Strategia De Decorare

55 de idei originale pentru decorarea camerei de zi

July 16,2023 by Trepcea Maria

Designul interior poate și chiar trebuie să fie privit deopotrivă ca artă şi ştiinţă. ”Artisticul” se manifestă prin dimensiunea sa estetică, prin talentul fiecăruia dintre noi, în vreme ce ”ştiinţificul” se întrezărește în armonizarea, asortarea și calibrarea tuturor elementelor artistice în funcție de necesităţile funcţionale şi de structura spaţiului de amenajat. Așadar, pentru a ajunge la rezultatul dorit, trebuie să apelați la simţul estetic, la capacitatea de a percepe potenţialul spaţiului, la creativitate, la abilitatea de a armoniza volume sau nuanţe, de a controla lumina (naturală sau artificială) și multe, multe altele.

Camera de zi (living, sufragerie, spuneți-i cum doriți) este spațiul în care toate ideile dvs., atât artistice cât și științifice, pot prinde contur. Și nu unul oarecare! Este camera în care totul trebuie să fie perfect până la cel mai mic detaliu. Nu, nu suntem exigenți când spunem acest lucru, și veți vedea că nu, nu este imposibil să obțineți perfecțiunea. Nu vă lăsați copleșiți de suprafața prea mică sau prea mare, de eventualele retușuri, de numeroasele provocări care pot apărea pe parcurs și priviți întotdeauna partea plină a paharului. Mai ales că suntem și noi aici pentru a vă da o mână (generoasă) de ajutor. Dați frâu liber imaginației, gândindu-vă în primul rând la camera de zi ca la un spațiu confortabil, în care membrii familiei și prietenii să se poată bucura deopotrivă de activitățile din timpul liber fără nicio constrângere.

Citește și Scheme ideale de culori pentru camere de zi perfecte

1. Uniți spațiul de locuit

Printr-un covor, o masă sau o ușă inteligent aleasă puteți lega vizual două zone. Unii designeri recomandă folosirea unui singur covor mai mare în spații restrânse, întrucât mai multe carpete de mai mici dimensiuni pur și simplu despică sau ciopârțesc, la modul imaginar, podeaua.

2. Renunțați la scaune

Mai multe canapele supradimensionate permit tuturor membrilor familiei (și chiar și eventualilor invitați) să se așeze, fără să se atingă între ei. Pernele ”scaunelor” tip bănci arată mult mai curat și nu se deplasează cum se întâmplă cu majoritatea pernuțelor de pe scaunele obișnuite.

3. Utilizați o ușă hambar (sau culisantă)

Dacă este necesar, puteți folosi o ușă de hambar pentru a separa camera de zi de bucătărie, aceasta fiind o modalitate mult mai eficientă de a economisi spațiu față de ușile tradiționale cu balamale.

4. Modernizați piesele moștenite

Dacă aveți un divan, o masă sau un set de scaune mai vechi, moștenire de familie, le puteți actualiza fie prin țesături moderne, fie prin vopsirea în culori neutre.

5. Calmare în alb

Atingeți un aspect neutru luxos prin folosirea tapițeriei albe și accentelor decorative într-o varietate de nuanțe luminoase pentru a adăuga un plus de profunzime și dimensiune.

6. Amestecați tradiționalul cu utilul

O canapea lungă de 3 metri, modernă sau vintage, este un contrapunct util și plăcut la o pereche de scaune antice tradiționale. Sfat: O canapea mare are nevoie și de perne mari, chiar și de 60 cm lățime.

7. Amestecați țesături în loc să le potriviți

Începeți prin a selecta țesături în palete de culori strălucitoare – roz, turcoaz și chartreuse – pentru a imprima o stare de fericire camerei. Țesăturile trebuie să fie cât de cât potrivite pentru a comunica între ele. Dacă împărtășesc o vibrație și o temperatură similară a culorii, acestea vor arăta bine împreună. Și nu numai țesături puteți amesteca! Plasați diferite mese și lămpi pe fiecare parte a canapelei. Discrepanța funcționează pentru că, chiar dacă o masă este albă și cealalaltă neagră, ambele sunt de aceeași înălțime. O lampă de lectură din alamă elegantă se va potrivi cu masa simplă albă, în timp ce o lampă mare de birou cu accente argintii va dezmierda o masa neagră plină de substanță.

8. Investiți în antichități

Dacă vă permite bugetul, investiți într-o colecție rară de … orice doriți. Cu siguranță nici nu o veți achiziționa bine, că va și deveni punctul focal al spațiului.

9. Amestecați spațiile de șezut

Numărul scaunelor nu ar trebui să fie limitate la cele de tip club sau canapele. Utilizați băncuțe, otomane și scaune laterale ciudate pentru a găzdui cât mai multe persoane.

10. Împărțiți vizual o cameră mare

Detaliile arhitecturale, cum ar fi grinzile, folosesc la divizarea vizuală și la definirea camerelor mari în spațiul deschis.

11. Amestecați stiluri

Puteți amesteca vechiul cu noul, formalul cu casual, neutrul cu îndrăznețul pentru a face un spațiu mai primitor și mai confortabil. O canapea și un fotoliu într-un neutru tonifiat introduc liniile contemporane, în timp ce draperiile pot adăuga o notă de tradițional.

12. Folosiți neutre pentru un look relaxat

Dacă doriți să dați oricărui stil inițial un aspect minimalist, evitați pliurile, încrețiturile, volanele și pledurile viu colorate și păstrați doar unele antichități pictate și țesăturile albe.

13. Obțineți un aspect de galerie de artă

Dați unei colecții de tablouri (sau orice alte piese de artă) un tratament ca de muzeu agățându-le pe toate pe un singur perete.

14. Accesorizați cu elemente istorice

Utilizați un butuc de copac cu suprafața plată în loc de măsuță de cafea pentru a imprima un sentiment de istorie spațiului. Coordonați această bucată ciocolatie cu schema de culori neutre a camerei și cu ornamentele decorative. Perdelele din pânză cu modele de epocă imprimă o eleganță rustică încăperii de zi.

15. Creați open space

Pentru a menține fluxul de trafic deschis, trageți mobila departe de pereți și așezați-o în centrul camerei – un tip de aranjare denumit în mod obișnuit ca „plan de mobilier plutitor”. Otomanele octogonale într-un set de țesături îndrăznețe și un covor din piele de vacă vor ancora aranjamentul unei astfel de camere.

16. Combinați eleganța cu confortul

Confortabilul și formalul pot merge împreună. Folosiți antichități pentru a stabili decorul camerei și apoi amestecați câteva tușe moderne cu țesături îndrăznețe, cu corpuri de iluminat de pe la mijlocul secolului, și accesorii sculpturale. Împerecheați un set de perdele de mătase și o masă cu oglinzi cu tapițerii în linii curate și o mulțime de perne colorate.

17. Utilizați materiale neașteptate

Un perete vopsit sau acoperit cu tapet este frumos dar foarte previzibil. Lambriurile din lemn natural, însă, amplasate orizontal vor uni dulapurile încastrate care flanchează șemineul.

18. Amestecați și potriviți modele

O regulă de bază ne învață că într-o încăpere de mici dimensiuni nu trebuie să exagerăm cu modelele îndrăznețe. Iar camera de zi nu face nici ea excepție. Un covor cu model floral și niște perne coordonate adaugă culoare spațiului, în timp ce un scaun animal-print intensifică dramatismul. Eventual și niște plăci ceramice cu desene geometrice sau așezate sub formă de tablă de șah, dar atât!

19. Utilizați elemente clasice-moderne

Dacă doriți un aspect contemporan, nu puteți da niciodată greș cu elementele clasice-moderne, cum ar fi niște scaune din piele albă și o măsuță de cafea în același ton.

20. Creați ideea de șemineu

Dați unei camere de zi un punct focal prin crearea unui șemineu falas cu o carcasă antică.

21. Lăsați lumina să pătrundă

Ferestre prea mici pentru a capta lumina naturală? Înlocuiți ușile exterioare solide cu unele din sticlă pentru un simț aerisit și priveliști frumoase. Ușile glisante din sticlă umplu camera cu lumină, completează spațiul și ghidează privirea.

22. Alegeți o perioadă de timp favorită

Puteți proiecta o cameră de zi să semene cu o bibliotecă de la începutul anilor 1900. Drept urmare, aceasta va conține un perete de rafturi din podea până în tavan. Două ferestre duble mari frumos accesorizate vor puncta aceste rafturi încastrate, împreună cu setul de scaune confortabile de sub geamuri.

23. Dați o nouă înfățișare elementelor achiziționate

Nu vă fie teamă să personalizați elementele pe care le cumpărați. Aproape orice tip de scaun poate fi refinisat, inclusiv canapeaua și fotoliile. Le puteți vopsi sau îmbrăca în imprimeuri moderne, poate chiar în eleganta catifea albastră. Nu puteți găsi masa de care aveți nevoie? Trebuie doar să adăugați uneia de care deja dispuneți propriile atingeri, cum ar fi un finisaj de vopsea sau un sertar unic, pentru a converti o piesă disponibilă într-un alt fel de element.

24. Faceți diferența între elementele perene și cele trecătoare

O canapea de un confort suprem, într-o culoare bogată, cu linii curate și țesătură de calitate este cu siguranță o piesă perenă, așa că puteți cheltui ceva mai mulți bani pe ea. O oglindă de tip fagure poate fi și o piesă ieftină cumpărată de la un lanț oarecare de magazine.

25. Optați pentru printuri îndrăznețe

Nu vă speriați dacă vă pică cu tronc un imprimeu îndrăzneț. Vă puteți chiar inspira din acel model pentru designul camere de zi, ca de exemplu dintr-o țesătură florală, lăsându-l să dicteze culorile pentru întregul spațiu. Utilizați un model de țesătură pentru a inspira schema de culori și stilul camerei. Căutați inspirație în locuri neașteptate!

26. Vânați spațiile nefolosite

O cameră de zi poate da ocazia unei utilizări geniale a spațiului, prin câteva locuri adesea trecute cu vederea. De la transformări mai elaborate, ca renunțarea la un perete (mai mic sau mai neînsemnat) și până la o multitudinea de rafturi și corpuri încastrate vă puteți ajuta și de cel mai stingher colțișor al încăperii.

27. Păstrați mostrele pline de inspirație

Păstrați un sertar cu mostre de materiale sau țesături preferate și imagini cu forță creatoare. Chiar dacă nu vă puteți permite încă o renovare completă, sau nu ați găsit casa visurilor păstrați toate bucățile de materiale care vă atrag atenția într-o pungă până când veți găsiți un moment prielnic de a le folosi.

28. Decorați cu amintiri

Asigurați-vă că spațiul camerei de zi este unic și nostalgic prin utilizarea unor obiecte de familie. Corpurile încastrate în formă de cuburi sunt locul ideal unde să afișați decorațiuni unice sau amintiri de familie.

29. Accentuați cu roșu

Folosiți culori luminoase și modele puternice pentru a puncta un spațiu neutru. Accesoriile roșii într-o cameră de zi adaugă energie, fără a suprasolicita zona.

30. Proiectați un design pentru viața reală

Nu trebuie să renunțați la stilul dvs. nici chiar într-o cameră de zi cu trafic intens.

31. Mimați un plafon înalt

Plafoanele par mai înalte atunci când șipcile și coroana sunt de aceeași culoare ca și pereții. Pentru a crea iluzia de plafon înalt agățați operele de artă cât mai sus pe perete. Un candelabru mare dar delicat, cu un finisaj din alamă lustruită ajută la ancorarea camerei, în timp ce o oglindă verticală încadrată în ramă de metal pune accentul pe înălțimea camerei. O pereche de oglinzi ovale reflectă mai multă lumină într-o cameră albă atrăgând privirea în sus și subliniind înălțimea tavanului.

32. Creați un design curat și simplu

Chiar dacă oaspeții se adună de obicei în bucătărie, o cameră de zi este ideală pentru traficul intens și pentru confort. Păstrați un mobilier confortabil și durabil. Este cea mai sigură modalitate pe care o puteți utiliza.

33. Creați un colț de conversație

Dacă aveți spațiu, creați o zonă de relaxare separată, mai intimă, pentru conversații liniștite.

34. Huse cu stil

Gata pentru o schimbare? Husele lavabile în țesături noi vă vor încânta sufletul și vă vor ascunde vechea tapițerie.

35. Alegeți o paletă de culori senine

Albul imaculat combinat cu pete de culori luminoase vă teleportează într-un spațiu senin. Accentele marine ale pernelor și covorul de un albastru-ocean orbitor, vor merge foarte bine cu o cameră all-white. La fel și injecțiile de un portocaliu strălucitor. Decorarea nu este ca spălatul rufelor. Culorile luminoase și cele mai închise merg bine împreună în amenajările interioare. De fapt, sunt făcute unele pentru altele.

36. Atingeți echilibrul

Aranjamentele asimetrice pot fi intimidante, dar simetria formală este ușor de obținut și adaugă un echilibru calm unei încăperi. Aranjamentul simplu de deasupra șemineului, de exemplu, trebuie să fie unul curat și elegant.

37. Stratificați cu covoare

Stratificați cu o varietate de covoare în modele, forme și dimensiuni diferite, de preferat în culori neutre, care să acopere interesant podeaua.

38. Creați un loc confortabil pentru lectură

Fotoliul re-acoperit într-o țesătură cu imprimeu botanic și cu picioarele vopsite în alb ușurează greutatea vizuală a piesei. Ascuns într-un colț al camerei de zi și asociat cu un set de măsuțe dispuse în cuib, acesta va deveni un loc perfect pentru lectură.

39. Lăsați pereții albi

Ușurați schema de culori lăsând pereții albi și coborând cu aceeași culoare spre accesorii, perdele și perne, dar vopsiți tavanul într-o culoare strălucitoare. Jucați-vă cu nuanța preferată, dar păstrați baza neutră! Dacă sunteți un redecorator frecvent, păstrați baza neutră în scopul de a lăsa accesoriile să strălucească cu adevărat. Pereții albi sau aproape albi și husele rămân în aceeași culoare în timp ce puteți flirta cu noi ”obsesii”- perne, covoare, perdele, accesorii.

40. Dichisiți spațiul cu draperii

Draperiile fac mai mult decât să blocheze soarele. Tratamentele pentru ferestre pot transforma o cameră adăugându-i personalitate și caracter. Draperiile din tavan până în podea fac ca spațiul să pară mai înalt și mai grandios.

41. Decorați ușa

O puteți vopsi în negru, o puteți acoperi cu tapet (pe toată sau doar tocul), îi puteți schimba sistemul de închidere (mâner, broască), îi puteți adăuga elemente decorative sau, dacă niciuna din aceste idei nu vă este pe plac, o puteți chiar înlocui.

42. Alegeți mobilier care funcționează în spații multiple

Canapeaua, fotoliile, scaunele, masa, accesoriile, ar trebui sau ar fi bine să funcționeze și să se potrivească în orice alt loc din casă. Continuitatea stilului dă un sentiment de liniște, iar această acalmie se va răsfrânge asupra stării dvs. sufletești. Utilizarea flexibilă a mobilei vă scutește de multe probleme.

43. Repetați printurile

Repetarea țesăturilor în spațiile adiacente este o modalitate foarte bună de a le lega împreună. Tapițeria scaunelor se poate repeta în pernele de pe canapea sau în draperiile de la ferestre. Amestecarea modelelor este o modalitate foarte bună de a adăuga interes unui spațiu. Pentru a păstra aspectul de coeziune, utilizați modele din aceeași familie de culori și variați doar scala. Și nu uitați, repetați imprimeurile pentru un aspect unitar!

44. Fiți inspirați de artă

Un tablou poate oferi o inspirație de culori jucăușe, care pot fi preluate în țesături și accesorii. Sfat: Nu aruncați resturile de tapet, ci plasați-le în interiorul dulapurilor de sticlă, adăugând astfel un stil frumos și deloc costisitor. Cu opere de artă impresionante, pentru care este imperios necesar să găsiți un loc semnificativ și la vedere, și mobilier elegant, sofisticat stabilit pe o paletă perfect pală, orice spațiu devine o constelație de stele.

45. Amestecați modernul cu tradiționalul

Ancorați o cameră cu un covor și accesorii tradiționale, și apoi juxtapuneți-le cu arta modernă pentru un sentiment de prospețime și vitalitate.

46. Alegeți mobilier care se potrivește dimensiunilor camerei

De la brațele ample ale unei canapele care pot umple un spațiu aerisit și mai sărăcăcios și până la mărimea unei măsuțe de cafea, alese la o înălțime confortabilă pentru joacă sau rezemarea picioarelor, toate piesele de mobilier pot avea (și chiar e indicat să o facă) dimensiunile potrivite unei camere mai mici sau mai mari.

47. Utilizați fotografii de familie

Fotografiile de familie adăuga instantaneu căldură și personalitate casei dvs. Adunați-le de prin pod, scanați-le de pe computer, sau din albumele mai vechi, înrămați-le, puneți-le direct pe rafturile de cărți și bucurați-vă de ele în fiecare zi. Alegeți un perete, un colțișor sau o cameră întreagă pentru a le expune.

48. Maximizați spațiul cu corpuri încastrate cu rol dublu

Până și scaunele sau canapelele pot avea sertare sau lăzi încorporate, așa că folosiți-vă de ele pentru un loc suplimentar de depozitare.

49. Adăugați mese ocazionale

Mai multe mese mici în camera de zi oferă spațiu suficient pentru băuturi și pot fi folosite chiar și ca scaune suplimentare atunci când este necesar.

50. Utilizați accesorii îndrăznețe

O țesătură plată cu motive geometrice este mult mai casual și mai tinerească decât un covor oriental sau o lână grea. Echilibrați-o cu o piesă mare de artă modernă încadrată într-o ramă simplă, albă. O serie de materiale textile (inclusiv catifeaua și bumbacul) adaugă textură și păstrează nuanțele tapițeriei estompate.

51. Înconjurați șemineul cu corpuri încastrate

Zonele de lână șemineu includ adesea locuri neglijate. Puteți pune două scaune de o parte și de alta a vetrei sau, pentru și mai mult spațiu de stocare, chiar două corpuri încastrate. Dacă unuia din scaune îi adăugați și o lampă înaltă, vă puteți face un loc confortabil pentru lectură.

52. Adăugați intimitate fără a pierde din lumină

Instalați storuri subțiri și în culori deschise, în loc de draperii greoaie căptușite.

53. Decorați în stil Cottage

Cu imprimeuri florale, piei de animale, lemn rustic, materiale ecosez, modele geometrice și mobilier casual, confortabil vă veți simți ca într-o cabană. Intensificați motivele florale prin asocierea cu niște flori proaspete în vaze de diferite dimensiuni.

54. Încercați texturile naturale

Încălziți camera cu texturi interesante. Luați-vă indiciile de decorare din împrejurimi. Natura este întotdeauna un punct bun de plecare. Verdele moale și maroul puternic vor aduce frumoasele priveliști înăuntru. Țesăturile, ghivecele cu plante, mobilierul din răchită și otomanele păstrează un aspect simplu și natural.

55. Amestecați, dar potriviți diferitele tonuri de lemn

P iesele de lemn nu trebuie să fie în aceeași culoare. Un birou din lemn de culoare închisă se simte ca ”acasă” printre mesele și scaunele din lemn deschis, atâta timp cât piesele au linii curate similare.


About author



Leave a Reply