recomanda sa folosesti culori deschise pentru pereti si podele: alb, bejuri si crem. Daca peretii, podeaua si tavanul au culori complementare: rosu-verde, galben-violet, albastr-oranj, vei avea iluzia de spatiu mai mare, mai luminat.

Regula 2. Piese de mobila proportionale pentru amenajari interioare a spatiilor mici de locuit

Intr-un spatiu mic, piesele de mobila trebuie sa aiba un aspect cat mai simplu, dar modern, sa aiba proportiile potrivite si echilibrate.

Combina piesele de mobilier mari cu unele mici, o masuta de cafea rotunda sau care sa aiba colturile rotunjite. Exemple de piese de mobilier mari: dulapuri bine compartimentate, cu o inaltime mai mare decat latimea, pat cu spatii de depozitare, sau o canapea extensibila.

Aceasta combinatie proportionala a pieselor de mobilier va genereaza senzatia de o locuinta spatioasa si ordonata.

Regula 3. Mobilier multifunctional pentru amenajari interioare a locuintelor mici

Pentru a profita la maximum de spatiul pe care il ai, trebuie sa pui accent pe mobilierul multifunctional.

Astfel, poti folosi mese rabatabile, necesare si la evenimente sau pe post de birou, atat in bucatarie cat si in living.

Pentru dormitor, poti aplica un pat rabatabil, pe perete vertical, echipat cu rafuri de perete.

In bucatarie si in living, poti recurge la scaune si taburete, cu spatii de depozitare, care tin loc si de mese.

Regula 4. Inlocuirea usilor interioare cu usi pliante sau glisante, sau eliminarea lor, pentru amenajari interioare in locuintele mici

Usile pliante, nu numai ca impart spatiul in mod inteligent, dar pot fi folosite pentru sufragerie, bucatarie, dormitor si baie, intrucat sunt usor de manevrat.

Ele sunt intrebuintate, pentru ca usile sa nu mai blocheze holul. De asemenea se pot folosi si pentru debarale, pentru a nu pierde nici un centimetru patrat din spatiul de locuit.

Daca ai balconul inchis, poti sa o folosesti si la balcon, pentru o compartimentare corecta a intregului spatiu de locuit.

Regula 5. Mobilier personalizat, pentru folosirea maxima a spatiului, in amenajari interioare a caselor mici

Mobilierul personalizat este mobilierul realizat pe comanda, dupa schitele tale sau ale unui designer. Avantajul mobilierului personalizat este ca se integreaza perfect in spatiul pentru care a fost creat.

Mobilierul personalizat are rolul de a descogestiona spatiul incarcat excesiv iar recompartimentarea lui se poate face intr-un mod cat mai practic.

Spre exemplu, o biblioteca gandita de designer, poate avea inaltimi diferite si ofera spatii de depozitare inchise, dar si deschise pentru carti sau decoratiuni.

Spre exemplu, o biblioteca inalta pana in tavan, care imbraca tot peretele este locul perfect pentru cartile si colectiile tale de cd-uri. Daca este configurata si cu un corp de dulap, incastrat in ea, iti confera si spatiu pentru depozitarea hainelor.

Pentru un stil contemporan se recomanda rafturi asimetrice, daca iti alegi acest stil de amenajare interioara.

Pentru dormitor si camera copilului se recomanda piese de mobilier cu o inaltime joasa sau medie, pentru a crea un spatiu mai aerisit si luminos.

De asemenea, ti se recomanda ca zona ferestrei sa fie conturata de corpuri de bibloteca, pentru a beneficia de cat mai mult spatiu.

Regula 6. Iluminatul in amenajari interioare adecvat spatiilor mici de locuit

Scopul amenajarii spatiilor de mici dimensiuni (de la culori, piese de mobilier pana la decoratiunile alese) este de fapt o cautare a luminii, a aerului, a confortului de zi cu zi. In camerele mici principale, dormitor si sufragerie, trebuie sa aveti cat mai multa lumina naturala, lumina vizibila prin ferestre, ata de benefica pentru sanatate. Lumina artificiala, poti sa o suplimentezi prin lampi si spoturi . In camerele mici vi se recomanda o lumina calda si generoasa. Vi se recomanda corpuri de iluminat de dimensiuni mici, incastrate in tavan, montate pe perete, lustre mici si medii. De asemenea poti utiliza si lampadare traditionale sau lampi pentru lumina de veghe .

In spatiile lipsite adesea de lumina naturala, precum holurile si baile sau pentru bucatarie, vi se recomanda spoturile decorative, cu lumina calda si generoasa.

Regula 7. Decoratiunile recomandate intr-un spatiu mic de locuit

Intr-o locuinta de mici dimensiuni ti se recomanda sa alegi decoratiuni putine, simple si unele cu rol functional. De exemplu, un ceas arata ora iar florile dintr-un ghiveci decorativ oxigeneaza camera. Un alt obiect de decor, un cos frumos lucrat din rachita poate fi folosit atat la depozitarea cartilor, rufelor sau ca suport pentru o damingeana( sau un ghiveci de flori).

De asemenea, iti recomand utilizarea oglinzilor decorative, pentru a crea efectul de locuinta mai incapatoare si mai luminoasa. Pentru ca oglinzile reflecta orice tip de lumina (artificiala sau naturala), iti recomand sa beneficiezi de cat mai multe oglinzi. Aplica oglinzi mari in dormitor sau living pentru a te bucura de mai multa lumina. Pentru ca maresc vizual un spatiu, iti recomand sa le grupazi pe un perete in spatiile intunecate, in hol sau in camerele cu ferestre mici.

Indiferent de stilul preferat (clasic, vintage, minimalist, modern, contemporan, handmade si nu in ultimul rand rustic), opteaza pentru decoratiuni simpe, putine si utile. Acestea trebuie sa fie in armonie cu celelalte elemente din locuinta ta ( piese de mobilier, corpuri de iluminat, draperii si perdele, zugraveli), necesare stilului tau de viata.

Regula 8. Inlocuirea covoarelor mari sau eliminarea lor, in amenajari interioare a spatiilor mici de locuit

Pentru a creea senzatia de locuinta spatioasa, iti recomandam inlocuirea covoarelor mari cu carpete sau presuri mici pentru delimitarea vizuala a anumitor zone din locuinta ta. Estetic, un covor mic, bine ales poate pune in valoare celelalte elemente din camera – mobila, pereti, decoratiuni – prin contrast . Din punct de vedere functional, are rolul de a termoizola podeaua . Pentru acest aspect iti recomand pentru baie un covor mic si moale, sa nu pui picioarele direct pe gresia rece. Poti adauga cate un covor mic in fiecare camera daca tii cont de cateva trucuri. Sa acopere 50% din suprafata camerei. Sa fie vazut in intregime, sa nu fie indoit la colturi. Modelul covorului sa fie in armonie cu stilul camerei – forma mesei si a scaunelor, forma fotoliilor si canapelei, forma corpurilor de biblioteca sau dulapuri. Sa creeze un echilibru intre forma, textura, culoare si functie.

Regula 9. Masina de spalat pe un suport mobil cu roti, o solutie pentru amenajari interioare a unei locuinte mici

Pentru un spatiu limitat iti sugerez sa-ti pui masina de spalat pe un suport pe roti reglabil, cu dispozitiv de franare. Pentru a economisi spatiul din baie, o poti depozita in debara, sau in holul de langa baie, daca-ti permite spatiul.

Regula 10. Bucataria in balcon – solutia ideala pentru amenajari interioare a apartamentelor mici

Pentru a-ti folosi cat mai eficient spatiul din locuinta ta mica, iti sugerez sa-ti muti bucataria pe balcon. Avand in vedere ca balconul devine o extensia a bucatariei initiale, si nu poate sa indeplineasca toate functiile unei bucatarii propriu-zise, trebuie sa iei in calcul cateva idei de imbunatatire a lui.

Iti recomand sa-ti termoizolezi balconul in exterior cu o tamplarie buna sau cu termopane, ca sa asigure o bariera termica, mai ales iarna.

Daca muti in balcon, aragazul, frigiderul, combina frigorifica, hota, trebuie sa iei in calcul repozitionarea instalatiilor de racordare ale acestora.

In spatiul care a fost destinat din constructie, bucatariei , iti recomand sa faci o zona dining, unde poti sa iei masa in familie, sau chiar o camera de lucru.


About author



Leave a Reply