Stilul clasic este definit prin confort și opulență vizuală, fiind derivat din decorurile europene de perioadă. O astfel de amenajare este un fel de usă, din lemn masiv și minuțios sculptată cu motive heraldice, prin care putem privi trecutul. Spre exemplu un cabinet sau un birou în stl clasic ne poartă într-o lume demult apusă, în care plasticul și obiectele produse în masă nu își au locul. Un astfel de interior degajă o atmosferă menită să faciliteze munca intelectuală și să ofere interlocutorilor un cadru intim. Aranjamentul unor astfel de spații este extrem de important, ele fiind rezultatul unui proces complex prin care fiecare piesă de mobilier este atent încadrată în contextul spațial pentru a maximiza utilitatea respectivei camere/săli.
Interioarele clasice sunt conturate, sau mai bine spus dominate de siluetele lor; fotolii cu spătare înalte și brațe evazate, piese de mobilier elaborate, mese cu picioare stilizate sub forma unor gheare și alte modele zoomorfe sau fitomorfe ale căror caracteristici heraldice își au de obicei originile în stilul englez, francez sau în neoclasicismul italian. Un interior clasic se remarcă printr-o volumetrie robustă, evidențiată prin elemente de inspirație arhitectonică: capiteluri, frize și cornișe, motive zoomorfe neogotice etc. În ceea ce privesc culorile, mobilierul este în general în nuanțe închise, contrastând cu tonurile neutre sau pastelate ale ambientului. Lemnul masiv este obligatoriu într-o amenajare clasică, evidențiat prin elemente de accent sculptate, ce contribuie la eleganța formală a stilului.
Într-un cadru clasic se poate simți un aer de calmitate, totul este ordonat și nimic nu este lăsat la voia întâmplării, fiecare element de mobilier având un scop bine gândit. Este obligatoriu ca piesele de mobilier să fie asortate iar gradul de permisivitate este foarte redus în cazul unor elemente decorative care nu fac parte din tematica încăperii. În general mobilierul este poziționat în raport cu axele centrale ale camerei, urmărindu-se astfel o simetrie spațială totală, mai ales în cazul corpurilor pereche. Din punct de vedere al accesorizării, antichitățile sunt cele mai recomandate, în special sculpturile din marmură sau bronz, porțelanurile, ceasurile de semineu sau cu pendul, tablourile clasice cu rame masive etc. În încheiere, stilul clasic este pretabil persoanelor formale care vor un ambient călduros, stilat și organizat.