Stilul retro este o alegere tot mai des intalnita in amenajarile interioare care imbina armonios elemente desprinse din secolele trecute. Inspirat din anii designul specific anilor ‘60-‘70, stilul retro se integreaza perfect in decorurile contemporane care au personalitate – pentru ca, in esenta, stilul retro este unul care atrage imediat atentia, care rapeste privirea celor care trec pragul locuintei, datorita culorilor sale indraznete, a pieselor de mobilier jucause si a elementelor decorative cu tot felul de texturi si modele interesante.
Daca luam in considerare contextul istoric in care acest stil a prins radacini, si anume anii ‘60, epoca in care tinerii promovau libertatea si pacea, nici nu este surprinzator faptul ca este un stil liber, care nu tine cont de reguli. Acest lucru nu inseamna, insa, ca mixarea elementelor se poate face oricum ne-am dori. Exista, totusi, o serie de caracteristici si de trucuri pe care ar fi bine sa le luam in considerare, astfel incat sa cream amenajari retro cu bun-gust. Despre toate acestea vom povesti in articolul de astazi.
Descopera, asadar, care sunt caracteristicile stilului retro si cum poti obtine o amenajare retro ca la carte.
Caracteristicile stilului retro
In primul rand, este important sa ne intoarcem la radacinile stilului retro. Acesta a luat nastere in jurul anilor ‘50-‘60, cand amenajarile interioare se caracterizau prin culori puternice, vibrante, prin texturi catifelate, prin elemente decorative cu detalii metalice, prin imprimeuri grafice, prin materiale precum sticla si lemnul, dar si prin imbinarea pieselor de mobilier statice cu cele mobile.
Iti prezentam, in continuare, principalele elemente definitorii ale stilului retro.
Pat cu saltea si tablie de pat Madison Mustard Yellow 160x200 cm
Mobilier retro
In perioada anilor ‘60, in designul interior nu exista conceptul de set de mobilier/mobila-set. Intr-o singura camera existau mai multe piese de mobilier, aparent fara nicio legatura intre ele, dar care creau impreuna un design armonios, functional si, mai ales, confortabil.
O alta trasatura esentiala a pieselor de mobilier se refera la materialele din care acestea erau fabricate. Printre cele mai des intalnite materiale – si, totodata, inedite la vremea aceea – in amenajarile interioare se numarau plasticul si fibra de sticla. Acestea se combinau cu materiale clasice, precum lemnul sau pielea naturala.
In ceea ce priveste designul mobilierului, este important sa stii ca acesta se caracteriza prin formele usor neobisnuite, atipice, precum si prin texturi lucioase.
Culori indraznete si modele specifice
Stilul retro este, fara doar si poate, unul dintre cele mai jucause stiluri de design interior: culorile vibrante, puternice, care rapesc imediat privirea reprezinta, asadar, una dintre trasaturile sale esentiale.
Atentie, insa: chiar daca stilul retro incurajeaza folosirea unei palete cromatice aprinse, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa te bazezi exclusiv pe ea – in caz contrar, risti sa creezi un decor haotic, lucru care, trebuie sa recunosti, nu ar fi deloc placut privirii.
Cea mai buna idee este sa mixezi culorile puternice cu cele neutre, astfel incat sa obtii un decor jucaus – si totusi echilibrat.
Iata cateva dintre culorile pe care le poti folosi in amenajarile de design interior:
portocaliu
galben
fucsia
rosu
violet
verde avocado
galben mustar
maro
Acestea se regasesc, de regula, in combinatii cu nonculori (alb si negru).
Carucior pentru servire Diane Fotoliu Valentina
Pe langa paleta cromatica indrazneata, stilului retro ii sunt specifice si anumite pattern-uri recurente in amenajarile interioare: carourile, bulinele, dungile, modelele florale, formele geometrice sunt frecvent intalnite.
Astfel de modele pornesc, la randul lor, de la un context artistic si istoric. In anii ‘60 a inceput explozia pop art in randul designerilor si artistilor. Un nume emblematic din acea perioada este cel al lui Andy Warhol, renumit pentru reproducerile sale de portrete ale marilor celebritati, precum si pentru posterele in care facea reclama supei Campbell.
Elemente decorative indraznete
Elementele decorative indraznete ocupa un loc de cinste in amenajarile interioare in stil retro. Printre cele mai des intalnite elemente decorative, pe care le poti integra si tu intr-o amenajare retro moderna, se numara fotografiile alb-negru, cartile, cartile postale. Accesoriile vintage, precum telefoanele cu model retro sau radiourile vechi, sunt, la randul lor, frecvent intalnite.
Lumina
Tinand cont ca paleta cromatica este una vibranta si calda, stilului retro ii este specifica lumina rece. Pentru aceasta, se recomanda alegerea unor becuri care imita cat mai bine lumina naturala, precum si amplasarea lampilor de podea, a celor rotunde, de dimensiuni mari, in punctele esentiale ale incaperii.
Si lampile in forme inedite, asa cum sunt cele in forma de bumerang, reprezinta un element decorativ inspirat pentru o amenajare in stil retro.
Sfaturi utile pentru o amenajare in stil retro
Dupa cum am mentionat, stilul retro este unul cat se poate de jucaus si nonconformist, insa acest lucru nu inseamna ca nu ar trebui sa te ghidezi, totusi, dupa cateva repere sau, daca doresti, surse de inspiratie.
Exista cateva linii generale pe care ai putea sa le iei in considerare si pe care ai putea sa le combini dupa bunul plac, astfel incat sa obtii un design armonios. Iata cateva sfaturi de care iti sugeram sa tii cont in amenajarea locuintei tale:
Opteaza pentru piese de mobilier compacte, functionale si confortabile si indrazneste sa alegi materiale inedite, asa cum este plasticul.
Te incurajam sa te orientezi catre piese de mobilier cu forme atipice – o singura astfel de piesa poate schimba designul intregii incaperi si ii poate da o atmosfera noua.
Nu te sfii sa combini elemente desprinse din stiluri diferite: un radio vechi poate da un nou aer unei sufragerii moderne, de exemplu. Important este sa stii sa-l integrezi firesc in decor.
Alege fotolii in forme circulare, intrucat acestea sunt specifice stilului retro. De asemenea, asigura-te ca atat fotoliile, cat si scaunele au scheletul de lemn la vedere.
Mizeaza pe o paleta cromatica indrazneata. In cazul in care iti doresti sa integrezi doar cateva elemente retro intr-un decor neutru, atunci orienteaza-te catre unele in culori vibrante: un fotoliu galben mustar in living sau un scaun din plastic portocaliu in bucatarie s-ar putea sa te ajute sa creezi atmosfera pe care ti-o doresti.
Asaza perne decorative cu imprimeuri jucause (modele florale, geometrice etc.) pe canapele.
In ceea ce priveste canapeaua, opteaza fie pentru una intr-o culoare vibranta, fie pentru una cu un imprimeu geometric sau cu model floral.
Alege covoare cu imprimeuri, fete de masa si cuverturi cu buline sau carouri.
Decoreaza peretii cu tapet cu imprimeurile anterior amintite sau asaza pe acestia tablouri inspirate din anii ‘50-‘60. Cateva dintre sugestiile cromatice perfecte pentru tapet ar fi: verde, galben, portocaliu, turcoaz, insa binevenite sunt si imprimeurile grafice, precum si modelele florale.
Tinand cont ca pardoseala este unul dintre elementele centrale in amenajarile retro, aceasta trebuie sa fie dintr-un material deosebit sau decorata intr-un mod atipic. Cele mai des intalnite variante din care poti alege sunt: lemnul natural, covoarele din par aspru, mixul intre placi plasate in arhicunoscuta tabla de sah.
Alege draperii din tesaturi naturale, cu imprimeuri geometrice sau cu modele florale. La fel de bine te poti orienta catre draperii in culori vibrante.
Perna de podea Classy Blue 80 cm
Cu siguranta unul dintre cele mai jucause si nonconformiste stiluri de design interior, stilul retro permite multa flexibilitate si alegeri indraznete – de la alegerea pieselor de mobilier, pana la alegerea imprimeurilor si a culorilor. Este un stil vibrant, cu personalitate, care va atrage imediat privirea tuturor celor care iti vor trece pragul locuintei.