Stilul De Decor

Stilul eclectic pentru design interior – ce presupune si cum il poti obtine?

January 21,2024 by Trepcea Maria

Este bine-cunoscut faptul ca designul interior trebuie sa emane o anumita atmosfera si sa transmita anumite emotii. Acestea, la randul lor, trebuie sa fie in deplina concordanta cu stilul de viata al locatarului. Dat fiind faptul ca personalitatea umana este atat de complexa, uneori, un singur stil decorativ nu este suficient de satisfacator. Pentru astfel de situatii, stilul eclectic este solutia cea mai potrivita.

Este foarte usor sa-ti placa stilul eclectic, dat fiind farmecul sau unic. Este ceva mai complicat sa-l reproduci in propria ta locuinta. Insa nu imposibil!

Pentru a obtine acest stil in propriul camin, este necesar sa-l intelegi si sa-i descoperi particularitatile. O data acest pas dus la bun sfarsit, restul va veni de la sine, iar rezultatele vor fi cu adevarat uimitoare din punct de vedere estetic.

Stilul eclectic de amenajare este adesea considerat un stil excentric. Si, desi, poate fi uneori extravagant, nu este in mod obligatoriu una dintre trasaturile sale de caracteristice.

Mai mult decat atat, stilul eclectic pentru design interior nu este, de fapt, un stil in sine, ci o asociere de stiluri diferite, din perioade diferite, caracterizat de o ambundenta de culori, texturi, finisaje si forme.

Libertatea pe care acest stil de amenajare o confera este, de departe, uriasa. Ne permite sa asociem elemente vechi si noi, luxuriante si modeste, indraznete si subtile. Dar, este tocmai aceasta libertate cea care face ca stilul eclectic sa fie greu de abordat. Este o linie destul de fina intre un design eclectic reusit si unul haotic, lipsit de tematica sau motive care sa creeze un intreg armonios.

La prima vedere, pare ca nu urmeaza reguli specifice si, deci, devine dificil de reprodus. Trebuie sa stii ca niciunul dintre elementele utilizate pentru obtinerea unui decor eclectic nu este intamplator, asa cum pare.

Cand alegi stilul eclectic pentru design interior nu alegi un singur stil de amenajare, ci mai multe caracteristici pe care le gasesti cele mai atragatoare la alte stiluri de decor. De asemenea, acesta este definit de contraste si diversitate.

Stilul eclectic pentru design interior – un melanj fermecator

Eclectic este un termen folosit pentru stilurile care incorporeaza cate putin din toate.

De la mobilerul traditional, antic, pana la obiecte de arta contemporane, posibilitatile sunt infinite. Adesea, acest stil de amenajare are un farmec aparte, fie prin natura obiectelor alese pentru decor, fie prin utilizarea ponderata a unor culori indraznete. Ai mai auzit expresia haos organizat? Daca da, vei intelege cu atat mai usor stilul eclectic. Pentru a-l obtine in locuinta ta, nu exista regule punctuale pe care esti nevoit sa le urmezi. Stilul eclectic este un amalgam de elemente pe care le adori, asociate intr-o nepotrivite placuta estetic.

CITESTE SI: 10 Stiluri de amenajare – surse de inspiratie pentru renovare

Culoarea joaca un rol deosebit de important in design. Pentru stilul de amenajare eclectic, culoarea este elementul de legatura, cel care unifica si armonizeaza.

Paleta cromatica poate varia, dar, cel mai bine ar fi sa te rezumi la o gama restransa de culori neutre, care sa armonizeze celelalte elemente decorative pentru care vei opta.

Pentru a obtine un stil eclectic usor de recunoscut, piesele de mobilier trebuie sa apartina unor perioade de timp diferite. Pot alege, de exemplu, o canapea clasica si fotolii moderne, precum si alte piese de mobilier antice. Mobilierul modern si clasic se potrivesc de minune intr-un decor eclectic.

Pentru ca imaginea de ansamblu sa fie armonioasa, nuantele si culorile trebuie sa apartina aceleiasi palete, astfel diferentele de design vor fi estompate. Vei observa cat de frumos de potrivesc obiecte care apartin unor stiluri diferite, daca ele sunt in nuante asemanatoare.

Materialele sunt intotdeauna diverse, atat din punctul de vedere al texturii, cat si din punctul de vedere al imprimerilor. Cheia unei asocieri reusite o reprezinta culorile alese. Foloseste intotdeauna nuante care merg bine impreuna, indiferent ca alegi nuante ale aceleiasi culori si texturi diferite sau optezi pentru culori complementare.

Simetria este, iarasi, un aspect important pentru a obtine un stil de amenajare eclectic armonios. Din acest punct de vedere, formele trebuie alese cu atentie. Este bine sa nu existe obiecte nepereche in ceea ce priveste forma. De exemplu, daca alegem scaune cu spatare curbate, aceste linii trebuie sa se regaseasca in numeroase alte obiecte decorative (oglinzi, rame) sau piese de mobilier (canapele, fotolii, dulapuri etc.). In imaginea de mai jos se poate observa cu usurinta simetria dintre masa, canapele, fotoliu, lampadar si lustra, toate in linii curbate. Pe de alta parte, observam si o serie de obiecte si elemente in linii drepte. Astfel, putem obtine simetrie.

Asadar, stilul eclectic nu este un amestec intamplator de elemente de design, ci un melanj fermecator a tuturor lucrurilor care iti plac si te reprezinta, expuse intr-o maniera cat mai atragatoare.

Surse:

http://nonagon.style

Spread the love


About author



Leave a Reply