Strategia De Decorare

inspiratie, sfaturi si materiale

September 11,2023 by Trepcea Maria

Când îți dorești tot ce e mai bun pentru tine și pentru casa ta este firesc să cauți și cele mai bune idei de amenajare interioară a acesteia.

Decorarea casei joacă un rol foarte important pentru că, de ce să nu recunoaștem, confortul se exprimă și din punct de vedere vizual, atunci când ești mulțumit de felul în care arată casa ta. Cum poți să îmbunătățești așadar aspectul casei tale? Iată câteva idei decorațiuni pentru pereți interiori pe care le discutăm în cele ce urmează.

Decorațiuni pereți interiori – o provocare pentru fiecare

În ultima perioadă ideea de amenajare a casei la nivel de pereți interiori a căpătat noi valențe, deoarece creativitatea umană merge dincolo de limitele impuse de delimitarea spațială a casei. Altfel spus, ne-am obișnuit să aducem în prim plan elemente decorative la care nu s-ar fi gândit nimeni, iar în acest sens s-au făcut remarcate o multitudine de materiale.

Decorare pereți interiori prin vopsire tip mozaic sau cu model geometric

Vopsirea este una dintre cele mai eficiente soluții atunci când vine vorba despre decorarea pereților interiori sau despre renovări, fiind o activitate care nu solicită foarte mult timp și pe care o poți realiza și în regie proprie. Firește, vei avea nevoie de o pregătire prealabilă a substratului, adică a peretelui propriu-zis, iar acest lucru va însemna să cureți vopseaua veche de pe perete, să repari eventualele fisuri și să amorsezi foarte bine suprafața.

Vei avea nevoie de șpaclu și de amorsă, dar și de trafalet cu prelungitor pentru a ajunge chiar și în zonele superioare. De asemenea, pentru micile fisuri care vor necesita reparații s-ar putea să ai nevoie de un glet de finisaj, în vreme ce cu șpaclul poți realiza deschiderea mai amplă a fisurilor.

Dacă pereții tăi au urme de mucegai atunci va trebui să tratezi și această problemă înainte să decorezi peretele. Scapă de mucegai și apoi citește în detaliu cum se aplică vopseaua lavabilă.

Sursa foto Pexels

Pentru vopsire vei avea nevoie de vopsea pentru primul strat (poate fi alb sau altă culoare pentru care optezi), iar dacă optezi pentru modele de tip mozaic, atunci va trebui să ai în vedere alegerea culorilor. Pentru ca vopseaua să nu se atingă la întrepătrunderea zonelor, delimitează-le folosind bandă adezivă de hârtie. Această bandă nu se lipește la fel de bine ca o bandă obișnuită, drept pentru care atunci când o vei îndepărta ea nu va smulge vopseaua existentă de pe perete. O dată ce ai delimitat suprafețele poți trece la vopsirea efectivă, folosind pensule (va trebui să achiziționezi diferite mărimi, pentru detalii) sau role mici de trafalet.

Vopsirea poate avea în vedere nu doar modelele geometrice, ci și pictura abstractă sau zona de fantezie. Din ce în ce mai multe locuințe sunt pictate cu imagini de poveste, cu decoruri speciale care să contribuie la sporirea confortului beneficiarilor. Astfel, dacă până nu demult casele păstrau un aspect unitare la nivel de culoare, iată că amenajările moderne ne permit decorarea pereților cu peisaje, personale sau alte idei speciale care să facă din fiecare locuință un spațiu cu adevărat unic.

Decorarea pereților interiori cu autocolante sau stickere

Este o adevărată modă în ultimul timp să decorezi pereții cu stickere sau cu autocolant. Adevărul este că autocolantul prezintă câteva avantaje notabile cum ar fi faptul că se curăță cu ușurință, este ușor de aplicat și nu se degradează repede în timp. Un autocolant de calitate poate avea o durabilitate de până la câțiva ani, în funcție firește și de felul în care acesta este întreținut.

Vei avea nevoie de autocolant, de o foarfecă și de o ruletă pentru a măsura exact suprafețele pe care le ai de acoperit. De asemenea va trebui să cureți substratul de praf și alte impurități, să remediezi eventualele probleme de planeitate, pentru ca mai apoi să dispui autocolantul pe perete.

Recomandare:

Folia de pe spatele autocolantului nu se scoate în totalitate, ci se scoate treptat, exact ca și în cazul aplicării foliei de protecție pentru telefon. Dacă vei scoate acest înveliș, riști ca întreg autocolantul să se lipească și să nu îl mai poți utiliza.

Stickerele sunt și ele o variantă de decorare și facem referire aici la stickerele personalizate, cu dimensiuni foarte mari, special create pentru zonele ample ale pereților. Fie că alegi un mesaj haios, un mesaj de întâmpinare în casă ori un citat cu relevanță pentru tine, ideile sunt nenumărate.

Decorarea pereților interiori cu scafe din rigips

Realizarea scafelor interioare se poate face foarte simplu cu ajutorul plăcilor de gips-carton. Avantajul major al acestor decorațiuni constă în faptul că îți permit o amenajare unică, în funcție de ideea ta și de conceptul tău. Poți realiza scafe sub forma unor rafturi sau sub forme geometrice decorative, iar la nevoie poți insera chiar și spoturi sau bandă led în aceste zone, pentru un efect special de iluminare.

Firește, s-ar putea să ai nevoie de ajutor în ceea ce privește partea electrică, deoarece aceste scafe se închid cu plăci de rigips, drept pentru care toate verificările în ceea ce privește funcționalitatea se fac înainte de închiderea efectivă a lucrării.

Plăcile de rigips îți oferă avantajul utilizării într-un număr amplu de proiecte, chiar și în ceea ce privește construirea efectivă de pereți despărțitori pentru diferite exploatări (dressinguri, delimitări spațiale etc.)

Decorarea pereților cu tapet

Pentru a aplica tapet s-ar putea să ai nevoie de ajutor la montaj, deoarece tapetul este un produs care are nevoie de susținere. Tapetul este o formă foarte elegantă de decorare a camerelor, drept pentru care acesta trebuie să fie aplicat fără imperfecțiuni. Vei avea nevoie așadar de lipiciul necesar pentru aplicarea tapetului, dar și de cumpănă și de o rolă pufoasă și moale cu care să poți presa tapetul pe perete.

Sursa foto Pexels

Recomandare:

Nu presa tapetul folosind obiecte ascuțite. Acestea pot zgâria suprafețele și pot deteriora aspectul final al camerei.

Decorarea pereților cu cărămidă aparentă

Una dintre cele mai bune idei de decorare și amenajare a camerelor o reprezintă amenajarea în stil industrial. Firește, dacă vorbim despre stilul industrial acest lucru înseamnă că și camera trebuie să se potrivească decorului, însă este important de știut faptul că zidăria aparentă se potrivește în aproape orice context arhitectural.

Va trebui să iei în calcul achiziționarea materialelor necesare, cum ar fi cărămida, mortarul pentru aplicarea acesteia, mistria, șpaclul și un ciocan de cauciuc care să te ajute la fixarea elementelor. Nu uita și de chitul de rosturi și de periile pe care le poți folosi pentru a curăța ulterior suprafețele.

Decorarea pereților interiori cu plută

Deși este o amenajare mai puțin cunoscută, există totuși persoane cărora pluta le este pe plac. Material care nu poluează, care are o greutate proprie redusă (iar acest lucru contează enorm în cazul pereților interiori, mai ales dacă aceștia au rol doar de compartimentare), pluta este de asemenea și un excelent material izolator. În mod normal acesta nu izolează așa cum o face polistirenul sau vata minerală, însă efectele sale se simt destul de bine, deoarece capacitatea de a reține căldura la interior este destul de mare.

Pluta poate fi dispusă pe toată suprafața peretelui sau poți crea jocuri de decorare, folosind rame și panouri de plută, astfel încât să obții imaginea unei galerii de artă cu expunere de tablouri. Ideea este una inedită, însă cu siguranță merită exploatată, pentru un plus de confort vizual și termic.

Decorarea pereților interiori cu lambriu sau placaj de lemn

Lambriul este mai puțin folosit în prezent, însă în anumite situații el poate face diferența dintre o casă obișnuită și o casă unică, primitoare și confortabilă. Lemnul este prin definiție un material cald, iar dacă în locuința ta predomină lemnul, atunci poți lua în calcul și această variantă de amenajare. Chiar și plăcile de parchet laminat pot fi folosite pentru decorarea pereților interiori.

Va trebui să măsori suprafețele foarte bine, pentru a ști exact cantitatea de materiale de care ai nevoie și de asemenea va trebui să ai în vedere șipcile pentru suport și mașinile de înșurubat, pentru susținerea lambriului. Structura de șipci îți va oferi suportul necesar pentru a asigura stabilitatea lambriului, iar dacă vrei, poți umple acest spațiu cu un material de izolare (vată bazaltică, polistiren extrudat, spumă poliuretanică).

Decorațiuni 3D din polistiren

Acolo unde spațiul o permite, poți încerca să realizezi modele 3D pe perete, folosind în acest scop polistirenul. În general este folosit în acest sens polistirenul extrudat, în mare parte datorită grosimii, însă chiar și plăcile de polistiren expandat te pot ajuta să realizezi decorurile ideale pentru casa ta.

Polistirenul este un material foarte ușor, astfel încât el nu va încărca în mod suplimentar construcția, ci va păstra o proporție eficientă la nivel de stabilitate. Pentru acest decorațiuni vei avea nevoie de adeziv pentru polistiren, de plasă și de dibluri, ca în cazul realizării unui termosistem dacă realizezi un model mai mare, dar și de vopsea lavabilă pentru finisare.

Decorațiuni cu panouri 3D din polistiren

Panourile decorative 3D din polistiren sunt tot mai des întâlnite când vorbim despre decorațiuni ale pereților interiori pentru locuințe, restaurante, cabinete, saloane de înfrumusețare sau spații comerciale. Ele sunt foarte ușor de montat și au un impact vizual semnificativ datorită modelelor plăcute ale plăcilor: cărămidă, valuri, hexagon, fundă, etc

Tot ce ai nevoie pentru montarea plăcilor decorative 3D din polistiren sunt adezivul, siliconul acrilic, amorsa și vopseaua (dacă dorești să le vopsești). Am detaliat montarea panourilor decorative 3D aici.

Decorațiuni cu vopsea decorativă cu efect

Vopseaua decorativă cu efect este potrivită pentru tavan și pereți, pe tapet, vopsea, zidărie, tencuială, gips-carton și aproape orice alte suprafețe interioare.

Mai întâi se pregătește suprafeța unde vei aplica vopseaua decorativă. Suprafața trebuie să fie fermă, uscată, curată, fără găuri sau crăpături. Se delimitează zonele cu bandă de mascare pentru a realiza un contur clar și curat pentru suprafața pe care se aplică vopseaua decorativă. La nevoie folosește folie de acoperit pentru a evita picături de vopsea în locuri nedorite.

Aplică vopseaua decorativă cu un design creativ cu pensula sau bidineaua. Folosește mișcări ușoare și lasă creativitatea să te inspire pentru că orice model este posibil (aplicare in dungi verticale sau orizontale, aplicare in dungi diagonale, aplicare in cruce, aplicare in model geometric, etc). Este posibilă aplicarea mai multor straturi pentru accentuarea culorii și al efectului.

Decorarea pereților poate fi transformată într-o activitate plăcută dacă ai ideile potrivite, dar și materialele și sculele potrivite. La cele mai multe dintre aceste tipuri de amenajări nici nu este nevoie să apelezi la echipe specializate, pentru că acestea pot fi realizate în regie proprie, iar uneori transformate în adevărate proiecte DIY.

Cumpără așadar produsele și materialele de care ai nevoie, sculele și fă un pas în față spre scopul tău pentru ca în final casa ta să arate exact așa cum îți dorești. Mai jos poți calcula cât te-ar costa 3 idei de decorațiuni interioare, trebuie doar să introduci suprafața pe care dorești să o acoperi.


About author



Leave a Reply