Cele mai populare stiluri de design interior: ce este la moda in 2021
Amenajari interioare
Amenajari interioare Alice
Designul de interior vine intr-o gama de formate si formule, uneori complet distincte si alteori doar cu cele mai subtile diferente. Cu toate acestea, fiecare isi prezinta propria sa alura, finisaj si experienta, care redau un spatiu in capitole unice de inspiratie, istorie si eforturi creative. Prin urmare, cunoasterea diferentierii diferitelor stiluri de design interior poate fi mult mai usoara decat v-ati putea da seama, asigurandu-va ca alegeti stilul perfect pentru spatiul si personalitatea dvs. si va ajuta sa atingeti perfectiunea vizuala cu mult mai putina bataie de cap. Sa vedem ce stiluri de design interior sunt la moda in 2021.
1.Stil de design interior modern
Arhitectura si designul modern, inclusiv interiorul, este un termen general pentru stilurile de design unite printr-o intentie comuna - o sarbatoare a materialului, tehnologiei si compozitiei prin autenticitate, transparenta si eficienta.
Inspirat de miscarea de arta modernista care a precedat-o, stilul modernist, nascut in zorii secolului al XX-lea, a reinventat relatia noastra cu spatiul si estetica pentru a ne apropia mai mult de el. O cladire era mai mult decat o scoica locuibila; acum era o masina pentru a locui in.
Prin urmare, interioarele moderniste sunt adesea o suprapunere complexa de programare functionala, compozitii atente si linii si geometrie clar articulate. Materialitatea inerenta a unei forme este o parte integranta a limbajului de proiectare aici, la fel ca si accentul pus pe simplitatea vizuala si functionala.
2. Stil modern de la mijlocul secolului
Modernul de la mijlocul secolului descrie un stil care a luat avant in urma celui de-al doilea razboi mondial. Cu ecouri ale miscarii Bauhaus si internationale, acest brat al designului interior modernist se deosebeste prin utilizarea sa vie a culorii, a liniilor clare si a dialogurilor interactive cu natura si exteriorul.
Accentul este pus aici pe consolidarea legaturilor interumane; spatiul a fost privit ca fiind mai mult decat un container functional si a aparut ca o panza pentru ideologiile personale si sociale care au condus umanitatea dupa cel de-al doilea razboi mondial. Interioarele generoase si deschise, cu accent pe zone comune, comune, interfete largi intre casa si imprejurimile sale naturale si o claritate functionala si vizuala integranta in stilul modernist marcheaza aceste spatii.
Paleta de culori a stilului modern de la mijlocul secolului pluteste de obicei in nuante de portocaliu, galben, verde si maro, desi abaterile nu sunt neobisnuite.
3. Design interior in stil minimalist
Stralucite de miscarea artistica minimalista din anii 1960 si 70 si inspirate de designul traditional japonez si filozofia zen, interioarele minimaliste exprima conceptele conducatoare ale modernismului intr-o paleta aproape puritanica.
Descoperind lucrurile pana la elementele lor de baza, minimalismul ne ofera o estetica care se bazeaza pe eficienta designului. Lipsite de distrageri sau dezordine, interioarele minimaliste sunt simplificate pentru a maximiza impacturile vizuale indraznete si utilizarea de baza a spatiului.
Elementele si motivele sunt mentinute la un nivel minim, cu depozitare ascunsa si detalii atent jucandu-si rolul cuvenit. Culorile sunt explorate in tonuri silentioase, cu un accent sau doua in centrul atentiei.
Repetarea si miscarea liniilor si o introducere generoasa de lumina naturala pastreaza aceste interioare usoare si dinamice.
4. Design interior in stil scandinav
La fel ca si ceilalti omologi modernisti ai sai, stilul scandinav intruchipeaza o miscare catre simplitate, functionalitate si eficienta; de asemenea, aduce totusi un accent pe accesibilitatea paletei.
Amestecat de idealurile de design democratic, designul scandinav creeaza un echilibru atent intre eficienta minimalista si invitatiile calde si personale.
Acest stil interior se caracterizeaza prin materiale organice, ornamentatie goala si detalii curate. Paleta de culori inoata in alb si negru, cu griuri si albastru sau ocazionalul ochi de culoare aduce ragaz vizual. Siluetele si contururile din interiorul scandinav sunt mai rotunjite si mai sinuoase, care, impreuna cu texturile organice, creeaza o atmosfera mult mai confortabila chiar si in cele mai barate aspecte si aranjamente.
5. Design interior in stil industrial
Interioarele industriale sarbatoresc privirea modernista pentru eficienta si functionalitate transformand partile de lucru ale unei cladiri in estetica sa primara.
Grinzile, coloanele, tevile, conductele si flansele sunt aduse in prim-plan pentru a sublinia „masina pentru a trai”, transformand aceste interioare intr-un ton in mare parte masculin. Spre deosebire de multe alte ramuri ale miscarii moderne, interioarele in stil industrial nu se feresc de greutate sau rugozitate, imbratisand cele uzate, reciclate si recuperate.
Adesea, stilul de alegere in conversiile de depozite si remodelarile mansardelor, interioarele industriale tind sa se lipeasca de culori calde si neutre, cum ar fi gri si maro cu fier sau otel, beton expus si zidarie neterminata, care le completeaza perfect. Atunci cand alegeti mobilier si decor, desenele industriale de epoca completeaza aspectul.
Te-ar putea interesa si: Tendinte in arhitectura si design interior in 2021
6. Design interior in stil contemporan
Stilul contemporan, prin insasi definitia sa , este actual si, prin urmare, este o paleta in continua evolutie, care reflecta tendintele si gusturile predominante la un moment dat. Ca atare, este dificil sa caracterizam acest stil ca un set de idei, intentii sau trasaturi date; totusi, ca stil de design, acesta deviaza de estetica modernista printr-o abordare mai echilibrata si rotunjita a designului interior.
Avand in vedere stilul modern de la mijlocul secolului in acest moment, interioarele contemporane imprumuta in mare masura din acesta; cu toate acestea, aceste elemente, culori si linii sunt prezentate in compozitii mai blande, care fac la fel de mult spatiu pentru indulgenta vizuala ca eficienta functionala. Nici reci, nici prea formale, acestea sunt spatii calde si confortabile, care sunt mult mai fluide si instinctive in realizarea lor.
7. Design interior in stil urban
Accentul interioarelor in stil urban se bazeaza pe elemente si design-uri care aduc vibratia sangeroasa a contextului urban in interior. Nu va este teama sa experimentati cu materiale si caracteristici neobisnuite, acest stil de design interior isi alege ideile pentru a ajunge la un aspect distinctiv si adesea boem.
Inclinat spre sensibilitatile industriale, stilul Urban elaboreaza caracteristici structurale, componente industriale si conducte expuse, la fel ca mentorul sau. Cu toate acestea, aceste elemente sunt combinate in spatii deschise, care plutesc in culori deschise si finisaje curate, care adauga o nota de eleganta feminina procedurilor. De fapt, interiorul urban vine de obicei cu o doza puternica de ingaduinta artistica, de multe ori apeland la neprevazut pentru raspunsuri.
8. Design interior in stil traditional / clasic
Amplasat in confortul si ingaduintele decorului clasic european, stilul traditional se indreapta spre trecut pentru a crea idei pentru viitor. Abordarea de aici poate fi fidela sursei sau o usoara reluare a sugestiilor clasice, aducand elemente, motive si proportii testate in timp pentru a se potrivi unui stil de viata modern.
Interioarele in stil traditional sunt deosebite prin siluetele lor; scaunele din spate cu aripi, piesele de mobilier elaborate, mesele cu picioare cu gheare si alte designuri de mobilier si caracteristici isi au originea in stilurile englezesti, neoclasice, franceze sau coloniale din secolul al XVIII- lea.
Fundalurile sunt de obicei palide si simple, cu culori bogate, linii si profiluri care inglobeaza opulenta clasica in spatiu.
Mobilierul din lemn de culoare inchisa sculptat si lacuit delicat si ornamentele arhitecturale abunda in acest stil interior.
9. Stil de tranzitie
Acest frumos stil de design interior este o fuziune incantatoare si, in acest fel, o tranzitie surprinzatoare intre doua tendinte de design interior cu individualitate specifica - traditionalul clasic si modernul contemporan. Aceste doua stiluri ar putea parea prea indepartate unele de altele, stilul traditional fiind considerat oarecum „de moda veche” si „greu”, in timp ce stilul modern este oarecum „impersonal” si „rece”. Cu toate acestea, designerii au descoperit un mod inteligent de a lua cele mai bune dintre aceste doua „lumi” si de a le afisa intr-un mod cat mai placut.
Stilul de tranzitie prezinta articole de mobilier solide cu o dimensiune mai mare si o structura robusta, cu linii curbe si accent pe confort, tipic pentru interioarele traditionale. Lipsa prea multa ornamentatie, liniile drepte de amenajare si restrictia clara a numarului, totusi, celebreaza tendintele minimaliste ale stilului contemporan. Rezultatul este uimitor - rafinament generos afisat cu simplitate modesta.
Paleta de culori a stilului de tranzitie este predominant neutra si monocromatica, prezentata pe pereti, tavane, pardoseli si tapiterie. Culorile variaza de la taupe adanc la bronz cald sau vanilie, adaugand adancime si echilibru confortabil. Acest fundal neutru ofera totusi optiuni excelente pentru introducerea accentelor de culoare in elemente mai mici.
10. Stil de design interior Art Deco
Indraznetul si bombasticul se exprima in compozitii elegante prin echilibru pur si retinere in stilul Art Deco. Cu originile sale in entuziasmul si farmecul Europei si Americii de dupa razboi, stilul s-a nascut in anii 1920 pentru a oferi o noua estetica pentru un timp nou.
In centrul sau, acest stil este o explorare senzuala a ordinii si simetriei, liniile si geometria ocupandu-se de design si compozitii .
Modelele unghiulare, desenele stratificate si curbele indraznete declanseaza un joc de forma si estetica ecou in accesorii cromate si alamate stralucitoare, vopsea lucioasa, lemn lacuit si o abundenta de sticla stropita si elemente oglindite.
Interioarele Art Deco sunt, de asemenea, deosebite de iluminarea lor, cu ambianta sa distinctiva, realizata prin straturile de brichete in sus si in jos.
Te-ar putea interesa si: Corpuri de iluminat pentru living - Cele mai noi tendinte din 2021
11. Design interior in stilul Country
Country este cheia atunci cand proiectati interioare in stil rustic, deoarece aceste spatii evoca imbratisarea calda a unei cabane atemporale. Ca atare, acest stil poate avea radacini in diferite traditii (engleza, franceza, toscana sau scandinava pentru a numi cateva) si, prin urmare, poate varia semnificativ in vocabularul sau exterior. Cu toate acestea, fiecare dintre aceste palete este unita in dragostea si aprecierea lor pentru organic si rustic.
Lemnul, ceramica si o multime de materiale organice populeaza aceste spatii, sculptate intr-o scara si un caracter tipic intim.
Sunt populare culorile calde si nuantate si tesaturile cu modele, precum si peretii hartuiti sau sabloanati. Exista o varietate bogata in stilul Country, cu o serie de elemente si caracteristici care se reunesc pentru a crea caldura, fluiditate si echilibru.
12. Stil de design interior mediteranean
Proaspat, relaxat si extrem de versatil, la fel ca oceanul care il inspira, stilul mediteranean preia inspiratia organica in noi dimensiuni. In loc sa infrumuseteze doar interiorul cu materiale oceanice, motive si elemente, acest stil face un pas mai departe si ofera o estetica care este in intregime sarutata de soare si cu tonul nautic .
Lumina naturala in proportii abundente este, desigur, primordiala, rasucind jucaus de pe contrastul de alb si albastru care diferentiaza aceste interioare.
Aqua, teal, turcoaz si aceste nenumarate nuante de albastru prind viata in materiale organice usoare, care amintesc de vara.
Exista, desigur, si posibilitatea de a merge complet literal cu tema, folosind totul, de la scoici, franghii, icoane nautice pana la lemn de drift pentru un impact estetic maxim.
13. Design interior in stil shabby chic
Aparut in anii 1980, stilul Shabby chic a reinterpretat estetica traditionala britanica pentru a crea afirmatii vizuale moi, feminine.
Desenat in spatii marcat usoare si aerisite, acest stil atinge un echilibru distinct intre aspectul degradat al unei casute englezesti si ingaduintele delicate ale influentelor mai clasice. Rezultatul este o atmosfera complet romantica, cu o inclinatie pentru lucrurile mai fine din viata.
Bumbacul moale si inul francez sunt desenate in modele fluide care exploreaza pastelurile la perfectiune.
Timpul purtat este sarbatorit ca o colectie de elemente si caracteristici de epoca care dau spatiului viu; chiar si mobilierului nou i se ofera un aspect stresat pentru a atenua aspectul general, senzatia si tonul interioarelor.
14. Stil de design interior eclectic
Surprinzator, neasteptat si fara teama sa incalce regulile, interioarele in stil eclectic personifica individualitatea si libertatea. Fara linii directoare sau intentii in sine de a-l incadra, acest stil imprumuta liber de la altii, armonizand o gama de idei si inspiratii pentru a se potrivi spatiului si scopului la indemana.
La baza, acest stil de design vine cu o multime de variatii si stratificare, folosindu-le cu indemanare pentru a crea un ritm general care anima interiorul si il salveaza de la a fi cu totul coplesitor.
Stilul eclectic se bazeaza pe sensibilitatile de baza ale designului pentru a da sens haosului in care locuieste, izbind armonia prin culoare, compozitie, echilibru si materialitate.
Tesatura si textura joaca in special un rol important in aducerea variatiilor si straturilor in spatiu si estetica, fara a compromite fluiditatea si coerenta acesteia.
15. Design interior in stil vintage
Contrar parerii populare, stilul vintage nu inseamna recreatia unei piete de vechituri in casa ta; nu tot ceea ce este vechi are farmec vintage . In schimb, acest stil aduce un omagiu anilor 1940 si 50, unde in urma celui de-al doilea razboi mondial oamenii se amestecau si se potriveau, lucrand cu orice era disponibil, pentru a-si reconstrui casele si a crea spatii calde si iubitoare. Aceasta estetica „mix and match”, adusa in mare parte in viata prin timpul purtat si testat, diferentiaza interioarele de epoca.
De regula, miscarea liniilor este esentiala aici; acest lucru se poate juca printr-un contrast de modele si motive sau printr-o compozitie de profiluri si siluete.
Culorile din interiorul stilului vintage sunt, prin urmare, de obicei in tonuri deschise si neutre, cu culori vii folosite doar pentru impact. De fapt, decorul unui interior de epoca se bazeaza pe aceasta strategie pentru a ridica estetica si a-i aduce eleganta rafinata.
16. Design interior asiatic / zen
Aducand la viata principiile esentiale ale filozofiei traditionale japoneze, interioarele in stil Zen, la fel ca omonimul lor, sunt legate de echilibru, armonie si consideratie .
Spre deosebire de majoritatea celorlalte stiluri, spatiile Zen sunt mai putin ocupate cu impactul si mai preocupate de introducerea tacerii si a linistii, in interior si in exterior, in ziua ta.
Te-ar putea interesa si: Corpuri de iluminat suspendate – o varietate de forme și design
Fiecare linie, forma si suprafata este plasata cu o gandire si o eficienta atenta, fara toleranta la frunze sau flippancy.
Paleta de materiale are un caracter preponderent organic, lemnul si fibrele naturale fiind materialele la alegere. Existand in imediata apropiere a naturii, stilul Zen se angajeaza indeaproape cu elementele, impletindu-le in desenele si estetica sa.
Culorile sunt moi si naturale in ton, cu armonie cromatica si echilibrarea continuitatii suprafetelor si spatiilor.
17. Design interior in stil boem
Stilul boem este asociat cu oameni cu mintea libera si spiritul liber, care isi exprima filosofia personala neconventionala de a trai nelimitati de orice norme ale societatii contemporane. Individualitatea lor remarcabila se arata si in interiorul caselor lor.
Atat de unice, exuberante si vii, aceste interioare au dat nastere unui stil de design foarte specific, cunoscut sub numele de „ boho ” sau „ boho-chic ”, un stil care a castigat o popularitate imensa si a fost imbratisat de multi.
La Vie Boheme permite libertate totala si individualitate puternica in exprimarea gusturilor personale. Si la fel cum acestea difera extrem de mult, interioarele in stil boho se caracterizeaza printr-un „amestec” unic si surprinzator de elegant si vesel de articole, accesorii si culori care, la prima vedere, nu au nicio coerenta, fie in caracteristicile de design, fie in paletele de culori.
Spatiul este ocupat, atat ca numar de articole, cat si ca forme si forme. Mobilierul este un amestec interesant de obiecte vechi, chiar degradate si altele mai moderne. Tesaturile si accesoriile izbucnesc in tonuri, imprimeuri si modele stralucitoare, creand o ambianta vesela a stilului de viata liber.
18. Design interior in stil tropical
Interioarele in stil tropical se refera la romanticii plajelor nesfarsite, la junglele luxuriante si la culorile vibrante ale tinuturilor exotice la care visam. Inspirat de Natura, acest stil de design interior prezinta abundenta de materiale naturale si palete de culori caracteristice pentru Tropice in frumusetea sa flamboanta.
Suprafetele mai mari au verdeata luxurianta si nuante de turcoaz si albastru, creand fundaluri pentru rafale vesele de culori vibrante, precum roz, violet si portocaliu afisate pe diferite articole decorative si textile interioare. Amprentele exotice de fructe tropicale si frunze de palmier domina decorul peretilor.
Elementele cheie de mobilier sunt de design simplu si sunt realizate din lemn, deoarece acest material este primar intr-o casa tropicala. Usile, mesele , paturile, scaunele, dulapurile si obiectele de depozitare sunt dotate cu tec regal, bambus confortabil sau ratan, rachita delicata sau mahon maiestos.
19. Design interior in stil rustic
Cu simplitatea sa clasica si senzatia calda de casa, stilul rustic iese in evidenta printre cele mai populare stiluri de interior care sunt „vesnic verzi” . Are farmecul acela irezistibil al unei case de familie din tara la care tanjeste omul contemporan in orasul aglomerat. Prin urmare, nu este o surpriza sa gasiti stilul rustic in diverse cladiri si interioare, atat in case de tara, cat si in apartamente urbane.
Paletele de culori rustice pot varia de la nuante mai inchise de maro la tonuri varuite de culori neutre. Decorul prezinta o multime de articole lucrate manual, recuperate sau refacute din lemn, piele, fibre naturale, rachita si fier forjat.
Obiectele de mobilier au o structura robusta si un design clasic, aratand oarecum grosolane si degradate. Acestea sunt in mare parte realizate din lemn masiv, de obicei de culoare inchisa, asortat cu tapiterie din piele naturala si tesaturi mai aspre. Variantele stilului includ adesea si mobilier din rachita si din ratan.
20. Design interior in stilul Hollywood Regency
Stilul Hollywood Regency se refera la readucerea glamourului epocii de aur din anii 1930 a industriei cinematografice americane in plina expansiune. Acesta prezinta stilul de decor generos al caselor marilor vedete de film din acele vremuri. Cu toate acestea, chiar daca se refera la trecut, este departe de a fi marcat ca „retro”. Hollywood Regency este in schimb un amestec interesant de stiluri si tendinte, care prezinta cele mai bune caracteristici ale lor in combinatii izbitoare, astfel incat sa creeze o ambianta de confort si opulenta plina de farmec. Aceasta libertate de exprimare face stilul atemporal.
Interioarele in stil Hollywood Regency sunt spatioase, in plan deschis si relaxate. Mobilierul nu domina spatiul si este mai degraba la scara mica, cu linii simple, curate, in limita modestiei rezervate stilului de la mijlocul secolului.
Elementele de mobilier se remarca insa prin suprafete stralucitoare, lucioase, finisaje metalice din alama si aur, modele indraznete art deco cu contrast ridicat si tesaturi si texturi somptuoase in culori vibrante. Spatiul straluceste in stralucire senzuala printr-o abundenta de accesorii stralucitoare de lux, cristale fine stralucitoare si textile si covoare bogate impodobite cu franjuri si ciucuri matasoase.