Stilul De Decor

Living rustic: principii de amenajare

January 12,2024 by Trepcea Maria

Amenajarea unui living rustic se bazează pe o filozofie relativ simplă – abordarea unei estetici organice care va îmbogăți încăperea cu confort și căldură. Materialele naturale (lemnul brut, piatra și metalul) domină întrucât principala provocare a acestui stil constă în crearea unui interior care seamănă cu simplitatea și frumusețea întâlnite în mediul înconjurător.

Un design rustic poate face trimiterea la o casă de la țară. De la mesele de cafea rustice până la decorul realizat manual, există multe modalități prin care poți încorpora piese rustice în living.

Dar, cum știi că stilul abordat este cu adevărat rustic? Există câteva principii și elemente cheie pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vrei să amenajezi o sufragerie rustică.

Ce este stilul rustic?

Sursa:

Termenul de „rustic” este destul de vag, dar multe stiluri de design diferite pot aparține de această categorie. Stilul rustic este definit ca un design care presupune elemente stilistice naturale, influențate de trecerea timpul și poate chiar puțin uzate.

Decorul rustic este complet nepretențios și neaglomerat. Fie că optezi pentru un stil rustic francez, românesc sau chiar american, un astfel de spațiu trebuie să se simtă primitor, fiind caracterizat de o paletă de culori calme și tradiționale.

Principii de amenajare

Utilizează materiale organice

Sursa:

Lemnul este elementul principal utilizat în casele rustice. Este o alegere ideală care oferă livingului un aspect pământesc și natural. De obicei, se regăsește în pardoselile și în obiectele de mobilier, dar și în grinzile utilizate pentru susținerea tavanelor. Pentru a emana o senzație rustică, poți opta pentru: pin, cireș sau stejar.

Metalul este un alt material care se regăsește în stilul rustic. Metalele forjate pot fi încorporate în living în diferite moduri, în funcție de preferințe:

în ghivecele de flori de pe pervaz;

la lustre;

la uși;

la scaune, etc.

Articolele și obiectele de decor care au un aspect lucrat manual se potrivesc cu decorul rustic, aceste detalii făcând diferența. De exemplu, cadrul și mânerele metalice ale ușilor se vor potrivi cu mobilierul din lemn expus într-un living.

Totodată, piatra este utilizată adesea pentru a echilibra interiorul și a completa designul rustic. Pereții din piatră sunt văzuți în preajma șemineelor ​​care permit elementelor naturii – foc, piatră și lemn – să se unească și să înfrumusețeze sufrageria.

Optează pentru o paletă de culori naturale

Sursa:

Când vine vorba de culori naturale, mulți se gândesc la maro, bej și crem. Cu toate acestea, o astfel de paletă include și nuanțe de verde, albastru și roșu. Atâta timp cât este un echilibru între culori și se creează o estetică caldă și pământească, nu există limitări.

Pentru a accentua senzația de trecere a timpului specifică unui living rustic, pereții, podelele și mobilierul sunt de obicei lăsate brute și nevopsite.

Culoarea este inclusă la accesorii pentru a complimenta materialele naturale din livingul rustic. Dacă selectarea culorilor se dovedește a fi provocatoare, albul este cea mai sigură soluție pentru articole precum țesături sau obiecte decorative.

Alege țesături rezistente

Sursa:

Sufrageriile rustice conțin țesături rezistente care evocă o estetică naturală. Diferite textile sunt așezate adesea una lângă alta, creând o atmosferă de efect, dar cu bun gust.

Acest design este menit să arate că a fost realizat fără prea mult efort. De aceea, optează pentru un covor țesut sau din lână (monocrom sau cu un model geometric ori floral) astfel încât să sporești serenitatea și confortul.

Atrage atenția cu ajutorul tiparelor

Sursa:

Din moment ce majoritatea suprafețelor și obiectelor sunt păstrate simple și nefinisate, tiparele sunt responsabile pentru trezirea interesului. Ikatul, carourile roșu cu negru, mozaicul și croșetul sunt tipare întâlnite frecvent în livingurile rustice. De la perne la covoare, aceste modele se potrivesc cu mobilierul și restul elementelor stilistice din living.

Un living rustic poate fi decorat și cu pături realizate manual. În culori vibrante și modele variate, acestea creează o atmosferă de poveste. În unele sufragerii, mai ales cele românești, adăugarea unor astfel de pături pe perete este o modalitate interesantă de a accentua stilul rustic.

Obiectele de mobilier trebuie alese astfel încât să încurajeze conversația

Sursa:

Piesele de mobilier trebuie să arate de parcă ar fi fost colectate de-a lungul timpului pentru a forma un spațiu frumos realizat, prietenos. Adaugă un punct focal (cum ar fi un șemineu, televizor sau măsuță de cafea) pentru a oferi livingului o senzație de utilitate.

Ideile de decorare rustică pentru living ar trebui să includă, de asemenea, o mulțime de locuri (pe care poți să te așezi) și pături confortabile pentru a spori confortul, conversațiile și starea de bine.

Mobilierul rustic este, de obicei, realizat din materiale reciclate sau recuperate care întăresc senzația de reutilizare. Spre deosebire de mobilierul contemporan, un stil rustic nu presupune linii sau modele previzibile. Adesea, trunchiurile de arbori nerafinate formează mese sau scaune, furnizând o atmosferă cu adevărat autentică.

Lemnul brut poate fi utilizat pentru a crea obiecte de mobilier solide, care sunt sau măcar arată ca fiind realizate manual.

Obține lumină naturală pentru a crea un living primitor

Sursa:

Lumina naturală poate transforma un spațiu, arhitecții și designerii utilizând dintotdeauna acest element în amenajări interioare. Lumina naturală poate fi asigurată prin utilizarea unor ferestre corespunzătoare, cu rame în culori specifice stilului rustic. Poți opta chiar și pentru ușile rustice cu inserții din sticlă, întrucât acestea pot spori nivelul de luminozitate din living.

Combină concepte de design pentru un living deosebit

Sursa:

Există multe variații ale stilul rustic. De aceea, ai posibilitate de a prelua elemente de design pe care să le combini pentru a crea amenajarea ideală.

De la design rustic tradițional la rustic modern sau industrial ori stil rustic românesc, francez sau american – fiecare stil are tonuri naturale și aspecte cheie care creează un echilibru între încăperi.

Instalează uși rustice care să completeze designul livingului

Sursa:

Cunoscute pentru designul compact și gama largă de opțiuni în materie de estetică, ușile rustice pot fi finisajul perfect pentru orice încăpere, în special pentru cele în stil rustic. Unele dintre avantajele unei uși glisante rustice în living sunt evidente:

adaugă o textură unică, transformând livingul într-un punct focal;

se încadrează perfect atunci când încăperile din casă abordează deja stilul rustic.

economisește spațiu comparativ cu ușile convenționale care au nevoie de spațiu suplimentar pentru a se deschide. Totuși, peretele pe care sunt instalate trebuie să fie suficient de mare pentru a permite culisarea.

Dispun de sisteme de culisare rustice sau industriale, accentuând atmosfera.

Ușile rustice din sufragerie nu trebuie utilizate doar pentru a o separa de celelalte încăperi. Pot fi folosite pentru a ascunde cu ușurință un colț minunat de lectură, un mic bar, o cămară, un șemineu sau chiar televizorul.

Când nu dispui de un perete suficient de mare pentru o ușă glisantă, poți opta pentru o ușă batantă, din furnir, care să completeze armonios stilul rustic al livingului. Totodată, poți opta și pentru uși albe dacă optezi să îți amenajezi livingul într-un stil rustic combinat.

Concluzii

Decorul rustic este unul dintre cele mai ușoare stiluri de design pe care le poți crea într-un living. Alege tonuri și materiale naturale, pământești, care să transpună livingul într-o atmosferă încântătoare și cu adevărat primitoare.

Dacă iei în calcul și achiziționarea unor uși rustice, echipa Rom Decor îți stă la dispoziție cu o gamă largă de uși glisante (acum la promoție, cu un discount de până la 38%) și uși din furnir natural potrivite pentru proiectul tău de amenajare rustică a livingului. Contactează-ne!


About author



Leave a Reply