Cu un aer de nostalgie familiară, stilul vintage subjugă fără drept de apel pe oricine. Popular tocmai datorită formelor, nuanţelor pastelate, finisajelor antichizate, ce reconstituie un timp al visării, un timp al întoarcerii la orgini, este simplu, elegant, rafinat, peren, unic, inefabil, provocator, enigmatic.
Este ușor de deosebit de alte stiluri, dar puțin mai dificil de definit. Vintage înseamnă, de obicei, mobilier și decorațiuni vechi, dar este ușor de confundat cu stilul retro. Ambele aparțin stilurilor de amenajare ale secolului trecut, dar nu se inspiră din aceleași decenii.
Ce inseamna vintage si ce este stilul vintage?
Stilul vintage poate include o mulțime de piese de mobilier și obiecte decorative care aparțin perioadei 1960 – 1990. Într-o amenajare de tip vintage ne putem folosi atât de mobila vintage din anii ‘70, cât și din obiectele decorative vintage ale anilor ‘90 fără să dezechilibrăm stilul.
Care sunt caracteristicile stilului vintage?
Culorile sunt calme, neutre, dar pot fi și pasteluri
Materialele naturale, în special lemnul, piatra sau fierul forjat.
Țesăturile din fibre naturale mai apar în acest stil
Mobilierul tapițat, canapea vintage cu picioare arcuite, fotolii cât mai confortabile
Podeaua este acoperită cu mochetă sau parchet din lemn
Care sunt diferentele dintre stilul vintage si stilul retro
Stilul vintage și cel retro sunt de obicei confundate datorită similarității lor. De aceea, ambele stiluri aparțin secolului trecut, dar includ perioade diferite. Stilul vintage este inspirat de mobilierul și obiectele decorative ale anilor ‘60 și ‘90, pe când stilul retro cuprinde elementele de design interior din prima jumătate a secolului al XX-lea.
Care sunt culorile specifice stilului vintage
Stilul vintage este reprezentat de culori neutre cum ar fi bej, gri, nisipiu sau pasteluri cum ar fi bleu, lila, roz pal.
Cum iti amenajezi casa in stil vintage
Pentru a avea o casă în stil vintage, vei dori să iei în considerare următoarele sfaturi:
Stilul vintage este caracteristic persoanelor nostalgice după alte vremuri pe care poate nici nu le-au trăit vreodată, ci doar le știu de la televizor. De aceea, fotografiile sunt un element nelipsit. Pereții pot fi decorați cu fotografii sepia sau alb-negru, dar și cu oglinzi mari cu o ramă elaborată și elegantă.
Țesăturile au un rol esențial în cadrul acestui stil deoarece sporesc confortul și aerul familiar. Poți pune perne decorative în dormitor și living, fețe de masă, suporturi de vase și prosoape în bucătărie.
În acest stil își găsesc locul dantela, macrameurile croșetate, figurinele și albe obiecte de decor vintage.
Motivele florale sunt nelipsite. Astfel poți apela la tapet vintage în detrimentul vopselei lavabile.
Perdelele și draperiile sunt voluminoase, au imprimeuri florale și uneori sunt decorate cu accesorii elegante.
Dulapurile și comodele vor avea mânere decorative.
Mobilierul eset tapițat, canapeaua are picioare arcuite, fotoliile sunt confortabile și pufoase.
Cum alegi mobilierul pentru amenajare in stil vintage
Mobilierul în stilul vintage vine în culori puternice care inspiră vioiciune și viață, în contrast cu nuanțele neutre sau pastelurile vintage. Poți alege culorile specifice anilor ‘70: albastru acvamarin, galben muștar sau portocaliu aprins.
Din cadrul suitei de obiecte vintage nu lipsește bufetul din lemn de mahon lăcuit care are uși din sticlă, măsuța de cafea. Stilul vintage în domeniul desingului interior înseamna alegerea unor piese de mobilier vechi, dar asupra cărora timpul și-a lăsat o amprentă frumoasă.
Este vorba în fond, de revalorificarea obiectelor vechi.
Stilul vintage include piese de mobilier care odată cu trecerea timpului suferă o mărire a valorii, nu o degradare.
Cum alegi textile in stil vintage
Textilele în stil vintage includ dantela, macrameurile croșetate, țesăturile care oferă confort, pernele decorative, fețele de masă, prosoapele, perdele și draperiile voluminoase cu imprimeuri florale.
Cum alegi covoarele
Covoarele în stilul vintage au o importantă deosebită atât în esteticul încăperii, cât și în confortul oferit.
În funcție de locația unde va fi amplasat, covorul va trebui ales ținând cont de dimensiunea încăperii. Într-o încăpere spațioasă, pune un covor mare în centru. Pentru camerele mici, alege un covor de dimensiuni mici așezat în centrul camerei.
Cum alegi draperiile si perdelele
Draperiile și perdelele vor fi voluminoase, cu imprimeuri florale sau uni, putând fi și decorate cu accesorii.
Cum alegi asternuturile
Așternuturile în stil vintage pot avea aceleași culori ca pereții: bej, gri, nisipiu sau culori pastel: bleu, lila, roz prăfuit. Acestea pot avea imprimeuri florale sau pot fi uni.
Alegerea pardoselii in stil vintage
Pardoseala vintage este una destul de costisitoare, de aceea poți alege una retro pentru a păstra stilul amenajării. Poți alege o pardoseală din vinil, material care îți poate oferi nivelul de confort dorit. De asemenea, poți alege parchetul cu un design retro sau care să imite esența de stejar.
Cum alegi corpurile de iluminat in stil vintage
Corpurile de iluminat în stilul vintage includ candelabre masive cu detalii complexe. Accentul cade pe corpul de iluminat în sine, nu pe funcționalitatea sa neapărat.
Decoratiuni in stil vintage – cum le alegi
La capitolul decorațiuni poți alege obiecte care să îți aducă aminte de alte vremuri cum ar fi ceasurile bunicii, veioze sau lampe, rame foto.
Important este ca acestea să se armonizeze cu restul amenajării și să ofere o impresie de echilibru și armonie.
Idei de amenajare in stil vintage in functie de camera
Când vine vorba de case amenajate in stil vintage, fiecare încăpere are particularitățile sale și are nevoie de o atenție specială. Fiecare cameră include piese de mobilă standard fără de care casa nu ar fi funcțională. De cele mai multe ori, livingul reprezintă încăperea căreia i se oferă cel mai mare grad de atenție deoarece are mai multe particularități.
Cum amenajezi un living vintage
Livingul vintage are nevoie de piese de mobilier specifice datorită gradului mare de funcționalitate. Pentru o atmosferă vintage poți alege elementele de decor specifice stilului: tapetul cu imprimeuri florale, lumânări parfumate sau alte elemente din anii ‘70 sau ‘90.
Legat de mobilier, acesta ar fi bine să includă lemn masiv deoarece este eficient din mai multe puncte de vedere. Stilul vintage este caracterizat în general de culoarea albă, degradeurile, nuanțele de maro sau accentele de auriu. Canapeaua sau colțarul ales vor fi puncte centrale de interes, de aceea este nevoie de mare atenție la selecția lor. Este recomandat să alegi piese de mobilier cu brațe, din materiale rezistente.
Amenajarea dormitorului in stil vintage
Piesa de mobilier centrală în orice dormitor este patul.Acesta ar fi bine să fie cât mai încăpător și mai ales, confortabil. Ca design, poți oricând să alegi un pat cu un cadru de lemn sau metal. O altă opțiune ar fi un pat dublu cu baldachin care oferă întregii încăperi o atmosferă intimă și romantică.
Pentru a te odihni cât mai bine după o zi grea, paleta de culori recomandată este cea neutră și în culori cât mai soft. Dacă alegi nuanțe pastel sau elemente albe, este și mai bine.
Amenajarea bucatariei in stil vintage
Bucătăria în stil vintage are un aspect parcă mai atrăgător ca oricare alta deoarece include un design interior complex. Piesele de mobilier vor fi confecționate din lemn masiv, vor avea un finisaj elegant, iar paleta cromatică va fi orientată spre nuanțe de alb și maro, dar cu variații de culori pastel. Detalii mobilierului sunt deosebite și realizate manual din același material din care a fost fabricat produsul.
Sfaturi pentru amenajarea baii in stil vintage
Baia în stilul vintage este cea mai apreciată pentru frumusețe și eleganță, dar și pentru atmosfera de poveste pe care o creează. Caracteristicile acestei amenajări includ:
Pereții vopsiți în culori calde, crem, marou, pastelate, roz, albastru, blue sau alb. Uneori pereții sunt acoperiți cu tapet cu imprimeuri florale.
Mobila dormitor vintage este fabricată din lemn cu un aspect învechit și mai ales, patinat.
Corpurile sanitare sunt fabricate din marmură si includ: o cadă rotundă sau ovală, o chiuvetă cu picior
Baterii baie vintage pot avea accente de auriu sau alte metale pentru a imita trecerea timpului
Cum amenajezi mansarda in stil vintage
Mansarda amenajată în stil vintage respectă aceleași reguli ca până acum:
Mobilier din lemn masiv, cu aspect învechit
Obiecte decorative inspirate de anii ‘70 și ‘90
Nuanțe neutre sau pastelate
Tapet cu imprimeuri florale
Țesături în nuanțe pastelate
Perdele și draperii voluminoase decorate cu accesorii elegante
Sursa foto: