Ce trebuie sa stii despre stilul american Incarcatura istorica si identitatea cetatenilor sunt caracteristici definitorii pentru stilul american. Orice obiect vintage sau primit mostenire, cum ar fi un ceas de perete, o cuvertura, o masuta de cafea, ofera o nota personala decorului. Culorile folosite la decorarea casei sunt foarte vii: verde crud, roz, albastru intens, galben sau chiar rosu. Pentru designul interior se folosesc combinatii indraznete de materiale si modele, iar elementele florale nu lipsesc din stilul de decorare american. Elemente ce definesc stilul american
Culori indraznete si dungi
Culorile folosite in decoratiunile interioare sunt alese cu grija, in functie de ceea ce vrea sa exprime fiecare zona din incapere. In stilul american de amenajare, culoarea are rolul de a oferi pieselor traditionale un aspect proaspat, conform designer-ului american Miles Redd care a ales acest aspect vibrant pentru camera de zi a unui apartament din Manhattan.
Amprenta stilului american se simte atunci cand un obiect de mobilier vechi (cum este masuta din imagine) este asezat printre decoratiuni care aparent nu se disting prin nimic in mod obisnuit, insa sunt pline de culoare. Incearca sa vopsesti peretii in culori diferite, dar sa aiba un element comun, cum ar fi dungile. De asemenea, alege dungile ca element central si pentru modelul de draperii si pentru covorasul din camera.
Zona de zi deschisa
Nici americanii nu au avut dintotdeauna conceptul de zona de zi deschisa, care sa inglobeze bucataria, livingul si spatiul de luat masa. Aceasta tendinta a aparut mai recent, cand orele de munca s-au marit si timpul destinat gatirii a devenit din ce in ce mai mic sau chiar deloc.
In ziua de azi, casa cu living deschis este preferata americanilor, insa treptat a intrat si pe piata amenajarilor din Romania. Stilul american presupune cu siguranta contopirea mai multor incaperi intr-un spatiu comun, care sa indeplineasca mai multe functii. Insa acest concept poate provoca multe probleme, in special cea legata de stilul de decorare.
Designer-ul Myra Hoefer, responsabil pentru spatiul confortabil din imagine (California), a gasit solutia ideala pentru amenajarea salilor mari. A impartit spatiul in zone mici, intime, care sa fie separate de functionalitatea lor, dar conectate vizual. Astfel, o sala mare se transforma intr-o camera deschisa, dar intima si cu zone care permit o utilizare usoara.
De exemplu, poti folosi culoarea alba pentru pereti si culoarea lemnului pentru mobilier, daca vrei sa dai spatiului un aspect elegant si modern. Pentru un aspect tineresc si energic incearca sa folosesti culori vii, cum ar fi schema de culori galben si verde crud, orange si gri metalic sau albastru si alb.
Amprenta moderna si eco
Incearca sa renunti la designul traditional de bucatarie si alege linii curate si forme geometrice pure. Pentru a obtine aspectul potrivit, decoreaza spatiul cu materiale organice, detalii lucrate manual si ferestre mari, care sa ofere multa lumina naturala. Vei obtine o bucatarie moderna, insa primitoare si grijulie fata de mediul inconjurator.
Elemente patriotice
In casa oricarui american exista cel putin un steag cu emblemele statului. Pentru ca se pune accent pe identitatea nationala, decoratiunile interioare folosesc aceste simboluri patriotice. Poti sa pui intr-o rama steagul tarii, poti sa decorezi peretii camerei cu momente istorice sau sa cumperi lenjerii de pat in culorile drapelului ori chiar poti sa alegi accesorii specifice zonei in care te-ai nascut.
Zona de relaxare
Tendinta in designul de bucatarie din America este zona de relaxare alcatuita din canapele si fotolii confortabile aranjate in jurul unei mese simple. De fapt, imbina functionalitatea unei sali de mese cu cea a unei cafenele sau a unui lounge.
Confortabil si versatil, acest spatiu este destul de informal pentru a servi mesele in familie, destul de elegant pentru o petrecere si un loc irezistibil pentru a lenevi cu prietenii ore intregi. Este o zona de luat masa unde scaunele nu sunt atat de rigide, in pozitie verticala, ci confortabile si invita la relaxare.
Combinatie armonioasa de stiluri
Stilul eclectic presupune combinarea pieselor de mobilier si a accesoriilor, texturilor si materialelor provenind din diverse epoci istorice si arii culturale. Pentru a evita aspectul haotic sau grotesc, alege un element in comun sau o anumita tematica. Trebuie sa creezi un spatiu in care sa te simti bine, confortabil, si care sa aiba o nota personala a celui care locuieste acolo.
Iata cateva elemente ce definesc stilul american eclectic: o culoare de fond neutra (cum este albul din imagine), o proportie aproximativ egala a mobilierului modern si vintage, un element central pentru incapere (care sa atraga atentia), o gama cromatica armonioasa.
Spatiu cu dubla functionalitate
Ai vrea sa ai un birou acasa insa nu dispui de prea mult spatiu? Transforma un dulap aglomerat (sau o camara) intr-un spatiu de lucru accesibil. Alege un scaun reglabil, astfel incat sa il poti baga sub masa si construieste biroul din fisete metalice si blaturi din pal melaminat. Apoi personalizeaza zona cu obiecte colorate, care te inspira si te relaxeaza.
Zona de evadare
Ai in casa un hol care se termina cu o ferestra mare? Minunat. Aici este locul ideal unde poti sa evadezi. Construieste un refugiu pentru zilele de relaxare in stil american: alege o canapea lunga (sau un pat pentru o singura persoana), atat cat sa intre intre peretii holului, cateva perne de decor pe care sa te sprijini cand citesti o carte, o aplica daca nu ai suficienta lumina si un raft mic de carti prins pe perete.