Stilul De Decor

Stiluri design interior: caracteristici și elemente centrale

November 25,2023 by Trepcea Maria

Stilul pe care îl alegi pentru casa ta reflectă nu doar gusturile tale în design interior, ci și personalitatea, valorile, stilul tău de viață și modul în care dorești să fii perceput de persoanele care îți calcă pragul. Având în vedere toate aceste aspecte, nu e deloc surprinzător că poate fi dificil să definești o estetică clară pentru casa ta și să optezi pentru un anumit stil de design interior.

De asemenea, plenitudinea termenilor utilizați pentru indicarea stilurilor de amenajări interioare nu ajută foarte mult. Spre exemplu, pentru multe persoane e ușor să identifice aspecte specifice care le sunt pe plac, însă nu și să numească stilul de care aparțin acestea.

Nu în ultimul rând, doar pentru că apreciezi aspectul unei locuințe, nu înseamnă că stilul respectiv este reprezentativ pentru tine și pentru stilul tău de viață. Ca să fii pe deplin mulțumit de casa ta, trebuie să alegi un stil care te mulțumește din punct de vedere vizual și, în plus, care vine ca o mănușă pe stilul tău de viață.

De aceea, îți prezentăm;

Principalele stiluri de design interior

Cunoscându-le, îți va fi mult mai ușor să definești o estetică unitară. Pentru o locuință care nu doar să arate pe placul tău, dar să te și reprezinte.

Stilul japandi si esențialismul, le vom dezbate ulterior mai pe larg în articole individuale.

Stil design interior minimalist

Stilul minimalist presupune reducerea la esență a locuinței, mobilierului și decorațiunilor. Utilizarea liniilor simple și clare și a paletelor de culori simple și monocrome. Elemente pentru care se optează frecvent în amenajările minimaliste sunt planurile deschise. Accentul pe funcționalitate, incorporarea electrocasnicelor în mobilier și lipsa decorațiunilor.

Iată pașii esențiali pentru amenajarea oricărei locuințe cu stil minimalist:

Folosește o paletă de culori neutre.

Concentrează-te pe unul sau două puncte focale din cameră.

Îndepărtează orice piesă de mobilier și decorațiune inutilă.

Păstrează spațiul de locuit ordonat, fără obiecte care să-l aglomereze.

Asigură-te că ai suficient spațiu de stocare pentru toate bunurile tale.

Stilul contemporan și stilul modern

Stilul contemporan înglobează mai multe tendințe, aparținând de mai multe stiluri de design interior, cum ar fi cele moderne, art deco sau futuriste. Particularitatea stilului contemporan este constanta evoluție; chiar dacă acesta a apărut în anii 1970, acesta se schimbă, fiind influențat de tendințele actuale, așa cum sugerează și numele său.

Începuturile stilului modern pot fi urmărite până în anii 1920. Acesta pleacă de la ideea de funcție pe primul plan și formă pe al doilea, având în comun cu minimalismul evitarea decorațiunilor și privarea de elemente neesențiale.

Chiar dacă stilul contemporan și cel modern au multe în comun, nu ar trebui confundate. Ambele includ note minimaliste, linii simple și planuri deschise. Totuși, există diferențe cheie. În stilul modern, se utilizează mult materiale naturale, în special lemn, dar și piatră și piele, pe când, în stilul contemporan, materialele vedetă sunt sticla și metalele. Dacă stilul contemporan se limitează la o paletă mai strictă de culori, de obicei negru, alb și gri, uneori însoțite de culori puternice, stilul modern este mai flexibil, incluzând o diversitate de nuanțe, cum ar fi turcoaz, maro sau verde măsliniu.

Stiluri nordic sau scandinav

Din estetica scandinavă fac parte pereții albi, podelele din lemn, amenajarea minimalistă, accente care evocă confortul și ideea de hygge și mobilierul specific. Mobilierul scandinav este lipsit de decorațiuni, ușor de întreținut. Creat în special din materiale naturale, însă este deseori inspirat din forme abstracte.

Analizat mai în profunzime, stilul scandinav include, de fapt, patru versiuni diferite:

Stilul danez

Stilul suedez

Stilul finlandez

Stilul norvegian

Stil tradițional

Fiecare națiune și regiune are stilul său tradițional în amenajări interioare, cu elemente specifice, însă nu la acestea ne referim în acest caz. Utilizat în acest mod generic, „stilul tradițional” se referă la stilul occidental din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea. Acesta include artă clasică, antichități și piese de mobilier cu tradiție, multe din ele cu aspect regal sau masiv. Spre deosebire de alte stiluri, acesta se poate simți uneori aglomerat, incluzând multe decorațiuni, imprimeuri, dar și obiecte deosebite.

Tranzițional

Stilul tranzițional este, prin excelență, un stil hibrid. Acesta îmbină elementele stilului clasic cu cele ale stilului modern, dar și elementele de design masculine și cele feminine. Spre exemplu, în stilul tranzițional vei găsi un echilibru între liniile curbe și cele drepte.

Stil industrial

Acest stil este inspirat din estetica depozitelor, fabricilor și, în general, a structurilor industriale. Stilul industrial poate fi implementat eliminând finisajele. Lăsând la vedere pereți de cărămidă și țevi. Sau pur și simplu prin mobilierul și materialele folosite: în special metal, sticlă și lemn. În cadrul acestui stil, se utilizează deseori piese reciclate.

Așa cum probabil ai observat din imagini. De cele mai multe ori amenajările interioare combină mai multe stiluri de design interior pentru a obține efecte unice. Prin urmare, nu te simți constrâns de un anumit stil – în schimb, le poți folosi ca repere ca să obții un interior în care te simți ca acasă.


About author



Leave a Reply