Strategia De Decorare

Amenajare baie: +130 idei, poze, solutii si sfaturi EFICIENTE

July 07,2023 by Trepcea Maria

De-a lungul timpului, s-au dezvoltat mai multe stiluri in ceea ce priveste decorarea si amenajarea unei bai, pornind de la nevoia omului de a avea parte de confort, de a avea o locuinta in care sa se simta „acasa”, care sa fie exact pe gustul lui.

Baia se numara printre cele mai importante incaperi din locuinta unui om. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba despre amenajarea baii, multe persoane se axeaza doar pe alegerea culorii mobilierului, fara sa tina cont si de alte criterii de selectie. In realitate insa, exista mai multe aspecte ce ar trebui luate in calcul pentru a amenaja baia intr-un mod corect si eficient.

Baile in stil vintage sunt extrem de apreciate pentru frumusetea si eleganta lor, pentru atmosfera magica, de poveste in care acestea te introduc inca de la primul pas. Pot exista destul de multe idei pentru a crea un design in stil vintage, insa sunt anumite reguli si specificatii definitorii pentru aceasta tematica:

O baie amenajata si decorata in stil romantic duce cu gandul, in primul rand, la confort, la o atmosfera luxurianta, ce implica corpuri sanitare din ceramica de calitate superioara, mobilier din lemn si decor care sa iasa in evidenta. Cel mai adesea se creaza o contopire a stilului romantic cu cel vintage sau chiar cu elemente de modernitate, ajungand la un stil de amenajare unic, inedit. Accentul cade pe decor , la fel ca in cazul unei bai amenajate in maniera vintage, intrucat acesta este extrem de important pentru crearea atmosferei dorite.

Acest model de baie se regaseste in special la persoanele care isi permit un stil de viata pe masura, eleganta si confortul fiind ridicate la un nivel superior. Iata cateva idei din care te poti inspira, in cazul in care iti doresti sa adordezi aceasta tematica!

Adevarata provocare in cazul unei bai de mici dimensiuni consta in crearea unor spatii de depozitare eficiente si suficiente. Daca in cazul mobilierului, este recomandat sa se evite alegerea unei chiuvete cu masca, pentru a dispune mai mult spatiu, o solutie eficienta pentru a suplini depozitarea este crearea unor spatii,

Baile ce au o suprafata mica pot reprezenta o adevarata provocare, chiar si pentru cei mai experimentati designeri de interior, intrucat aceastea trebuie sa fie, in primul rand functionale, dar si un spatiu atractiv, realizat in conformitate cu preferintele personale.

Unul dintre principalele criterii de luat in considerare in amenajarea baii este dimensiunea, intrucat este necesar ca aceasta incapere sa fie dotata corespunzator spatiului de care beneficiezi.

In cazul bailor de mari dimensiuni, lucrurile stau cu totul diferit, intrucat un spatiu generos iti ofera posibilitati multiple, fara sa iti limiteze alegerile in vreun fel. Tot ce trebuie sa tii cont in amenajarea unei bai mari este ca optiunile facute in ceea ce priveste alegerea mobilierului, a culorilor, a corpurilor sanitare si a altor accesorii si detalii de decor sa nu creeze idea unui spatiu mai mic decat este de fapt, prin aglomerare. Este important sa respecti tematica generala de amenajare a locuintei, privind stilul persoanal ales. De asemenea, o baie mare este locul ideal pentru a te bucura de confortul oferit, prin implementarea unui spatiu prielnic relaxarii, precum o cada spatioasa, luxoasa.

In functie de tipul apartamentului( cu una, doua, trei sau mai multe camere) si in functie de constructia propriu-zisa, baile pot fi de diferite dimensiuni, atat mari, medii, cat si mici. De asemenea, exista cazuri in care, intr-un astfel de imobil, se poate sesiza prezenta mai multor bai, de regula una de dimensiuni mai generoase decat cealalta.

De regula, baile de apartament au o structura exacta, impusa de planul arhitectural al intregii constructii a blocului respectiv, astfel incat sa se faca legatura intr-un mod facil si eficient la sistemul de alimentare cu apa, ceea ce inseamna ca este deja prestabilit locul in care vor fi amplasate obiectele sanitare. Aceasta perspectiva poate reprezenta o dificultate in plus, mai ales in cazul bailor mici, deoarece spatiul ramas liber s-ar putea sa fie destul de limitat.

Un alt criteriu important in amenajarea unei bai este reprezentat de tipul de locuinta, pentru ca in functie de aceasta, posibilitatile pot fi multiple.

La fel ca in cazul celor de apartamente, primul lucru de care trebuie sa tii cont este legat de stilul general al locuintei si, mai apoi, de dimensiunea de care dispui, astfel incat sa creezi o baie care sa iti ofere confortul dorit. Cel mai adesea, atunci cand constructia este realizata pe etaj, se va observa prezenta mai multor bai, dispuse in functie de dimensiune si de necesitati. O alta trasatura a locuintelor moderne este data de prezenta unei bai individuale, situate in prelungirea dormitorului, generandu-se astfel ideea de intimitate. In functie de aria si perimetrul unei locuinte, suprafata unei bai poate varia.

In cazul unei constructii de timp casa, avantajele sunt multiple, intrucat iti poti alege cu exactitate dimensiunea baii, mai ales pentru constructiile ce au la baza un plan gandit de proprietar impreuna cu arhitectul care se ocupa de acest lucru. De regula, chiar si in cazul caselor cumparate la cheie, baile sunt destul de spatioase, astfel incat sa iti permita amenajarea dupa bunul plac.

Amenajarea unei bai de serviciu

Baile de serviciu sunt din ce in ce mai intalnite, atat in cazul apartamentelor, cat si in cazul caselor si sunt realizate din dorinta de a avea un spatiu suplimentar. In general, acestea sunt de foarte mici dimensiuni si din acest motiv, atentia in momentul amenajarii ar trebui sa fie sporita. O baie de serviciu va contine doar cele mai importante corpuri sanitare, precum vas de WC si chiuveta, foarte rare fiind cazurile in care o astfel de baie este dotata si cu cabina de dus. Exista cateva reguli speciale pe care ar trebui sa le ai in vedere pentru a crea un design unic si pentru a te bucura la maximum de functionalitatea baii tale:

– Alegerea materialelor de finisaj: cel mai bine ar fi sa optezi pentru imbracarea partiala a peretilor in faianta sau alte elemente de finisaj din aceasta categorie, in acest fel creand iluzia unui spatiu mare, deschis. De asemenea, ar trebui sa se evite folosirea unor culori puternice, contrastante pentru gresie sau faianta, pentru ca nu vor face decat sa para spatiul si mai mic. Albul sau nuantele de crem sunt cele mai potrivite alegri in acest caz.

– Obiectele sanitare: In mod cert, intr-o baie de astfel de dimensiuni, ar trebui sa se evite montarea unor corpuri sanitare colorate. Albul va creea impresia de luminozitate, de curatenie si va oferi o imagine de ansamblu unitara, luxoasa. In plus, o oglinda mare va avantaja si mai mult incaperea, pentru ca va crea iluzia de baie spatioasa.

– Spatiile de depozitare: Chiar si intr-o baie de serviciu, spatiile de depozitare sunt esentiale si, in acest caz, cel mai adesea, acestea vor fi distribuite pe pereti, cel mai adesea, sub forma unor etajere.


About author



Leave a Reply