Stilul De Decor

DESIGN INTERIOR – Alege stilul de amenajare perfect pentru locuința ta

December 25,2023 by Trepcea Maria

Atunci când te gândești la casa visurilor tale, cu siguranță îți imaginezi și câteva stiluri de design interior pe care ai dori să le adopți pentru locuință. În funcție de caracterul tău, de gusturi, preferințe și de nevoi, trebuie să alegi unul dintre stilurile de amenajări interioare, care să te facă să te simți excelent, chiar de la intrarea în casă. Este foarte important ca ideile design-ului interior să se muleze perfect pe caracteristicile personalității tale, deoarece doar în acest fel poți obține satisfacția și mulțumirea deplină.

Design interior- Cele mai importante caracteristici ale amenajărilor interioare

Stilurile de amenajare interioară sunt diverse și creative, fapt pentru care nu are importanță dacă alegi stilul modern, stilul provensal sau pe cel rustic, deoarece cu fiecare design în parte locuința prinde contur și viață.

Cu toate acestea, trebuie să afli câteva informații despre design-ul interior, deoarece fiecare stil dispune de caracteristici diferite care pot fi, sau nu, pe gustul tău. De aceea, atunci când alegi design-ul amenajării trebuie să fii foarte atent la toate detaliile, la culorile predominante, texturile și piesele de mobilier specifice, pentru a fi sigur că amenajarea se potrivește gusturilor și preferințelor tale.

Design interior- stil eclectic

Stilul eclectic poate fi considerat o înlăturare a design-ului interior minimalist modern cu cel retro, ceea ce reiese că acest design este special, potrivit pentru persoanele nonconformiste, care adoră amenajările diferite, aparte, dar deosebit de frumoase și de sofisticate.

Este un design îndrăzneț, atipic și colorat, care poate crea senzația de kitsch, însă combinația de stiluri și de elemente deosebite formează un tot unitar, original și extrem de artistic. De aceea, marele minus al acestui tip de design constă în faptul că prezintă o tendință enormă de a cădea în extrema grotescului, fapt pentru care dacă îți dorești ca amenajarea să fie făcută ca la carte, trebuie să dispui de atenție sporită și de un simț al detaliilor ieșit din comun.

Stilul eclectic are următoarele caracteristici:

Mobilier cu tapițerie

Culori îndrăznețe pentru decorațiuni și piese de mobilier

Nuanțe deschise pentru pereți, pentru a se forma un contrast între culoarea acestora și nuanțele puternice ale ornamentelor

Numeroase tablouri de artă

Ornamente retro precum fotografii, ziare vechi, cărți, oglinzi cu forme deosebite, cufere, veioze, lampadare, lumânări parfumate sau diferite obiecte vechi restaurate

Texturi precum catifea, lână, in, piele, lemn, sticlă, lut, dar combinate în mod plăcut din punct de vedere vizual

Se pune accent pe originalitate, creativitate și combinații atipice

Design interior- stil scandinav

În stilul scandinav este folosit cu precădere albul, ceea ce oferă luminozitate și prospețime încăperilor. Astfel, acest design în amenajările interioare pune mare accent pe această nuanță, indiferent că este vorba despre podea, pereți, piese de mobilier sau decorațiuni. Cu alte cuvinte, este un stil iubit de persoanele care stau departe de culorile puternice, preferându-le pe cele calme, liniștite, care nu ies cu nimic în evidență, dar care oferă un aspect aerisit camerelor.

Stilul scandinav conține și câteva detalii colorate, însă de fiecare dată sunt folosite doar culorile deschise, precum roz prăfuit, bej, baby blue sau gri, lucru care dă un aer tineresc, în vogă.

Amenajarea în stil scandinav se obține cu ușurință, deoarece sunt folosite piese de mobilier simple și moderne și foarte puține decorațiuni, pentru a nu încărca din punct de vedere estetic aspectul încăperilor.

Caracteristicile de bază ale stilului scandinav:

Folosirea masivă a lemnului

Niciodată nu sunt folosite mai multe culori puternice într-o singură cameră

Țesături precum in, lână și bumbac

Piese de mobilier cu linii drepte, clasice, fără detalii în design

Piese de mobilier practice, cu dulapuri, sertare sau cuiere ascunse

Se pune accent pe lumina naturală, fapt pentru care sunt preferate ferestrele mari și perdelele transparente

Corpuri de iluminat doar cu lumină caldă, intimă, care oferă un cadru romantic

Deorațiuni specifice: cărți, lumânări și vaze

Sunt preferate plantele mici, în ghiveci

Design interior- stil vintage

Stilul vintage este un design potrivit pentru persoanele care adoră obiectele de antichitate, cu o anumită istorie în spate și diverse semnificații. De cele mai multe ori, persoanele teatrale, artistice și nonconformiste aleg stilul vintage în design-ul interior, deoarece este elegant, rafinat și ales din ce în ce mai rar de proprietarii de case din ziua de astăzi.

Amenajările vintage sunt sofisticate și elegante, fiindcă orientează mult spre epocile trecute, în care rafinamentul și delicatețea erau calitățile care trebuiau să se regăsească în societate. Atenție, însă, stilul vintage nu înseamnă neapărat un aspect vechi, demodat al camerelor, ci presupune doar adăugarea obiectelor moștenite din străbuni în design-ul modern al caselor contemporane.

Mobila stilului vintage trebuie să fie veche, dar recondiționată, însă în cazul în care nu deții așa ceva, poți apela la piesele de mobilier fabricate în prezent, dar cu aspectul epocilor trecute. În ceea ce privește decorațiunile interioare ale stilului vintage se pune accent pe obiectele cu valoare sentimentală.

Caracteristici stilului vintage în design interior:

Articole unice, ce oferă o perspectivă a trecutului

Sunt folosite cu precădere mesele rotunde, scaunele cu spătar înalt și cu diferite detalii în design, comodele și dulapurile realizate din lemn masiv, rezistente la trecerea timpului

Nuanțe neutre, combinate cu cele pastel sau chiar cu cele îndrăznețe, în unele cazuri

Pardoseală cu aspect vechi și cu covoare mari, cu diverse imprimeuri abstracte

Corpuri de iluminat din bronz, cupru sau sticlă

Țesături precum in sau bumbac

Se pune accent pe tablouri, rame foto cu aspect învechit și decorațiuni realizate din piatră, lemn sau metal

Design interior- stil retro

Stilul retro se aseamănă foarte mult cu cel vintage, deoarece au foarte multe elemente în comun, însă acesta pune preț pe amenajările din perioada 1950-1970 și redă o atmosferă veselă, colorată și efervescentă încăperilor. Astfel, dacă stilul vintage scoate în evidență piesele de mobilier și decorațiunile moștenite din străbuni, design-ul de interior retro se concentrează pe frumusețea amenajărilor de acum foarte multe decenii.

Design-ul retro se caracterizează prin curaj, îndrăzneală și contraste puternice. Nu există un tipar pentru încăperile realizate în stilul retro, însă se cunoaște faptul că valorifică exuberanța tipică anilor ’50-’70.

Caracteristicile stilului retro în design-ul interior:

Pentru pereți este recomandat tapetul înflorat cu diferite modele inedite

Culori puternice precum galben muștar, roz, verde, albastru, portocaliu, roșu aprins

Mobilier în diferite forme și mărimi, toate produsele fiind cât mai mari, masive

Materiale atipice precum: cauciuc, plastic și sticlă

Este preferată lumina rece, fiind recomandate becurile ce imită lumina naturală

Decorațiuni neobișnuite precum păpuși din ceramică sau un teanc de cărți vechi cu o figurină în vârf ori lămpi rotunde și voluminoase

Se pune preț pe imprimeuri jucăușe și pline de culoare

Design interior- stil contemporan

Stilul contemporan folosește doar elemente din prezent, care se află în vogă și sunt la mare căutare. Acest tip de design îmbină armonios stilul Art-Deco și pe cel minimalist, cu stilul retro și cu cel tradițional. Cu alte cuvinte, este un amalgam de stiluri de amenajare din care rezultă un design unic, cu o ambianță plăcută, caldă și foarte confortabilă.

Stilul contemporan de design interior este unul dintre cele mai folosite, deoarece se realizează cu puțină imaginație și creativitate, prin intermediul pieselor de mobilier și a elementelor la modă, la ora actuală.

Amenajările contemporane sunt liniștite, perfecte pentru familii, deoarece oferă o atmosferă armonioasă și pacifistă, ideală pentru toți membrii familiei.

Caracteristicile esențiale ale stilului:

Este preferată pardoseala neagră (cât mai închisă la culoare) și pereții albi

Încăperi luminate, cu aspect fresh și tineresc, cu ferestre mari și înalte

Piese de mobilier cu linii simple, canapele, comode și dulapuri cu picioare la vedere

Țesături precum in, cânepă, bumbac sau iută

Covoare de dimensiuni reduse, de preferat pufoase și rotunde

Decorațiuni în număr cât mai mic, dar așezate strategic, astfel încât să atragă atenția

Design interior- stil modern

Stilurile de design interior sunt asemănătoare, motiv pentru care sunt adesea confundate între ele. Din această cauză, stilul modern este adesea asemănat cu cel contemporan, însă pe lângă multitudinea de elemente comune, cele două au și caracteristici diferite.

Pe lângă aerul condiționat și încălzirea camerelor cu ajutorul unei centrale termice, stilul modern pune preț pe obiectele simple, dar elegante și delicate. Sunt preferate elementele “plain”, cu linii drepte și fine și culorile neutre, care pot fi combinate fără efort cu decorațiuni sau piese de mobilier colorate, complexe.

Caracteristicile stilului modern în interior:

Pereții sunt de cele mai multe ori albi

Mobilier de înâlțimi joase, în nuanțe precum alb, negru sau bej

Materiale precum: lemn, cărămidă, piele, fibre naturale sau nylon

Ferestre simple și mari

Linii drepte, dar și forme sofisticate

Obiecte practice, cu mai multe funcții

Se pune accent pe lumina naturală, motiv pentru care se aleg perdelele transparente

Camere aerisite, cu puține decorațiuni

Sunt preferați pereții cu tapet

Sunt recomandate plantele naturale, mari, cu tulpini lungi și subțiri și cu frunze mari și late

Se folosesc doar tablouri și decorațiuni abstracte, însă în număr mic

Design interior- stil rustic

Design-ul interior rustic este cu precădere utilizat în zonele montane, acolo unde predomină cabanele sau casele realizate din butuci, extrem de frumoase și de specifice acestor zone.

Amenajările interioare în stil rustic sunt realizate în mare măsură cu ajutorul lemnului, indiferent că este vorba despre pardoseală, pereți, piese de mobilier sau decorațiuni. Lemnul este combinat cu piatra, metalul și țesăturile deosebite, astfel încât se obțin locuințe rustice extrem de călduroase, primitoare și simple.

Design-ul interior rustic modern este rezultat prin alăturarea stilului rustic clasic cu minimalismul și modernismul. Acesta include vinoteci, pereți din cărămidă, elemente din blană artificială și ornamente cu forme cât mai diversificate și deosebite.

Caracteristicile stilului rustic:

Mobilă din lemn masiv, care de cele mai multe ori este pictată manual

Pardoseala este din lemn

Pereții pot fi placați cu piatră

Sunt preferate culorile pastelate, calde sau cele neutre

Textile precum catifea, blană artificială sau piele naturală

Se regăsesc adesea baruri și vinoteci

Sunt indicate vasele din ceramică și obiectele din fier forjat sau din lemn sculptat

Design interior- stil minimalist

Stilul minimalist este preferat de către tineri, deoarece are un aer tineresc, fresh, vesel, fiind realizat din puține piese de mobilier care sunt alese în mod riguros, în funcție de culoare și de material. Design-ul interior minimalist este unul atipic, care este realizat doar din piesele de mobilier și decorațiunile strict necesare.

Acest design este recomandat în apartamente deoarece oferă senzația de spațiu aerisit, mai ales că se valorifică lumina naturală și pereții albi. În plus, elementele acestui stil sunt practice, oferind mai multe spații de depozitare și pun accentul pe simplitate, pentru a nu încărca inutil aspectul general al locuinței.

Caracteristicile stilului minimalist:

Sunt recomandate spațiile open-space, despărțite cu ajutorul unui bar de dimensiuni mici sau a unei insule de bucătărie

Piese de mobilier ce au diferite roluri și funcții

Sunt recomandate spațiile de depozitare, pentru ca aspectul camerelor să fie unul aerisit

Lumină naturală în fiecare încăpere

Se folosește o paletă mică de materiale și culori, în special negru, alb și gri

În fiecare cameră se poate adăuga doar un element sau maxim două în culori puternice precum galben, roșu, verde sau portocaliu

Spațiile trebuie personalizate cu ajutorul unor detalii de efect

Se pune accent pe lumânările parfumate, pe vazele supradimensionate și pe ceasurile personalizate

În ceea ce privește corpurile de iluminat, sunt preferate veiozele înalte, lampadarele și pendulele, în niciun caz nu sunt folosite aplice de tavan

Sunt recomandate plantele verzi, mari, în ghiveci

Design interior- stil boem

Cu ajutorul stilului boem se pot obține amenajări romantice, intime și foarte primitoare și delicate. O locuință boemă debordează de creativitate și originalitate, motiv pentru care, în trecut, casele boeme erau cele ale artiștilor inovatori.

Acest stil relaxat este foarte mult folosit astăzi, deoarece are în componența sa diferite imprimeuri inedite, decorațiuni jucăușe, dar cu tente romantice, precum lumânări parfumate, veioze cu lumină caldă, perne decorative, paturi pufoase și boluri de dimensiuni mari.

Specifice acestei amenajări interioare sunt:

Mobila cu aspect vechi

Pentru pereți sunt preferate tapetele cu diferite imprimeuri colorate

Piesele de iluminat trebuie să fie cât mai creative și originale

Covoarele, draperiile groase, pernele decorative și tapițeriile trebuie să reprezinte piesele de rezistență ale caselor cu acest design interior

Sunt folosite oglinzile de dimensiuni mari, cu picior sau sprijinite direct de pereții casei

Numeroase tablouri abstracte cu diverse portrete sau peisaje greu de înțeles

Design interior- stil Art Deco

Stilul Art Deco denotă opulență, lux și avuție. În plus, design-ul Art Deco este elegant, rafinat, sofisticat și foarte delicat, datorită mobilierului cu forme rotunjite, a imprimeurilor animale și a nuanțelor închise folosite atât în zona pereților, cât și în cazul pieselor de mobilier sau a elementelor decorative.

Stilul Art Deco interior este unul inedit, deoarece este caracterizat de formele geometrice regăsite aproape în toate elementele din casă și de imprimeul de tip carouri, realizat în nuanțe de alb și negru.

Caracteristicile design-ului interior Art Deco:

Piese de mobilier rezistente, de bună calitate

Podeaua poate fi realizată cu gresie sub formă de carouri alb-negru sau din parchet închis la culoare

În ceea ce privește iluminatul camerelor se pot folosi atât candelabre, cât și suporturi de lumânări, așezate pe mese

Țesături de lux precum catifea, satin, voal, blană

Nuanțe închise precum negru, maro, gri, verde smarald

În fiecare cameră se adaugă doar câteva elemente deschise la culoare, pentru a lumina puțin aspectul încăperilor

Se folosesc în mod preponderent imprimeurile geometrice și cele animalice

Decorațiunile trebuie să fie realizate din metal sau cupru

Design interior- stil clasic

Design-ul interior clasic este dominat de lemn, în special cel masiv, rezistent în timp. În acest tip de amenajare interioară nu se regăsesc materiale precum plastic, cauciuc sau nylon, fapt pentru care este un tip de design ce se potrivește de minune cabinetelor de avocatură sau de arhitecți.

Amenajările stilului clasic ies în evidență prin calitate, eleganță, aspectul stilat și foarte buna organizare. De cele mai multe ori, această amenajare cuprinde biblioteci masive, tablouri de artă, șeminee și penduluri.

Specifice stilului clasic:

Este realizat cu ajutorul unei simetrii perfecte

Pardoseala este din lemn, piatră sau marmură

Mobila este fabricată doar din materiale de bună calitate, ce oferă durabilitate și un aspect luxos

Nuanțele comune, care nu ies în evidență, sunt cele mai folosite

Materialele preponderente sunt bumbacul, catifeaua și pânza

Se pune accent pe stâlpii de susținere ai casei, poziționați simetric în încăperi

Design interior- stil provensal

Stilul provensal mai poate fi găsit și sub denumirea de stil provence. Acest tip de amenajare se aseamănă mult cu design-ul rustic, însă este puțin mai rafinat și mai delicat. De cele mai multe ori, amenajările interioare în stil provensal inspiră un aer cald, binevoitor și foarte primitor tuturor musafirilor.

Nu există un tipar anume de urmat în cazul stilului provensal, însă trebuie să știi că este indicat ca în imobilul tău să se regăsească bârne, pardoseală din lemn și mobilă de calitate. O astfel de casă oferă senzația de trăinicie, mai ales prin prisma faptului că este în cea mai mare parte realizată din lemn.

Specifice stilului provence:

Mobilă deschisă la culoare, fără imprimeuri subtile, cu aspect vechi

Pardoseală realizată din lemn masiv

Materialele specifice sunt lemnul și piatra

Nuanțele pastelate sunt cele mai utilizate

Sunt regăsite șemineele din piatră, obiectele decorative cu imprimeuri – păsări, flori, corpuri cerești sau elemente din natură

Trebuie să se regăsească în casă diferite buchete de flori de camp

Design interior- stil industrial

Stilul industrial pune mare accent pe elementele deosebite, cu forme atipice, cât mai originale și creative. Este un tip de amenajare care lasă la vedere țevile și conductele, pentru un plus de farmec și de autenticitate. De aici și denumirea, deoarece stilul industrial în design interior denotă posibilitatea transformării fostelor fabrici în spații locuibile, în care elementele de structură rămân la suprafață.

Design-ul interior industrial are un aspect extravagant, inedit și special, ceea ce-l face să fie favoritul multor persoane tinere, adepte ale nonconformismului. Decorațiunile stilului industrial au aspect provocator, fiind rar întâlnite în cazul celorlalte amenajări interioare de design interior.

Acest tip de amenajare se împarte în două mari categorii: stilul industrial vintage și stilul industrial chic, deoarece, pe de-o parte, acest design poate aminti de vremurile trecute cu mobilier vintage și decorațiuni retro sau poate fi un tip de design în vogă, cu câteva elemente industriale care se îmbină armonios cu cele moderne.

Caracteristicile stilului industrial de design interior:

Aspect brut, nefinalizat

Pereți din cărămidă, care uneori pot fi ușor erodați

Podele din beton sau cu pardoseală din lemn ori piatră

Mobilă din lemn masiv cu câteva detalii metalice

Grinzi, conducte și alte elemente de structură lăsate la vedere

Corpuri de iluminat suspendate, precum pendule,cu forme atipice

Se utilizează cu precădere covoare mici țesute manual, cu diferite imprimeuri tradiționale

Culori predominante: vișiniu, portocaliu, maro, cărămiziu, galben

Design interior- Ce tip de amenajare să alegi în funcție de tipul locuinței

În funcție de tipul imobilului în care locuiești, trebuie să alegi între design interior pentru apartamente și design interior pentru case, deoarece acestea sunt complet diferite și nu se pot inversa, decât în cazuri rare.

Trebuie să știi că amenajările interioare potrivite pentru apartamente sunt mult mai aerisite, luminate și practice, pentru a oferi senzație de spațiu larg sau chiar mai mult loc în casă. Amenajările pentru case pot fi aglomerate, ticsite cu diferite lucruri, decorațiuni sau culori, deoarece un astfel de imobil dispune de suficient de mult spațiu pentru un design interior sofisticat.

Prin urmare, dacă locuiești într-un apartament este recomandat să te orientezi spre stilul minimalist sau spre cel industrial, deoarece ele oferă un aer fresh, luminos și tineresc încăperilor. Mai mult decât atât, datorită elementelor puține, cu unul dintre aceste două stiluri ai parte de mai mult spațiu decât ai avea cu stilul Art Deco sau cel retro.

Design interior- Imagini cu cele mai spectaculoase amenajări interioare

Stil Art Deco

Stil minimalist

Stil rustic

Stil industrial

Stil vintage

În cazul în care te bucuri de o casă la curte, poți opta pentru toate stilurile enumerate mai sus, deoarece ele sunt potrivite pentru casele mari, cu multe camere și extrem de spațioase, în care piesele de mobilier nu stau îngrămădite, iar decorațiunile sunt indicate să fie în număr cât mai mare.

Sursa foto:


About author



Leave a Reply