Stilul De Decor

Cum stii ce stil de design ti se potriveste?

July 21,2022 by Trepcea Maria

Gresim adesea cand amenajam prin faptul ca amestecam obiecte care nu arata bine impreuna, pentru ca provin din stiluri diferite. Rezultatul este un decor fracturat, in care nu simti legatura intre piese si care te deranjeaza vizual.

Dar de unde stim cum alegem aceste obiecte si cum sa le grupam ca sa nu gresim? Un indiciu ar fi stilul lor, respectiv cel al casei pe ansamblu.

Citeste in continuare despre cele mai populare stiluri de amenajare, plus un instrument care sa te ajute sa determini care dintre acestea ti se potriveste mai bine.

Stilul este doar unul din elementele care fac o locuinta sa aiba un aspect unitar si este poate cel mai usor de stapanit de catre aceia care nu sunt specialisti in design. Se refera la forma obiectelor, la textura si culoarea lor, precum si la modul in care sunt ele asociate ori la cantitatea in care se regasesc in amenajarea de interior. Daca le poti recunoaste caracteristicile acestea, poti selecta mai usor piesele care sepotrivesc in locuinta ta.

Iata de ce iti este de folos sa stii care sunt caracteristicile stilului care ti se potriveste, din cele sase pe care le-am enumerat mai jos.

6 stiluri pe care sa le cunosti

Cel mai adesea, oamenii se regasesc in mai multe stiluri, in proportii diferite, dar unul dintre ele este mai prezent decat celelalte. Acest stil prevalent da tonul amenajarii si duce intreg decorul intr-o directie sau in alta. De aceea, atunci cand cautam piese care sa se integreze, urmarim ca trasaturile pe care acestea le au sa fie convergente cu stilul dominant.

Stilul clasic

Stilul clasic este cel care are trasaturi atemporale, care nu tin de un anume trend in designul interior. Se caracterizeaza prin rotunjimi si texturi pretentioase, imprimeuri florale sau repetitive, suprafete lucioase ori detalii stralucitoare. Ca spun altfel, este stilul caselor parintilor nostri, in care mobila din lemn, perdelele brodate si covoarele persane erau elemente principale.

Mobila are aplicatii si este masiva, cu linii rotunjite si ea. Cel mai adesea, ea nu este vopsita, ci este lasat lemnul la vedere, eventual in jocuri de fibre si nuante, fiind lacuit pentru a-i da eleganta.

Sunt folosite materiale naturale precum lemnul (bine finisat si tratat), fildesul, pielea, pentru a compune decoruri pretentioase si pline de eleganta. Regasim in stilul clasic catifeaua, brocartul, matasea si alte tesaturi pretioase, in culori bogate, profunde, cel mai adesea saturate, cu accente metalice, mai ales aurii.

Este stilul preferat de casele regale datorita materialelor utilizate si a posibilitatii de a integra arta ca element de baza a designului interior.

Stilul modern

Stilul modern este unul al contrastelor. Este usor de recunoscut prin liniile drepte, modelele geometrice si prin lipsa detaliilor ori a decoratiunilor opulente. Ca sa explic mai simplu, daca este colorat si in linii drepte, inseamna ca este stil modern.

Jongleaza cu metalul si sticla, alternate cu suprafete mate, precum textil si lemn, atragand atentia prin culoare si contrast, obtinut fie prin cromatica, fie prin opozitia alb / negru, in care culoarea este deseori adaugata prin lemn natural.

Desi are si elemente specifice stilului industrial (precum geometria si contrastul), acestea se diferentiaza prin focusul pe care il au: contrastele rezulta de multe ori din culoare, iar materialele sunt adesea foarte bine prelucrate, fiind practic dovada evolutiei tehnologiei si a schimbarilor lumii moderne. De aceea, regasim aici plastic, MDF lucios, PAL, inox, crom, precum si materiale reciclate.

Stilul shabby chic

Stilul shabby chic se remarca prin aparenta vechime a pieselor de mobilier si a obiectelor care compun decorul. Mobilele sunt fie vechi, fie sunt vopsite prin tehnici speciale (distressed) care sa asigure aspectul dat de patina timpului. Cum il recunosti? Daca este antichizat, cu flori, volane din dantela si culori pastelate, atunci sigur este shabby chic.

Provenit din stilul traditional francez, se bazeaza mult pe culori pastelate si pe elemente naturale – lemn, bumbac in si canepa, sisal, alte plante. Bogatia detaliilor (volane, ciucuri, aplicatii) si accesoriilor romantice si uneori foarte personale este caracteristica acestui stil, considerat de multi foarte confortabil si relaxant.

Nu este un stil care valorizeaza bogatia, ci lucrurile simple si bucuria pe ele pot sa o aduca in viata unui om. Acestea pot fi amintirile personale, moliciunea unor paturi tricotate manual sau desenele copiilor inramate si acoperind un perete intreg. Este inconfundabil datorita influentei romantice si elementelor florale foarte pronuntate uneori.

Stilul boem

Provenit din stilul traditional al nomazilor din Boemia (vestul Cehiei), stilul boho a devenit, in timp, un rezultat al diferitelor influente si cultur. Boho este un melanj de elemente din alte stiluri, care se imbina excelent intr-un decor eclectic si personalizat. De obicei il recunoastem dupa cat este de legat de natura si spiritualitate: cu cat mai natural si fara tehnologie, cu atat mai boho.

Regasim in acest stil libertatea de gandire specifica celor care il iubesc: nu exista norme de urmat, ci doar elemente personale si cu valoare sentimentala care se aduna intr-un spatiu care asigura confort psihologic celui care il ocupa.

Materiale preferate sunt cele naturale sau cat mai putin procesate, fara sa fie acoperite de culoare prin vopsire chimica: lemn, ratan, sisal, bumbac si canepa. Ca decoratiuni, sunt perfecte amintirile din calatorie, pernele confortabile si cu textura pronuntata, multe plante ori orice altceva provine din natura sau care este handmade.

Regasim aici elemente din stilul industrial (lemnul neprelucrat sau alte materiale brute), shabby chic (abundenta detaliilor si materialele texturate) si chiar din cel scandinav (nuantele neutre), dar tocmai amestecul tuturor acestor elemente il diferentiaza de celelalte stiluri.

Stilul scandinav

Stilul scandinav se bazeaza pe linii clare, simplitate si functional, fara a sacrifica insa esteticul. Inseamna modele geometrice imperfecte, ce par a fi desenate manual, tesaturi texturate, lemn – deschis la culoare, daca se poate – lasat la vedere si ferestre descoperite. Da, ai citit bine: nordicii nu prea au draperii la fereastra.

Albul si culorile desaturate, cel mai adesea neutre si materialele naturale sunt elementele cel mai usor de recunoscut ale acestui stil. Toate aceste elemente puse laolalta creeaza un cadru confortabil si placut, pentru noi corelat indiscutabil cu termenul”hygge” – conceptul scandinav de confort in spatiul locuit.

Desi are elemente comune cu stilul boho si cu cel modern, se diferentiaza prin simplitate si prin lipsa contrastelor. Dealtfel, de la stilul scandinav si pana la minimalism mai este doar un pas destul de mic de facut.

Stilul industrial

Stilul industrial – aparut prin anii 1890, in Brooklyn, New York – a fost un rezultat al transformarii in spatii de locuit a unor cladiri cu destinatie industriala, in urma cresterii accelerate a nevoii de locuinte.

Nevoia de a construi un decor confortabil a dus la integrarea in spatiile de locuit a unor materiale brute de constructii precum caramida, beton, metal mat, cupru. Ele au fost combinate cu piele, lemn neprelucrat, sticla, in spatii largi, fara compartimentare si, mai ales, foarte inalte. Decoratiunile sunt putine: arta abstracta, accesorii vintage si plante.

Culoarea nu iese in evidenta aici, pentru ca sunt preferate tonurile de gri, cu accente de lemn, piele naturala si cupru, iar uneori culori solide precum rosu, galben sau verde, in nuante inchise si profunde. Altfel spus, daca arata de parca este scos din atelier sau a fost uitat intr-o hala de fabrica, atunci sigur este industrial.

Daca inca ai dubii privind stilul care ti se potriveste, parcurge quizz-ul de mai jos si vezi spre ce ar trebui sa te orientezi cand iti amenajezi casa.

Daca ti-a fost de folos acest articol, distribuie-l in social media si trimite-l si prietenilor pasionati de design interior.

Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si pe YouTube.


About author



Leave a Reply