Stilul De Decor

Ce înseamnă vintage: Mobilier, decorațiuni și idei de amenajare în stil nostalgic

December 28,2023 by Trepcea Maria

Stilul vintage se remarcă prin eleganță, frumusețe și rafinament și te duce cu gândul la decorurile de epocă din secolul trecut. Este o provocare și o călătorie în timp prin care poți aduce în casă lucruri și obiecte antichizate și să le dai o nouă identitate prin restaurare sau refinisare.

Dacă acesta este stilul care ți se potrivește și vrei să-ți transformi locuința într-un spațiu boem și romantic, ți-am pregătit o listă de idei și recomandări care să te ajute în crearea unui decor vintage.

Sumar

Ce înseamnă stilul vintage

Stilul vintage în designul interior folosește piese de mobilier vechi asupra cărora timpul și-a lăsat amprenta într-un mod deosebit. Sunt piese care te trimit cu gândul la perioada anilor '20-'70, iar atât mobilierul, cât și accesoriile par să aibă o istorie în spate și semne că au fost „folosite”, cum ar fi culorile estompate, vopseaua șlefuită sau lemnul uzat. Piesele recondiționate și adăugate în decor creează acea atmosferă de epocă și se pot îmbina armonios cu elemente moderne.

Stilul vintage vs. stilul retro

Adesea, vei vedea că vintage este adesea confundat cu retro, însă cele două stiluri sunt diferite.

Stilul retro se referă la piesele și accesoriile cu materiale și design care amintesc de perioada anilor '70-'90. Se remarcă prin piese care imită un aspect vechi, forme geometrice, culori cât mai îndrăznețe și elemente care par la prima vedere imposibil de combinat. Mobilierul retro este abstract, cu forme atipice, din materiale care în acea perioadă erau considerate inovatoare, precum fibra de sticlă, plasticul și furnirul.

Mobilierul vintage

În decorul vintage ies în evidență materialele naturale precum lemnul, piatra sau fierul forjat. Alege mobilier voluminos din lemn care se remarcă prin rezistență, ornamente deosebite, finisaje impecabile, și elemente sculptate. Combină piese vintage contemporane cu antichități, articole textile și tapițerii din materiale luxuriante precum jacquardul ori catifeaua și printuri florale complexe.

Living vintage

Dacă vrei să amenajezi un living vintage, optează pentru o canapea moale pe care poți pune perne decorative, o măsuță de cafea din lemn cu picioare curbate, fotolii voluminoase cu brațe rotunjite sau cu margini din lemn lucrat manual. Dacă zona de dining face parte din living, alege niște scaune tapițate cu spătare rotunjite și o masă din lemn masiv. Dacă spațiul îți permite, montează și un șemineu pentru a crea o atmosferă caldă, primitoare.

Citește ghidul nostru pentru mai multe idei și sfaturi despre cum să-ți amenajezi livingul așa cum îți dorești.

Dormitor vintage

Într-un dormitor vintage, toată atenția este este pe pat. Alege unul al cărui cadru îmbină elemente din lemn cu detalii din fier sau unul din lemn cu aspect boem, pe alocuri antichizat.

Descoperă mai multe modele de paturi ideale pentru dormitorul tău.

În ceea ce privește restul mobilierului, îmbină elementele vintage cu mobilier contemporan pentru un aspect elegant și versatil. Optează pentru o noptieră din lemn, o masă de toaletă cu oglindă sau chiar o banchetă pe care îți poți lăsa nonșalant halatul de casă.

Pentru mai multe idei și sfaturi despre amenajarea dormitorului citește ghidul nostru dedicat.

Bucătărie vintage

Pentru o bucătărie în stil vintage alege piesele de mobilier din lemn masiv, cu un aer antichizat, dar elegant cu detalii deosebite, făcute manual în materialul din care sunt realizate.

Citește mai multe sfaturi și idei practice pentru amenajarea bucătăriei visurilor tale.

Baie în stilul vintage

Pentru amenajarea unei băi vintage optează pentru un mobilier din lemn cu aspect învechit, patinat în culori calde de maro, auriu, bej. Corpurile sanitare trebuie să respecte aceeași estetică, așa că optează pentru o chiuvetă cu picior și baterie cuprată, o cadă rotundă sau ovală cu picioare.

Inspiră-te din ghidul nostru complet pentru amenajarea băii.

Mobilierul vintage se deosebește prin multitudinea de detalii, fie că este vorba de texturi, materiale, sau elemente decorative, așa ca vei vrea să fii atent la câte piese vei include într-o cameră. Magia care învăluie piesele în acest stil se poate pierde într-un decor prea aglomerat. Prin urmare, restul elementelor care completează decorul trebuie să le scoată în evidență unicitatea, dar fără a crea senzația de sufocare sau de cameră prea mică și înghesuită.

Decorațiuni interioare în stil vintage

O încăpere cu un decor vintage este un templu al artei, astfel că obiectele decorative trebuie să fie pe măsură și să completeze armonios mobilierul. Ai în vedere doar să alegi cu măsură. Piesele vintage se remarcă prin bogăția elementelor ornamentale, iar prea multe vor avea efectul opus și vor lua din strălucirea camerei. Așadar, fii selectiv cu decorațiunile, dar nu le omite. Acestea își pun amprenta asupra stilului vintage și pot accentua rafinamentul și eleganța unei locuințe.

Pentru pereții camerelor alege tablouri cu aspect patinat care au șarmul specific caselor din vremuri îndepărtate și aduc un plus de stil decorului. Tapetul este un alt element cheie care te ajută sa creezi o atmosferă boemă și elegantă, și îmbracă cu stil încăperile.

Decorațiunile interioare vintage au adesea valoare artistică sau istorică. Optează pentru statuete din bronz sau rășină, cu figuri sau povești celebre din istorie sau artă. De nelipsit sunt rame foto și oglinzile și nu te sfii să-ți împodobești rafturile cu vaze, felinare și suporturi pentru lumânări deosebit ornamentate. Un ceas rafinat bine lucrat va aduce cu el nostalgia vremurilor trecute.

Descoperă întreaga noastră gamă de decorațiuni pentru locuința ta.

Covorul este un element esențial pentru amenajarea unei încăperi în stilul vintage, care conferă un plus de eleganță, confort și căldură. Optează pentru covoare cu modele geometrice deosebite, patterns florale și cromatică în nuanțe naturale.

Pentru mai multe modele de covoare inspiră-te din gama noastră completă.

Nu neglija nici ferestrele și optează pentru draperii din materiale grele, prețioase precum jacquardul sau catifeaua, în culori uni sau cu model floral, broderii sau inserții aurii ori argintii. Dacă mergi pe varianta unor draperii simple, completează prin diverse accesorii de la ciucuri, franjuri, cordoane decorative și până la diferite modele de drapaje.

Descoperă gama noastră completă de perdele și draperii.

Corpurile de iluminat

Corpurile de iluminat pot transforma complet un spațiu, atât din punct de vedere funcțional, dar și estetic, iar într-o încăpere de inspirație vintage acestea sunt cele mai potrivite să complimenteze spațiul și să ofere acel plus de personalitate.

Corpurile de iluminat vintage sunt asemenea bijuteriilor – candelabrul cu inserții de ornamente prețioase este un element specific, alături de lampadarele ornate discret și veiozele ori aplicele abajururi din material textil. Mai poți folosi lumânări sau sfeșnice pentru a crea o atmosferă caldă și relaxantă. Urmărește obiecte cu patină de bronz sau aspect satinat.

Descoperă de ce tipuri de lumini ai nevoie într-o cameră și explorează întreaga noastră colecție de corpuri de iluminat.

Culori potrivite

Cromatica specifică stilului vintage urmărește să creeze o atmosferă romantică, boemă, dar și să pună în valoare piesele de mobilier și decorațiunile. Culorile predominante sunt cele naturale precum alb, crem, gri sau cele pastel, cum ar fi lila, roz, bleu sau culoarea fildeșului, iar finisajele sunt mai degrabă mate sau satinate.

Dacă îți dorești un decor vintage mai îndrăzneț optează pentru textile în culori tari, regale precum roșu burgund, verde smarald, violet sau albastru pentru un contrast armonios și de efect cu pereții și mobilierul în culori deschise.

O locuință vintage merită mobilier de calitate

Dacă plănuiești să-ți amenajezi casa în stil vintage pe lângă aspect, ține cont și de de calitatea pieselor, deoarece este o parte importantă a acestui stil de amenajare. Peste două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în România, iar piesele sunt create pentru a da stil și personalitate locuinței tale, dar și pentru a fi extrem de practice și confortabile.

Dacă ai în plan să-ți (re)amenajezi locuința în stil vintage citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare și apoi vino in showroomurile noastre ori pe pentru a descoperi cele mai frumoase piese de mobilier pentru casa ta.

În plus, am creat primul planificator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.


About author



Leave a Reply