Stilul eclectic în design interior este artistic, sofisticat și complex, constând în alăturarea unor elemente de decor interior care aparțin unor stiluri diferite, pentru a exprima un concept. Dacă te simți atras de mai multe stiluri de design interior și nu ți-e teamă să încalci regulile, atunci stilul eclectic cu siguranță este pentru tine. Înainte să începi amenajarea locuinței tale, descoperă ce înseamnă stilul eclectic, care este istoria sa, ce caracteristici are și care care sunt avantajele și dezavantajele acestuia.
Stilul eclectic în design interior: Caracteristici, idei și mobilier
Ce este stilul eclectic?
Istoria stilului eclectic
Stilul eclectic: Caracteristici
Păstrează echilibrul elementelor
Stăpânește culorile
Evită aglomerarea elementelor
Creează contraste neașteptate
Stilul eclectic de design interior: Idei de amenajare
Combină imprimeurile
Adaugă mai multe texturi
Optează pentru o piesă statement
Combină obiectele de mobilier
Stilul eclectic în locuință: Produse recomandate
Canapeaua extensibilă MAGIS
Patul matrimonial tapițat GEORGIA
Dulapul cu uși culisante MATERA
Biblioteca Chanell
Avantaje și dezavantaje ale stilului eclectic
Avantaje
Dezavantaje
Ce este stilul eclectic?
În cazul în care te întrebi ce este stilul eclectic, trebuie să știi că acesta presupune crearea unei scenografii foarte bine calculate, care împrumută elemente de la diverse stiluri de design interior. Tocmai de aceea, definiția stilului eclectic este greu de realizat. Acest stil este versatil, iar caracteristicile sale se pot schimba de la caz la caz, în funcție de stilurile de design interior din care-și trage inspirația.
Designul eclectic permite imaginației să se dezlănțuie și amestecă tradiționalul cu modernul, coerența cu haosul și capriciile cu bunul-simț. Granițele convenționalului sunt dinamitate, întrucât acesta îmbină piese eterogene și are o putere vizuală care poate șoca și impresiona. Cu toate acestea, stilul eclectic nu presupune dezordine, ci o îmbinare armonioasă între epoci, culori, forme, imprimeuri și texturi. Dacă dorești să-ți amenajezi locuința într-un stil eclectic, atunci acesta este momentul tău să-ți pui în valoare originalitatea și libertatea de expresie.
Istoria stilului eclectic
Eclectismul, la finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, desemna o mișcare arhitecturală care se axa pe revitalizarea unor stiluri cum sunt cel gotic, neoclasic, baroc sau roman. Un exemplu pe care s-ar putea să îl recunoști este bazilica Sagrada Familia, a lui Antonio Gaudi, care îmbină elemente din stilul gotic cu motive orientale și forme care se regăsesc în natură.
Stilul eclectic în design interior, așa cum îl cunoaștem astăzi, a apărut în anii ‘90, ca răspuns la formele simple și esențializate ale minimalismului. Sfârșitul secolului a insuflat astfel o energie nouă și dorința de aventură în formele de exprimare a designului interior. Aceasta încă se mai resimte și în ziua de azi în amenajările interioare ale temerarilor cărora nu le e frică să încalce regulile și îmbină stiluri precum cel tradițional (baroc, rococo sau victorian), cel modernist, cel minimalist, cel rustic, art deco, scandinav, ba chiar și cel maximalist.
Atunci când alături un covor oriental unei canapele în stil victorian și adaugi pe peretele de accent niște postere vintage înrămate, iar rezultatul arată uluitor, poți deveni la fel de entuziasmat ca un artist care descoperă o nouă formă de exprimare. Cu toate acestea, înainte să începi asocierile neașteptate dintre piesele de design interior, ar fi o idee bună să afli mai multe despre amenajarea în stil eclectic, descoperind în același timp cum o poți stăpâni mai bine.
Stilul eclectic: Caracteristici
Caracteristicile stilului eclectic se referă mai degrabă la câteva reguli de design astfel încât clash-ul dintre stilurile abordate să fie unul armonios și coerent. Amenajarea în stil eclectic poate părea greu de stăpânit, dar dacă ții cont de anumite reguli, poți îmbina cu succes mai multe stiluri diferite de design interior.
Păstrează echilibrul elementelor
Atunci când începi să-ți decorezi locuința în stil eclectic, este foarte important să încerci să echilibrezi designul interior. Ce înseamnă acest lucru, mai exact? Trebuie să ai în vedere compoziția formată de elementele încăperii. Aceasta poate fi simetrică, echilibrată sau dezechilibrată. În cazul în care optezi pentru o compoziție simetrică, asigură-te că aceasta nu este perfectă prin alegerea unor piese de mobilier în stiluri diferite, dar de proporții similare.
Dacă vrei să optezi pentru o compoziție echilibrată, trebuie să faci în așa fel încât să nu adaugi o piesă de mobilier voluminoasă într-o parte a încăperii fără să o balansezi cu alt element (sau elemente) în cealaltă parte a încăperii. Spre exemplu, în cazul în care pe peretele vestic ai o canapea Chesterfield, pe peretele estic poți adăuga o operă de artă supradimensionată, care să contrabalanseze vizual canapeaua.
Mai poți opta și pentru o compoziție dezechilibrată, însă aceasta este ceva mai greu de stăpânit. În această situație poți ține cont de regula treimilor. Dacă ai o piesă statement de decor, care ocupă foarte mult spațiu și nu ai cu ce să o contrabalansezi, o poți plasa la una dintre treimile peretelui, asigurându-te că nu are nimic în jur care să-i „fure” din grandoare.
Stăpânește culorile
Atunci când alegi paleta de culori, asigură-te că acestea se armonizează. Ca să-ți fie mai ușor să creezi contraste neașteptate, poți opta pentru o culoare dominantă neutră, cum sunt albul, negrul, bejul și cremul. Apoi poți introduce culori puternice, fie că e vorba de un perete de accent pe care să se regăsească elemente eclectice (o oglindă de epocă alături de niște postere Art Nouveau și fotografii suprarealiste), fie că îți dorești să introduci o canapea sau o bibliotecă într-o culoare vibrantă.
Jocul de culori poate fi discret, sau poți extinde eclectismul și la nivel cromatic, astfel încât să ai la dispoziție o varietate de culori și de pattern-uri jucăușe. Spre exemplu, albastrul cu oranjul contrastează foarte puternic, fiind culori complementare. Însă tu poți opta pentru tapiserii, draperii sau tapeturi cu imprimeuri diverse. Singura regulă pe care ar trebui să o respecți atunci când asociezi imprimeuri este că motivele (florale sau geometrice) trebuie să aibă aproximativ aceeași dimensiune.
Evită aglomerarea elementelor
Atunci când îți amenajezi locuința în stil eclectic, este important să eviți aglomerarea elementelor de design. Desigur, acest lucru nu înseamnă că nu poți umple o parte sau un întreg perete cu fotografii, tablouri și postere, pentru a crea un punct de focus interesant. Cu toate acestea, este important să ai și un spațiu „negativ” în jurul unui astfel de ansamblu, așa încât conglomeratul bogat de rame atârnate pe perete să poată să „respire”. Alternează spațiul „negativ” cu cel supraîncărcat și vei obține un efect de senzație. De asemnea, evită să ornezi cu prea multe decorațiuni un perete care este deja îmbrăcat într-un tapet cu motive care se repetă.
Creează contraste neașteptate
Stilul eclectic are mereu un element surpriză care năucește și impresionează. Poți alătura un covor oriental unui dulap victorian, lângă care să se afle o măsuță Bauhaus, un fotoliu modern și niște opere de artă tribale. Eclectismul stă în detaliile bizare care contrastează, dar în același timp alcătuiesc o compoziție armonioasă.
Abundența elementelor neașteptate este cheia designului eclectic și o poți crea pornind inclusiv de la arhitectura locuinței tale. Dacă aceasta este clasică, având pereți înalți cu stucaturi, atunci poți opta pentru obiecte de mobilier contemporane, un corp de iluminat minimalist, dar spectaculos, care să țină locul unui candelabru, ba chiar poți să îmbraci spațiile din interiorul perimetrelor delimitate de stucaturi cu un tapet vibrant.
Stilul eclectic de design interior: Idei de amenajare
Sursă foto:
Combină imprimeurile
Imprimeurile pot da viață designului tău eclectic, mai ales dacă sunt din zone diferite (rustice, florale, geometrice, psihedelice, iar lista poate continua). Spre exemplu, pentru amenajarea unui living în stil eclectic, poți opta pentru perne decorative cu diverse imprimeuri, scaune tip otoman cu pattern-uri variate și draperii cu modele. După cum am mai spus și mai sus, pentru a obține o îmbinare armonioasă între imprimeuri, este important ca detaliile să aibă aproximativ aceleași dimensiuni. Dacă încerci să alături un pattern cu detalii mici cu unul cu detalii mari, vei vedea că acestea nu creează un contrast care să se susțină.
Adaugă mai multe texturi
Catifea, in, brocart, blană (fie ea naturală sau artificială), finisaje metalice elegante, lemn cu aspect uzat, suprafețe industriale, toate acestea pot fi combinate pentru a obține un design eclectic cu elemente care trimit la diverse epoci. Varietatea senzorială pe care o oferă o încăpere eclectică poate fi inepuizabilă, însă și aceasta trebuie să fie controlată.
Dacă vrei să fii sigur că acest aspect nu îți scapă de sub control, atunci alege o textură care să se repete pentru a obține un aspect coeziv. În cazul în care printre obiectele de mobilier pentru living se numără și un fotoliu de catifea, atunci adaugă pe canapea cel puțin o pernă din același material. Poți opta și pentru draperii de catifea, dacă îți dorești un look dramatic pentru livingul tău.
Optează pentru o piesă statement
O piesă statement poate deveni cu ușurință punctul central al unei încăperi. Fie că e vorba de un candelabru, de un obiect de artă, de o oglindă victoriană foarte mare, de o măsuță de cafea din lemn cu inserții de rășină translucidă, oricare dintre acestea pot fi transformate în puncte de interes, mai ales dacă te folosești de spațiul „negativ” așa cum trebuie. Pe lângă acest lucru, poți instala corpurile de iluminat astfel încât să scoți în evidență respectivul obiect, mai ales dacă are detalii dramatice sau interesante care altminteri ar trece neobservate.
Combină obiectele de mobilier
Deși nu există, per se, mobilă în stil eclectic, o astfel de amenajare poate fi obținută prin combinarea obiectelor de mobilier care aparțin unor stiluri diferite. Spre exemplu, în ce privește mobila pentru dormitor, poți alege un pat cu baldachin, un fotoliu tip Barcelona, o măsuță art deco elegantă, un dulap minimalist și niște noptiere scandinave.
Dacă nu știi cum să alegi mobilierul pentru birou, o idee ar fi să optezi pentru o masă de lemn modernă, cu multiple spații de depozitare, la care să adaugi un fotoliu industrial și o comodă în stil oriental-chic în care să îți depozitezi documentele. Pentru a închega un astfel de design eclectic, vei avea nevoie să decorezi și peretele cu rame de diverse dimensiuni, precum și de un covor cu motive tradiționale.
Stilul eclectic în locuință: Produse recomandate
Canapeaua extensibilă MAGIS
Pentru livingul tău în stil eclectic, poți opta pentru canapeaua extensibilă MAGIS. Pernele decorative care vin odată cu aceasta au niște imprimeuri florale destul de mari, așadar orice alte materiale textile cu pattern-uri alegi să integrezi în sufragerie, asigură-te că motivele florale sau geometrice au aproximativ aceleași dimensiuni. Fiind în culori neutre, această canapea nu este foarte pretențioasă atunci când vine vorba de integrarea altor elemente de decor în culori mai vibrante. Cu toate acestea, te sfătuim să adaugi și piese care să reia măcar una dintre culorile canapelei (alb, negru sau bej), astfel încât să existe o armonie cromatică în încăpere.
Patul matrimonial tapițat GEORGIA
Patul matrimonial tapițat GEORGIA este perfect pentru un dormitor eclectic, mai ales dacă îl integrezi alături de un lampadar modern și o noptieră industrială. Nu doar atât, dar te poți juca cu pattern-uri și texturi care să încânte ochiul. Optează pentru un covor cu imprimeu geometric negru pe alb, pentru niște draperii ale căror pattern-uri să se regăsească și în câteva dintre pernele decorative și alege un perete de accent pe care să îl vopsești în negru, astfel încât albul tablourilor, fotografiilor și afișelor pe care le atârni pe perete să iasă mai mult în evidență.
Dulapul cu uși culisante MATERA
Un alt obiect de mobilier pe care îl poți integra în dormitorul tău eclectic este dulapul cu uși culisante MATERA. Acest dulap minimalist, cu oglinzi generoase care dau impresia de deschidere a spațiului, se potrivește cu ușurință cu patul menționat mai sus, și îți oferă foarte multă libertate pentru jocul de culori pe care poți să-l realizezi în dormitor. Întrucât este negru și alb, acesta se va integra perfect alături de pat alb și de peretele de accent negru, iar tu vei avea libertatea de a opta pentru orice culori, oricât de vibrante, atunci când alegi draperiile, cuverturile, pernele și operele de artă.
Biblioteca Chanell
Biblioteca Chanell completează armonios un living eclectic, atât timp cât îi decorezi rafturile cu obiecte interesante pe care le-ai achiziționat în urma unor călătorii în țări exotice. Optează pentru un corp de iluminat minimalist, de mari dimensiuni și fă din el piesa statement a livingului tău, fie că e vorba de un corp atârnat de tavan sau de un lampadar. De asemenea, adaugă și o oglindă circulară în stil art deco, care să impresioneze prin designul său, un fotoliu modernist tip Charles Eames și o operă de artă (sau reproducere) care să se încadreze în mișcarea De Stijl (da, despre Piet Mondrian este vorba!).
Avantaje și dezavantaje ale stilului eclectic
Avantaje
În cazul în care abordezi un stil eclectic în amenajări interioare, cel mai mare avantaj este faptul că oricare element de design este pe placul tău, indiferent de stilul în care se încadrează, îl poți integra cu ușurință alături de celelalte piese. De asemenea, dacă pleci într-o călătorie exotică și te întorci cu niște obiecte ornamentale interesante, le vei putea adăuga în living sau în orice altă încăpere, după preferințe. Nu doar atât, dar designul va fi unul cât se poate de personal, reflectând în totalitate gusturile și afinitățile tale într-un mod inedit și unic.
Dezavantaje
Un dezavantaj al designului eclectic, mai ales al celui încărcat, este faptul că acesta cere mai mult timp pentru curățenie. Toate obiectele decorative vor trebui să fie șterse de praf, lucru care poate dura destul de mult, așadar pregătește-te să aloci timp destul în fiecare săptămână pentru curățenie. De asemenea, dacă continui să adaugi elemente pe măsură ce trece timpul, încăperile locuinței tale pot deveni supraaglomerate. De aceea este bine să reevaluezi mereu piesele pe care vrei să le integrezi, pentru a-ți da seama dacă trebuie sau nu să îndepărtezi alte obiecte. Spațiul „negativ” trebuie să existe mereu, altminteri încăperile decorate vor deveni prea încărcate, creând un aer apăsător.
Într-un design eclectic poți integra orice obiecte care-ți sunt pe plac. Totul ține de creativitatea de care dai dovadă pentru a realiza „liantul” dintre ele, fie că e vorba de felul în care armonizezi culorile, texturile sau pattern-urile, fie că ești atent la proporții și la compoziție. Împânzește-ți casa cu disonanțe inedite, contraste suprinzătoare, obiecte de decor excesive în anumite colțuri, spații goale în altele și vei obține un design plin de personalitate. Construiește-ți propriul mozaic temporal și cultural chiar în locuința ta!